Ik heb het recht om mijn eigen keuzes te maken

Ik heb het recht om mijn eigen keuzes te maken

Laatste update: 05 september, 2017

In het leven gaat het allemaal om het maken van keuzes. Vanaf het moment dat we ’s ochtends uit bed komen, komen we voor allerlei verschillende situaties te staan waarin we gedwongen worden om keuzes te maken. Soms gaat het om een eenvoudige keuze: Wat zal ik vandaag aantrekken? Wat zal ik nemen voor ontbijt? In sommige gevallen betreft de keuze tussen de ene optie en een andere echter zeer belangrijke levensveranderingen.

Onze omstandigheden veranderen op basis van de keuzes die we maken. We geven vorm aan ons leven en onze manier van zijn door middel van de dingen die we doen. Onze studiekeuze, de carrière die we nastreven, de plek waar we willen leven, en de persoon die we willen zijn, zijn allemaal keuzes die enorm veel invloed hebben op zowel ons heden als onze toekomst.

Zou je bijvoorbeeld dezelfde persoon zijn geweest als je in plaats van de studie die je nu hebt gevolgd, een andere studie had gekozen? Wat zou er zijn gebeurd als je die speciale persoon, toen je hem eindelijk ontmoette, had laten lopen? Hoe zou je leven er nu uitzien als je die lastige situatie niet zou hebben beëindigd?

Ik maak keuzes over de dingen die invloed op mij hebben

Natuurlijk kunnen we niet geheel bepalen wat er gebeurt in de wereld. Het moet duidelijk zijn wiens keuze het is en wat zijn keuze is. We kunnen geen keuzes gaan lopen maken over dingen die ons eigenlijk helemaal niets aangaan. Anderen zouden onze keuzes moeten respecteren en zo ook zouden wij de keuzes van anderen moeten respecteren.

Sommige kwesties zijn echter direct van invloed op ons. Keuzes die wij alleen zelf zouden moeten maken, omdat ze alleen ons aangaan. De persoon die we willen zijn, of hetgeen we achter willen laten, wat we willen doen met onze tijd en ons lichaam; dit zijn kwesties waar we allemaal zelf over kunnen en horen te beslissen.

Keuzes Maken

Zelfs als we geen keuze willen maken, maken we een keuze. Dit is de paradox van de mens. We brengen onze intenties voortdurend over, zelfs als we dit eigenlijk niet willen. Het niet maken van een keuze, is op zichzelf al een keuze, de keuze om iets uit te stellen of niet te doen.

Alleen ik ken mijn eigen omstandigheden

Misschien heb je soms het gevoel dat anderen je beoordelen wanneer je iets doet of zegt. Misschien zijn de mensen om je heen het niet met je eens, en dit kan ertoe leiden dat zij hun eigen meningen uiten over wat je wel of niet zou moeten doen.

Ondanks hun goede intenties, is het echter belangrijk dat jij degene bent die de keuze maakt. Je kunt iemand vragen wat hij vindt en geduldig luisteren naar wat hij te zeggen heeft, maar wanneer het moment daar is om een keuze te maken, zou deze verantwoordelijkheid alleen op jou moeten vallen.

Keuzes Maken

Alleen jij kent je eigen omstandigheden. Je kunt je schoenen aan iemand lenen, zodat diegene even kan voelen wat jij voelt, maar zelfs al zou deze persoon werkelijk jouw gevoelens kunnen ervaren, zal dit nog steeds maar voor een ogenblik zijn. Alleen jij weet hoe het voelt om dag in dag uit in jouw schoenen te moeten of mogen lopen. Alleen jij weet welke weg je hebt afgelegd, op welk punt je je op dit moment bevindt en waar je vervolgens heen wilt gaan.

Of het nu de juiste keuze is of niet, het blijft mijn keuze

Wanneer we belangrijke keuzes moeten maken, is het niet zo gek om een hoop twijfels te hebben. Twijfelen wanneer we verschillende opties overwegen is vrijwel inherent aan het mens-zijn. Er bestaat geen absolute zekerheid, en niemand kan ons ervan verzekeren dat de keuze die we maken goed of slecht zal zijn. Het is echter onmogelijk om erachter te komen of een bepaalde keuze de juiste keuze is of niet zonder deze keuze eerst te maken.

Zodra je eenmaal kiest, kan het blijken dat je het bij het juiste eind had, of misschien juist niet, maar je zult nooit weten wat er aan de andere kant op je staat te wachten als je die eerste stap niet waagt. Er zullen altijd twijfels door je hoofd spoken, en er zal altijd een risico verbonden zitten aan het maken van keuzes. De enige manier om niet te falen is door niets te doen, niet te beslissen, niet te kiezen, niet vooruit te gaan.

Keuzes Maken

We hebben het recht om onze eigen keuzes te maken over dingen die ons direct aangaan. Net zoals wij respect op moeten brengen voor de keuzes van anderen, zouden anderen respect moeten opbrengen voor die van ons. Ongeacht de keuze die we maken, is het bovenal echter belangrijk dat we doen wat we werkelijk willen doen.

“Het is veel beter voor iemand om een fout te maken in vrijheid dan om iets goed te doen in kettingen.”

-Thomas H. Huxley-

Ik luister naar iedereen, maar uiteindelijk beslis ik zelf


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.