Ik luister naar iedereen, maar uiteindelijk beslis ik zelf

Ik luister naar iedereen, maar uiteindelijk beslis ik zelf

Laatste update: 08 juli, 2017

Er bestaan enkele liedjes waarin wordt gezongen dat het leven beter begrepen kan worden met een lekkere bak koffie en een paar goede vrienden, wellicht omdat in dit soort situaties de beste gesprekken ontstaan en de beste adviezen worden gegeven. Wanneer ik zelf een belangrijke beslissing moet nemen, zijn die bakjes koffie zelfs een ware bron van energie. Onder het genot van een kopje koffie, luister ik naar mijn vrienden, hoewel ik uiteindelijk wel gewoon zelf een beslissing neem.

En met ‘onder het genot van een kopje koffie’ bedoel ik eigenlijk elk intiem moment dat je hebt met de mensen om wie je geeft. Contact hebben met de mensen die voor jou belangrijk zijn is ontzettend goed voor je emotionele gezondheid en kan je helpen om beter om te gaan met die lastige situaties waar je in het dagelijkse leven mee wordt geconfronteerd. 

Je innerlijke zelf de kans geven om zich bloot te stellen aan de mensen in je hechtste vriendenkring biedt verscheidene voordelen, vooral als je je in ongemakkelijke situaties bevindt waarin je helemaal in de war bent. Er zullen zich een hoop lastige wegen voor je openbaren, en het biedt dan ook enorm veel stabiliteit om deze wegen niet alleen te hoeven bewandelen.

“De levensboom is communicatie met vrienden;

resultaten behalen, ontspannen en op hen vertrouwen.”

-Francisco de Quevedo-

Luisteren helpt je om te zien wat je voorheen niet zag

Het grootste voordeel van gehoord worden, is in staat zijn om te luisteren naar een ander perspectief. Jouw problemen overweldigen je, leggen druk op je en belasten je met verantwoordelijkheid, waardoor het standpunt van een ander behulpzaam kan zijn wanneer je het zelf allemaal even niet meer weet.

Luisteren Beslissen

Stel je voor dat je een baan hebt en dat je deze baan ook leuk vindt. Toch zijn er enkele redenen waarom je je baan zou kunnen verlaten, zoals dichter bij je familie kunnen zijn. In deze situatie krijg je een andere baan aangeboden die helemaal niets te maken heeft met hetgeen je graag wilt doen, maar die je wel de mogelijkheid biedt om dichter bij je dierbaren te zijn. Welke keuze zou je dan maken?

Het is enorm lastig om je midden in een dergelijke situatie te bevinden en werkelijk te begrijpen welke gevolgen elke keuze zou hebben. Daarom wendt je je tot de mensen die er altijd voor je zijn en vertel je hen alles. Zij kunnen vervolgens hun perspectief op de zaak met je delen, voor- en nadelen opmerken die jij zelf over het hoofd had gezien, en uiteindelijk kun je op basis hiervan zelf een keuze maken.

Andere mensen kunnen jouw beslissingen beïnvloeden

Elke keer wanneer je een beslissing neemt, bestaat er de mogelijkheid dat je hiermee de mist ingaat, aangezien verandering altijd gepaard gaat met het risico dat je iets zal verliezen, en dit is iets dat je helaas gewoon moet zien te accepteren. Hoe meer een probleem jouw kijk op de dingen zal besmeuren, hoe meer je de kracht en wijsheid van andere mensen nodig zal hebben.

Hoe vaak heb je wel niet behoefte gehad aan een luisterend oor, terwijl je eigenlijk alleen op zoek was naar de kracht om een keuze te maken, om een knoop door te hakken. Ik beslis zelf, ja, maar toch heb ik soms een zetje nodig, een knuffel, steunende woorden, of iemand die tegen me zegt dat het niet uitmaakt wat er ook gebeurt.

“De persoon die het meest verliest omdat hij niet in staat was om naar anderen te luisteren, is iemand zelf.”

-Jorge González Moore-

Dat wil zeggen, andere mensen kunnen invloed hebben op jouw uiteindelijke keuze, omdat hun zorgzame advies jou er bovenal aan herinnert dat ze van je houden, en dat ze je alleen maar proberen te helpen om het beste voor jezelf te vinden.

Ik beslis zelf, omdat ik uiteindelijk zelf degene ben die met de gevolgen om moet gaan

Achter het hele idee van ‘naar iedereen luisteren, maar uiteindelijk zelf beslissen’, gaat de werkelijkheid schuil dat iemands levensbeslissingen kunnen afhangen van meerdere mensen, maar dat je zelf altijd degene zult zijn die geconfronteerd wordt met de gevolgen ervan.

Luisteren Beslissen

Het is, zoals ik eerder al zei, hartstikke goed om anderen te vragen om hun standpunt met je te delen, maar uiteindelijk zijn we zelf de enigen die garant moeten staan voor onze handelingen. Niemand behalve jij is verantwoordelijk voor iets dat alleen invloed heeft op jou en jouw leven, niemand behalve jij is verantwoordelijk voor de fouten die jouw beslissingen inhouden, en niemand behalve jij zal het gewicht moeten dragen van de weg die jij zelf uitkiest.

“Omdat niemand het voor jou kan weten. Niemand kan voor jou groeien. Niemand kan voor jou zoeken. Niemand kan voor jou doen wat jij voor jezelf zou moeten doen. Het bestaan staat geen vertegenwoordigers toe.”

-Jorge Bucay-

Met al deze informatie in het achterhoofd, is het dus belangrijk om jezelf de kans om naar een ander te luisteren niet te ontnemen alleen maar omdat je het niet met hem eens bent, of omdat je denkt dat zijn mening niet vriendelijk bedoeld is. Het is goed om open te staan voor andere perspectieven, zolang je je eigen perspectief maar niet volledig verliest. Je weet wat je nodig hebt en hoe je dit voor jezelf moet verkrijgen. Je kunt alleen voor jezelf leven, voor jezelf beslissen en voor jezelf handelen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.