Zolang je je laat leiden door angst, zul je nooit gelukkig zijn

Zolang je je laat leiden door angst, zul je nooit gelukkig zijn

Laatste update: 15 juli, 2017

We spenderen veel tijd aan het fantaseren over gelukkiger zijn. We passen de veranderingen die nodig zijn om echt gelukkig te zijn echter maar zelden toe. Hier ligt een krachtige reden aan ten grondslag: angst. Wat zou er gebeuren als hetgeen we doen ons niet helpt om gelukkiger te zijn of, nog erger, juist verpest wat we nu hebben?

De angst voor teleurstelling, of veranderingen, of om te verliezen wat we hebben, hoe klein het ook is, werkt als een barrière die niet alleen onze mogelijkheid op geluk belemmert, maar ook een groter gevoel van frustratie creëert waardoor de huidige situatie nog slechter lijkt. Ironisch, vind je niet?

“Er is slechts één ding wat het onmogelijk maakt om een droom te verwezenlijken: de angst voor mislukking.”

-Paulo Coelho-

Overwin de angst die jou tegenhoudt

Veel mensen creëren routines en ook al maken deze hen ellendig, bieden ze hen ook genoeg zekerheid om te denken dat, ook al zijn ze niet helemaal tevreden met hun leven, ze hun leven tenminste onder controle proberen te houden. Hierdoor vermommen ze paniek als luiheid of comfort. En klagen ze over hun leven alsof anderen er controle over hebben. Maar dit is niet waar. Op deze manier heb je niets onder controle.

Angst

Dit vals gevoel van zekerheid zorgt ervoor dat we angstig zijn om te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen. Wat we echt nodig hebben om ons beter te voelen en gelukkiger te worden. Maar de angst van dit niet bereiken, of de sensatie van het feit dat het wellicht niet is zoals we hadden verwacht, of de angst om er ‘zeker’ van te zijn dat geluk niets meer is dan een illusie.. dit alles houdt ons tegen.

Deze angst maakt ons inactief, waardoor we genoegen nemen met slechts erover denken. Denken aan wat we zouden kunnen doen en bereiken. Maar eraan denken zonder het ook daadwerkelijk uit te voeren, zorgt ervoor dat we ons nog ellendiger over onszelf voelen.

“Nietsdoen zaait twijfel en angst. Actie genereert zelfvertrouwen en moed. Als je angst wilt verslaan, ga dan niet thuis zitten en erover nadenken. Ga erop uit en aan de slag.”

-Dale Carnegie-

Stappen om de angst die ons ervan weerhoudt gelukkiger te zijn te overwinnen

Om een beter leven te hebben is het noodzakelijk om de angst te overwinnen die ons tegenhoudt. Je moet frustratie laten gaan en een beetje meer in jezelf geloven. Jij hebt het potentieel om gelukkiger te zijn, maar je moet de grenzen die je voor jezelf hebt gesteld overschrijden.  Hoe? Lees verder om hier achter te komen:

1. Definieer wat geluk voor jou betekent

We ontvangen voortdurend boodschappen over wat geluk is en hoe het te bereiken. Deze boodschappen zijn doorgaans tegenstrijdig. Vaak komen deze criteria voort uit consumentisme, marketing en reclame of verschillende perspectieven op het leven.

Maar, wat is geluk? Dit is iets wat ieder van ons voor zichzelf moet definiëren gebaseerd op zelfkennis, op zijn eigen waarden. In werkelijkheid is de angst om gelukkig te zijn eigenlijk een angst om van de gebaanden paden af te wijken die gevormd zijn door onze omgeving en maatschappij.

Als je je gevangen voelt, moet je eens bij jezelf nagaan of het geluk waarnaar je op zoek bent wel echt is wat je wilt. Het kan namelijk zijn dat het is wat je denkt dat je zou moeten willen. Als je duidelijke doelen voor jezelf stelt wat betreft geluk, zul je zien dat het makkelijker wordt om de stappen te identificeren die nodig zijn om die doelen te behalen

2. Overtuig jezelf ervan dat je het verdient om gelukkig te zijn

Je bent niet op deze wereld gekomen om te lijden. Je verdient het om gelukkig te zijn. Maar zeggen dat je geluk verdient is één ding, het ook daadwerkelijk geloven is totaal anders. Misschien doen de ervaringen uit je kindertijd of de herinnering aan vorige relaties je denken dat het moeilijk voor je is om gelukkig te zijn, dat je het niet verdient om je zo te voelen.

Angst

Het gebrek aan zelfvertrouwen dat het gevolg kan zijn van traumatische of negatieve ervaringen kan een obstakel vormen als het gaat om je dromen nastreven. Maar het verleden is het verleden. Wat voor je ligt zit vol met mogelijkheden. De angst dat iets vergelijkbaars je gaat overkomen, zou je niet moeten verlammen. Integendeel: het zou je de kracht moeten geven om ervoor te gaan. Uiteindelijk zal het gegeven dat je een moeilijk verleden hebt gehad je helpen om zelfs meer te genieten en elk kleine detail te waarderen.

3. Maak jouw geluk je prioriteit

We zijn vaak bereid andermans behoeftes voor die van onszelf te plaatsen, waardoor ons eigen geluk een ondergeschoven kindje wordt. Om de noodzakelijke energie te hebben om voor anderen te zorgen, moet je echter je eigen geluk prioriteit stellen.

Dat is de reden waarom je manieren moet vinden om een betere balans te creëren, om je te kunnen focussen op je eigen doelen. Ook zouden we gezonde grenzen moeten stellen voor de mensen om ons heen. Als iemand je bekritiseert of je een slecht gevoel over jezelf probeert aan te praten, maak je dan geen zorgen of voel je niet schuldig.

Alleen hij die van zichzelf houdt, is in staat echt van anderen te houden

4. Bereid en plan je pad

De angst om vast te komen zitten onderweg is normaal en natuurlijk, vooral wanneer je doelloos en onwetend rondloopt. Om je zekerder te voelen op je reis, moet je deze vooruit plannen en analyseren. Op die manier zal je een gedeelte van de onzekerheid wegnemen, terwijl je tegelijkertijd je doel versterkt.

Denk goed na over welke obstakels er zijn en zich kunnen voordoen, hoe je deze het beste kunt aanpakken en hoe je je toekomstige problemen gaat oplossen. Vergeet ook niet dat verandering altijd opofferingen eist. Denk na over de voordelen van het veranderen van bepaalde dingen of gewoontes en denk na over hoe je om kunt gaan met de moeilijkheden die deze met zich meebrengen.

Angst

5. Geloof in jezelf

Vaak, wanneer we alleen al een verandering overwegen, worden we verlamd door het idee dat we niet in staat zijn om dat te doen wat nodig is. Het idee dat we niet in staat zullen zijn om succesvol te zijn komt van onze innerlijke criticus en het brengt ons terug naar het beginpunt.

Maar dat is oké. Dat is normaal. Wanneer het aankomt op het maken van belangrijke levensbeslissingen, hebben we allemaal angst en twijfel meegemaakt. De tijd is aangebroken om te antwoorden met zelfvertrouwen. Als je overtuigd bent van een doel dat je voor jezelf hebt gesteld, dan ben je al een heel eind. Vergeet niet dat je iets op moet geven om vooruit te kunnen gaan. Je angsten opgeven is onderdeel van het plan.

Als je gelooft dat je gelukkiger kunt zijn, dan kun je gelukkiger zijn. Je moet simpelweg geloven, in dat gegeven en in jezelf.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.