Geluk bestaat uit kleine beetjes plezier

Geluk bestaat uit kleine beetjes plezier

Laatste update: 25 december, 2017

Misschien weten we allemaal wat geluk is, maar het is lastig om het te definiëren. Wat is geluk? Waar bestaat het uit? Worden we er constant door overvallen of bestaat het uit kleine stukjes die onze ziel raken als we het het minst verwachten en als we het uitlokken? Waarom creëren we niet ons eigen geluk, in plaats van medelijden met onszelf te hebben als we niet gelukkig zijn?

En misschien is geluk niet alleen een omstandigheid, maar ook een houding. Misschien is het niet afhankelijk van geld of de materiële dingen die we bezitten, of het goed of slecht gaat op ons werk, of we veel of weinig geld hebben. Misschien is het afhankelijk van de simpele dingen, zoals het genieten van een zonnige dag in het gezelschap van onze vrienden, een wandeling hand in hand met onze partner, tijd doorbrengen met onze kinderen of kleinkinderen of het eten van een heerlijke chocoladebrownie. Wat denk jij?

“Geluk zit binnenin ons, niet van buiten. Daarom is het niet afhankelijk van wat we hebben, maar van wat we zijn.”
-Henry van Dyke-

Wat is geluk?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen idee over wat geluk is. Soms test het leven ons en realiseren we ons dat veel van de dingen waarvan we dachten dat ze deel uitmaakten van de puzzel, dat eigenlijk niet doen.

Vrouw tussen Bloemen

We realiseren ons dat de stukjes die leiden naar geluk geen materiële dingen zijn of het gevoel dat we er het mooist van iedereen uitzien. Het zien van de zon of het ruiken van de geur van bloemen heeft een nieuwe dimensie gekregen…

“Mijn geluk is dat ik waardeer wat ik heb en dat ik niet meer wil dan wat ik heb.”
-Leon Tolstoy-

De kleine momenten van plezier

Ieder van ons heeft waarschijnlijk onze eigen lijst en samen zouden we een hele lange kunnen maken, maar in de tussentijd kun je kijken of je het eens bent met deze uitspraken over geluk, waarvan ons leven ons kleine, maar heerlijke porties geeft.

  • Je wordt ‘s nachts wakker en als je op de klok kijkt, realiseer je je dat je nog vijf uur kunt slapen voordat je op moet staan. Je kunt nog lekker een paar uur genieten van een droom, waardoor je lichaam en geest gezond worden.
  • Het eten van een brownie terwijl iemand je nek kust. Chocolade en kussen, wat wil je nog meer? Pure endorfines.
  • Het krijgen van een knuffel van een van je kinderen. Kinderen hebben een oneindige capaciteit om ons geliefd en daardoor ook gelukkig te laten voelen.
  • Kijk naar je favoriete film terwijl je geniet van snoepjes, chocolade en popcorn. Films leiden ons af, we kunnen even weg uit onze realiteit, die niet altijd leuk is. Als je je in zo’n fase bevindt, kijk dan naar een film. Een simpele manier voor een beetje geluk.
  • Heel hard en heel veel lachen. Lachen is zo gezond. Lach hardop en je zal zien dat je gevuld wordt door geluk en daarbij verbetert het ook je immuunsysteem. Lachen is een goede bondgenoot van geluk en daardoor van je gezondheid.
Vrienden in het Veld
  • Doe wat je het liefste doet, zonder haast of stress. Koken, wandelen, fietsen of schaatsen. Waarom zouden we gestrest moeten zijn tijdens momenten van ontspanning?
  • Het ervaren van een oprechte omhelzing. Is er iets gezonder, eerlijker, en prettiger dan een simpele knuffel die ons vult met liefde? Knuffels zijn een goede bron van het doorgeven van emoties en plezierige sensaties.
  • Het luisteren naar je favoriete muziek op hoog volume. Muziek is een heerlijke remedie voor de ziel. Het is bewezen dat muziek endorfines kan opwekken. Geniet ervan.
  • Breng tijd door met je vrienden. In het gezelschap zijn van anderen, als het goede, betrouwbare vrienden zijn, helpt ons omgaan met moeilijke momenten.
Knuffel

Het moraal van het verhaal… Denk je niet dat geluk dichterbij is dan je denkt? Wat je ook doet, het is voldoende. Vind deze kleine momenten en geniet ervan. Leer om gelukkig te zijn!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.