Grootouders: emotionele helden

Grootouders: emotionele helden

Laatste update: 16 september, 2016

“Van alle plaatsen in de wereld zijn er altijd favorieten. Het maakt niet uit hoeveel je beweegt, hoeveel je reist of waar je bent; het is nooit een verkeerd moment om terug te keren. Je weet heel goed wie de ‘personen bij wie je je thuis voelt’ zijn.

Personen bij wie je je thuis voelt, ruiken naar onvoorwaardelijke liefde en acceptatie. Ze ruiken naar genegenheid, naar lange knuffels, waar je je ogen sluit en glimlacht.

Om die reden is een persoon bij wie je je thuis voelt de beste spiegel om dagelijks in te kijken: het weerspiegelt altijd de meest echte en authentieke versie van jezelf. De mooiste. Het is het licht aan het eind van de tunnel, de steun tijdens de reis en de schouder waar je op kan huilen.”

-Repairing Broken Wings-

Onze grootouders zijn personen bij wie we ons thuis voelen, gemaakt van staal, uniek en onvervangbaar. Ze laten ons denken aan vreugde en tederheid, knuffels, blikken van verstandhouding tussen twee mensen die zijn gemaakt om van elkaar te houden.

Ze ruiken naar thuis, naar net geroosterde kastanjes, naar respect, naar nieuw speelgoed, naar magische trucjes, naar trots en tevredenheid, naar natte grond na een zomerstorm, naar een kop warme chocolademelk op een winterse dag. Ze ruiken naar kindertijd en groei.

Grootouders

Hun liefde en zorg heeft ons geholpen om de pilaren van ons leven, de waarden van respect, van volwassenheid, van zelfbeheersing, van zorg en van bescherming op te bouwen.

Hun wijze blikken zijn geëtst in ons geheugen, samen met de diepte van hun woorden en lessen, de onafgemaakte spelletjes, de emotionele uitdagingen, de kussen die elke pijn konden genezen en het lekkers in de middag.

Herinneringen aan een oneindige liefde

“Kun je je het leven als een spel tikkertje indenken? Dan zouden grootouders de buut zijn.”
-Vrij aangepaste vertaling van Elvira Sastre-

Grootouders maken het leven van een kind uitzonderlijk. Ze staan symbool voor alles wat de moeite waard is om te knuffelen en laten je de warmte van liefdevolle armen, die altijd verwelkomend zijn, voelen. Zij zijn het beste in het verbinden van een geschaafde knie. Ze zijn een adem die kalmeert en een knuffel die ons weer heel maakt.

Ze hebben ons betrapt op het breken van de regels met de kalmte van iemand die zijn rol heel goed kent. En ze hebben ons opgeleid met de wijsheid van de leeftijd en de tevredenheid van continuïteit. Vanaf het moment dat we werden geboren, waren we hun kameraden, hun vriendjes en de vreugde van hun gedachten.

Opa en Oma

Onze wortels dieper planten

“Twee van de meest bevredigende ervaringen in het leven moeten zeker het zijn van een kleinkind of een grootouder zijn.”
-Donald A. Norberg-

Grootouders zijn geweldig, omdat ze luisteren en oprechte interesse tonen in wat je te zeggen hebt. Soms komt de volmaakte liefde niet totdat je kleinkinderen hebt.

Een grootouder is iemand met zilver in het haar en goud in het hart. Zijn of haar emotionele rijkdom kleurt onze geschiedenis met warme kleuren, met onuitwisbare sporen, met charisma en liefde. Onze grootouders hebben ons laten zien dat de liefde geen belemmeringen kent en dat genegenheid onmeetbaar is.

Grootouders zijn in principe oude kinderen, goochelaars die prachtige werelden creëren, plezier hebben in vermomming, de schending van regels, met het beste speelgoed ter wereld. Onze grootouders zijn een van de beste schatten die we in het leven zullen vinden. Om die reden is het belangrijk dat we trouw blijven aan onze wortels en dat we nooit vergeten wat hun bestaan en hun rol in ons leven ons heeft gegeven.

Als je het geluk hebt van het delen van je leven met je grootouders, profiteer dan van elke knipoog die ze je geven, van elke herinnering die je met ze maakt. Deel de waarden die ze je hebben gegeven. Hecht veel belang aan respect, liefde en de zorg voor het kortstondige en alledaagse.

Als het nu jouw beurt is om een grootouder zijn, zorg er dan voor dat je kleinkinderen zich jou met genegenheid herinneren. Vergeet ze nooit, houd ze levend en aanwezig in elke dag. Laat de stem van ervaring en echtheid van binnenuit je spreken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.