Vijf sleutels tot een goede emotionele gezondheid

Vijf sleutels tot een goede emotionele gezondheid

Laatste update: 28 april, 2017

Emotionele gezondheid is gerelateerd aan weten hoe je op de juiste manier met je emoties om moet gaan, zowel positieve (liefde, plezier, hoop, goed humeur) als negatieve (haat, boosheid, jaloezie, schuld, nijd), zodat je je goed kunt voelen en een betere houding kunt hebben. Een emotioneel gezond iemand is iemand die geleerd heeft om zichzelf te begrijpen en accepteren en om het leven met een glimlach tegemoet te zien.

Het is ons geleerd om rationeel te handelen, zonder te veel belang te hechten aan emoties in onze persoonlijke ontwikkeling. In sommige omstandigheden zien we het tonen van emoties zelfs als een teken van zwakte.

Verschillende wetenschappelijke studies tonen echter aan hoe groot de invloed van emoties is op ons gedrag op fysiologisch, psychologisch en gedragsmatig vlak. Om deze reden willen we je voorzien van verschillende technieken om je emotionele gezondheid te verbeteren en jezelf beter te voelen.

1. Onthoud de goede dingen die je hebt en doe wat je leuk vindt

Wanneer we overvallen worden door pessimisme, zijn we geneigd te vergeten hoeveel goede dingen we hebben. Ons hele verleden lijkt wel te worden verduisterd door een grote schaduw. We stellen dan ook voor dat je alle goede dingen die je hebt op papier zet; het maakt niet uit wat voor dingen dit zijn. Misschien heb je veel vrienden, ben je hartstikke sociaal, kun je goed luisteren, kun je goed tekenen… Elke keer dat je overvallen wordt door negatieve gedachten, pak je je lijst erbij en zul je je herinneren hoe uniek en bijzonder je bent.

Lezen

De maalstroom van ons dagelijkse leven verwikkelt ons in allerlei dagelijkse taakjes die ons doen vergeten wat we leuk vinden. Als je het leuk vindt om naar de film te gaan, probeer dan om elke week wat tijd vrij te maken en ga naar een film die je leuk lijkt. Als je het leuk vindt om te fietsen, maak dan een tochtje door de stad. Als je het leuk vindt om te lezen, pak er dan een boek bij voor het slapengaan en geniet. Het is simpelweg een kwestie van tijd vrijmaken voor de dingen die we leuk vinden. Moet te doen zijn, toch?

2. Leer communiceren en accepteer jezelf

In sommige situaties kan het heel moeilijk voor ons zijn om onze emoties te uiten en te zeggen wat we denken. Maar om gelukkig met onszelf te zijn, is het nodig om op adequate en respectvolle wijze met anderen te communiceren, om gevoelens empathisch te uiten en om ‘nee’ te leren zeggen als dit nodig is.

We moeten onszelf accepteren met al onze gebreken, zodat we op een gezonde manier kunnen reageren en onze emoties onder controle kunnen houden op het moment dat we met bepaalde situaties geconfronteerd worden. Accepteer wie je bent; dit zal het begin zijn van jouw verandering.

3. Blijf actief en leef in het heden

Aan activiteiten doen, zowel lichamelijk als intellectueel, helpt onze emotionele gezondheid. Mensen die hun hersenen alert en actief houden, voelen zich beter omdat ze zich niet laten overnemen door luiheid.

Maar naast mentale activiteit is het belangrijk om aan lichamelijke activiteit te doen. Ga dan ook lopen, rennen, fietsen, naar de sportschool; het maakt niet uit, als je maar beweegt!

Dansen

Heb je er wel eens over nagedacht hoe vaak je je per dag zorgen maakt over dingen uit het verleden of de toekomst? We kunnen het verleden niet veranderen en we weten niet wat de toekomst ons zal brengen. Het heeft dan ook geen zin om je zorgen te maken. Het is belangrijk om in het heden te leven.

4. Ontspan en omring jezelf met positieve mensen

Goed slapen en ontspannen is van fundamenteel belang voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als emotioneel. Het geeft ons rust en welzijn. Zorg ervoor dat je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en beoefen gewoontes die de slaap ten goede komen. En probeer elke dag een moment vrij te maken om te ontspannen of mediteren.

Mediteren

De energie die de positieve mensen in ons leven op ons overbrengen, is van fundamenteel belang. Probeer om afstand te nemen van mensen die je stress bezorgen of die pessimistisch in het leven staan en probeer je te omringen met mensen die jou waarderen en die je alle goede dingen kunnen leren die het leven te bieden heeft.

5. Zoek hulp als je het nodig hebt

Als je professionele hulp nodig hebt, twijfel dan niet om dit te zoeken: In sommige situaties kan een specialist die naar ons luistert en die ons steunt nodig zijn om onze persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.

Wees niet bang om je te wenden tot iemand die naar je luistert en die ervoor zorgt dat je de dingen van een andere kant bekijkt. Het is een kwestie van emotioneel groeien en leren van onze fouten, zodat we elke dag meer van onszelf kunnen houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.