Laat het verleden niet te veel afnemen van het heden

Laat het verleden niet te veel afnemen van het heden

Laatste update: 31 maart, 2017

Er is een gezegde dat stelt dat er in dit leven twee soorten mensen bestaan: mensen die hun boeken ordenen van groot naar klein en mensen die dit niet doen, mensen die tien alarmen nodig hebben om wakker te kunnen worden of mensen die met één alarm al klaarwakker zijn. En, waarom ook niet, mensen die voortdurend terugkijken op het verleden en mensen die zich vasthouden aan het spreekwoord ‘carpe diem‘.

Het ideaal bevindt zich waarschijnlijk echter, zoals Aristoteles zei, in het midden. Het verhaal van je verleden verdient het om niet te worden vergeten, hoe slecht het in jouw ogen ook geweest mag zijn. En met het heden dien je je voordeel te doen, door verstandig te handelen, waarbij je vertrouwt op wat je kunt opbouwen voor de dag van morgen.

Laat je niet door het verleden vastketenen

Als je iemand bent die zich te veel en te vaak zorgen maakt om het verleden in plaats van te leven in het hier en nu, begin dan naar een manier te zoeken om jezelf te bevrijden. Wanneer de klappen van het verleden ons volledig overweldigd hebben, dan kan het ontzettend moeilijk zijn om hiervan te herstellen en vol goede moed vooruit te kijken.

Ogen Afdekken

Elk van ons heeft een ander verleden en alleen wij kunnen de mate waarin het ons heeft beïnvloed beoordelen. Misschien is het je al eens opgevallen hoe wat voor jou de ergste tijd uit je leven is, voor een ander niet zoveel voorstelt en andersom. We hebben ons allemaal weleens vastgeketend gevoeld in een situatie, verlamd door omstandigheden waarvan we dachten dat we ze niet aankonden en toch konden we er uiteindelijk mee omgaan, en jij kan dit ook.

Op andere momenten houden negatieve gebeurtenissen ons niet tegen, maar doen ze juist het tegenovergestelde. We hebben zulke goede momenten meegemaakt, dat we het moeilijk te bedenken vinden dat er iets beters bestaat. Jij bent echter de enige persoon die in staat is om de teugels van je leven in handen te nemen en momenten te creëren die je gelukkig kunnen maken in het heden.

Het heden is een nieuwe kans

Het heden is je grote kans. Het heden geeft je dan ook de mogelijkheid om jouw verleden de plek te geven die het verdient en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen.

Het heden is de ideale gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten die je zullen verrijken als persoon en die je de energie en het leven geven waarnaar je verlangt. Het is een kwestie van niet langer kijken naar waar je je ooit eens op je gemak voelde en in plaats hiervan je voordeel doen met een nieuw hoofdstuk dat je zal helpen om een einde te maken aan momenten die je pijn deden.

“Als we niet verantwoordelijk zijn voor het verleden, zullen we ook het recht niet hebben om onszelf de rechtmatige eigenaar van de toekomst te noemen.”

-Fernando Savater-

De tijd heelt alle wonden van het verleden, het dwingt je om dat te vergeven wat je nooit dacht te kunnen vergeven, het verplicht je om de confrontatie aan te gaan met verlies, het laat je zien hoe waardevol die vluchtige momenten van geluk werkelijk zijn, en boven al het andere, leert de tijd je om naar vandaag en morgen te kijken.

Vrouw met Vogels

Je hoeft het verleden niet te verliezen om dingen te kunnen veranderen

Wanneer we het hebben over het ‘achterlaten’ van je verleden, dan bedoelen we niet dat je het moet vergeten: het is goed om je te herinneren dat je een verleden hebt, omdat het jouw verhaal is en dit moet je niet verliezen. We willen alleen zeggen dat je alleen zou moeten terugkeren naar het verleden als het iets zal toevoegen aan je heden.

“Het verleden is wat je je herinnert, wat je je denkt te herinneren, wat je jezelf overhaalt om te herinneren of wat je beweert te herinneren.”

-Harold Pinter-

Het is belangrijk dat het verleden niet te veel van het heden afneemt omdat alles zijn tijd en plek heeft. Je mag nooit vergeten wat je allemaal geleerd hebt van je vorige stappen, maar je moet blijven lopen.

Het heden is van onschatbare waarde, omdat het altijd een ongevormde fase is die alleen en volledig aan jou toebehoort. Om het gevoel dat de dag van vandaag leeg en nietszeggend is te vermijden, laat die dag zichzelf dan samen met jou opbouwen. Wees wie je werkelijk wilt zijn en accepteer wie je ooit was en nu niet langer bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.