Om gelukkig te zijn, moet je geloven dat je het verdient

Om gelukkig te zijn, moet je geloven dat je het verdient

Laatste update: 03 februari, 2017

Geluk is net zo toegankelijk als pijn, simpelweg door te leven en door je bewust te zijn dat je leeft. Gelukkig zijn is toegankelijk voor iedereen. Dat is het eerste dat we moeten erkennen als we verdrinken in catastrofale gedachten. De enige ramp die niet opgelost kan worden, is die van niet meer leven.

Als dingen verkeerd blijven gaan voor jou, komt dit doordat je toe hebt gegeven aan je ongemak omdat je gelooft dat je dat verdient. Je vraagt je misschien af wat je verkeerd hebt gedaan om te verdienen dat je je zo rot voelt. Als je erover nadenkt, zul je je realiseren dat je al dat lijden, dat je zelf toebrengt, niet verdient.

Waarom weigeren zoveel mensen de kans op geluk? Het is belangrijk te weten wat er achter dit emotionele masochisme zit, zodat we de oorzaken kunnen vinden en ons gedrag kunnen veranderen. Denk eraan dat je om gelukkig te zijn ervan overtuigd moet zijn dat je het verdient.

Wat is geluk?

Geluk is afhankelijk van twee fundamentele factoren: hoe je jezelf ziet en hoe je je ervaring met de wereld bekijkt. Uiteindelijk is geluk een houding.

Geluk is een gemoedstoestand die open staat voor ervaring, maar de geest en hoe we onszelf zien zorgt er bijna altijd voor dat we onszelf beperken.

Vrouw in Bloemenveld

Misschien geloof je dat je niet gelukkig kunt zijn omdat je het niet verdient door je ervaring of opvoeding, maar je hebt het mis. Er is niets in deze wereld dat een persoon de kans op geluk ontzegt.

Als je jezelf in een moeilijke situatie bevindt, denk er dan aan dat mensen al eerder zo’n situatie hebben meegemaakt en zich erdoorheen hebben geslagen. Het verschil? Zij geloven dat al het lijden dat ze doormaken hun wens om weer gelukkig te zijn bekrachtigt.

Welke mechanismen gebruiken we om geluk te weigeren?

Het is belangrijk om de “doodsdrift” zoals Freud die omschreef en het fenomeen van aangeleerde weerloosheid zoals die bevestigd is door Martin Seligman te analyseren, of de reacties op angst zoals vernietiging en depersonalisatie. Hieronder zullen we reflecteren op de redenen waarom mensen zichzelf de kans ontzeggen om gelukkig te zijn.

  • Aangeleerde weerloosheid. Sommige mensen hebben een passieve rol aangenomen waarin ze pijn zien als iets dat hun taak is om te overwinnen en ze niets kunnen doen om het te vermijden. Aangeleerde weerloosheid komt voor wanneer de persoon het opgeeft en zich voelt alsof hij niets kan doen om de situatie te verbeteren. Ze vechten niet langer om zichzelf te verdedigen.
  • Vernietigen. Dit gebeurt wanneer er een psychologische afstand ontstaat tussen de persoon en zijn omgeving. Dat wil zeggen, het is alsof de omgeving en contacten vreemd zijn voor die persoon.
  • Depersonalisatie. Dit verwijst naar een afstand en psychologische vervreemding ten opzichte van zichzelf. De persoon doet geen poging om uit die staat te komen of om geluk te zoeken, omdat hij/zij niet weet wat het juiste is om te doen in de situatie. Hij/zij voelt zich verloren, gebroken en losgekoppeld.
  • Doodsdrift. Het is zeer moeilijk om bepaald gedrag te begrijpen, zoals anorexia, alsof dat strikte en gevaarlijk gedrag een soort machtsgevoel is. Meer nog dan het fysieke gevaar dat deze eetgewoonten inhouden hebben mensen die lijden aan deze ziekte het gevoel dat ze hele sterke controle over zichzelf moeten uitoefenen en zichzelf moeten schaden, want het is de enige manier voor hen om plezier te vinden. Dit is wat Jacques Lacan “plezier” noemt en Sigmund Freud “doodsdrift”.

Wat willen deze verschijnselen ons vertellen? Nou, dat wanneer iemand zijn persoonlijke dieptepunt bereikt, zich schuldig voelt en niet in staat is om zijn/haar verleden te overwinnen, hij/zij in een staat van leven terechtkomt waarin hij/zij niet leeft, maar alleen aanwezig is en niets meer dan dat en het niet waard is om gelukkig te zijn.

Wanneer iemand gelooft dat hij/zij geen geluk verdient, isoleert hij/zij zichzelf en gaat hij/zij zichzelf bestraffen om fouten te corrigeren. Hij/zij doet niets omdat hij/zij gelooft dat niets de moeite waard is en beschouwt zichzelf niet langer als een persoon.

Masker

Als je gelooft dat je het verdient om gelukkig te zijn, gedraag je daar dan naar

Hoeveel dingen heb jij opgegeven of geef je nu op omdat je bang bent, geen zelfvertrouwen hebt of het gevoel hebt dat je je plaats in de wereld niet kunt vinden? Er zijn ontelbare psychologische theorieën en technieken die kunnen helpen met het verbeteren van je sociale vaardigheden, je negatieve patronen of om concreet actie te ondernemen. Er is ook medicatie, hoewel er niets bestaat tegen gewone zielenpijn.

Het beste voor de ziel is om er weer verbinding mee te maken, zodat je kunt voelen dat hij gekwetst is, maar nog niet dood. Je geest vernieuwt zich graag. Je weet al wat sommige mensen zeggen over jezelf vernieuwen of sterven en het lijkt wel alsof velen van hen dit goed doen.

Dus verzamel je energie, ook al denk je niet dat je die hebt, en vul je leven weer met ervaringen. Als je dan komt te overlijden is je leven gevuld geweest met ervaringen en niet alleen met dromen. Als je niet gelooft dat je het verdient, denk er dan aan hoe je leven zou zijn en hoe het leven van de mensen om je heen zou zijn als je dit patroon niet doorbreekt.

Vergeet niet dat als je niet begint met werken aan je geluk, niemand anders dit voor je zal doen. Alleen jij weet wat je nodig hebt en hoe je dit moet bereiken zodat je gelukkig kunt zijn en de eerste optie is om jezelf te accepteren en te geloven in wat je waard bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.