Mijn houding definieert me

Mijn houding definieert me

Laatste update: 17 januari, 2017

Het maakt niet uit hoeveel diploma’s je op zak hebt, welke baan je hebt of waar je woont. De manier waarop je omgaat met anderen definieert je. Daarom is het je houding ten opzichte van de mensen die je nodig hebben, de mensen die je liefhebben en zelfs de mensen waar je niet echt mee kunt opschieten die belangrijk is.

Vriendelijkheid, onbaatzuchtigheid en solidariteit zijn eenvoudige woorden om te zeggen, maar het is veel ingewikkelder om ze te integreren in je gedragingen. Wanneer je gedrag deze woorden kan weerspiegelen, zal dit je persoonlijkheid definiëren en daardoor zul je niet vergeten worden.

Wat is je houding?

In principe is je houding de manier waarop je jezelf richt op verschillende situaties waarmee je geconfronteerd wordt. Je zou kunnen zeggen dat je houding bestaat uit de gewoontes die ons karakteriseren, bijvoorbeeld: je stapt binnen in een winkel en je bent vriendelijk en begroet de verkopers. Of je aarzelt niet om iemand te helpen die in nood is. Door deze handelingen worden verschillende houdingen aangetoond: vriendelijkheid, beleefdheid, vrijgevigheid en onbaatzuchtigheid.

Dit laatste woord wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven of in intieme relaties. Je realiseert je echt niet dat je houding van toepassing is op alles wat je doet en alles wat je meemaakt. Dat is je houding! Je houding wordt zichtbaar wanneer je geconfronteerd wordt met een obstakel, wanneer je opstaat nadat je gevallen bent of bij de trage vooruitgang naar de doelen die je voor jezelf gesteld hebt.

Negativiteit

Je houding is niets zonder de acties waarin hij zich openbaart. Je houding bepaalt je ongetwijfeld. Hij openbaart zich in je acties en op zijn beurt definiëren je acties je als persoon, vriend, partner, collega en burger.

Je houding: aangeboren of aangeleerd?

Het is makkelijk om te denken dat je houding inherent is. Hier veronderstel je natuurlijk dat je intenties goed zijn en de nodige middelen en vaardigheden binnen handbereik zijn. Het is echter niet zo simpel.

Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen en die invloed hebben op hoe je tegen het leven aankijkt. De signalen die je van de gemeenschap krijgt in verband met wat goed is en fout en de opeenstapeling van je eigen levenservaringen leveren bijvoorbeeld een grote bijdrage tot je houding.

Waarom? Omdat je houding zeer gevoelig is voor de bevestiging die je krijgt. Als je tijdens je jeugd de volwassenen naar wie je opkijkt telkens mensen ziet begroeten als ze ergens binnengaan, dan ga jij waarschijnlijk hetzelfde gedrag overnemen in gelijkaardige situaties. Je observeert en maakt je deze gedragingen eigen, vaak op een makkelijke en onbewuste manier.

De waarde van onze acties

Telkens als je iets zegt of doet, vertel je iets over jezelf tegen de mensen om je heen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. In deze zin word je niet gedefinieerd door wat er in je hoofd zit. Andere mensen kunnen je gedachten niet lezen. Daarom zijn je acties en je woorden echt belangrijk.

Denken of zeggen “Ik ga deze persoon helpen,” maar het dan toch niet doen, is voor niemand nuttig. Door dit te blijven doen, lieg je tegen jezelf en de andere persoon. Het imago dat dit soort gedrag voortbrengt is dat van een onbetrouwbaar persoon, een persoon wiens woorden een bron van onzekerheid zijn. Als dit een patroon wordt, zal niemand, zelfs jijzelf niet, je nog vertrouwen of geloven.

Dit concept geldt niet alleen voor je relatie met anderen, maar ook voor je relatie met jezelf. Je houding vormt en beïnvloedt ook dat wat jou in je eigen ogen definieert, zoals je dromen, je ideeën en je doelen. Je mag de grootste dromen hebben, ze zullen niet uitkomen als je niet eens probeert ze te verwezenlijken.

Woorden zijn vluchtig, je houding blijft

Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord dat woorden weggeblazen worden door de wind. Je veroordeelt jezelf ook tot het geven van een foute indruk als je enkel woorden en geen daden gebruikt. Vergeet niet dat je acties niet vergeten worden.

Het is essentieel om ‘echt’ te zijn en trouw te blijven aan je waardenMaak geen beloftes die je niet kunt waarmaken.

Steun Geven

Ben je overtuigend en stem je je acties af op je woorden? Deel je alle dingen die je wil doen of hou je sommige dingen voor jezelf? Denk na over hoe je omgaat met anderen. Verplaats jezelf in hun schoenen.

Je houding definieert je en maakt je uniek

Nee, het zijn niet je kleren, je haar of hoe je loopt dat je definiëert. Wat je echt onderscheidt van de anderen is je houding. Je houding definieert je wanneer je geconfronteerd wordt met obstakels, met verwezenlijkingen, met overwinningen en nederlagen. We zijn gewend aan massaproductie en we vergeten vaak de kleine, authentieke, unieke en onvervangbare dingen die we doen.

Probeer te zijn zoals dat meest waardevolle artikel in de winkel met zijn unieke ontwerp en doordachte constructie. Om te vermijden om op te gaan in de massa en net hetzelfde te zijn als iedereen, moet je verantwoordelijk, pro-actief, positief zijn en in staat zijn om je gevoelens te verwerken. Vergeet nooit je aan je beloftes te houden en denk na voor je iets zegt en actie onderneemt. Analyseer je acties om de indruk die je maakt op anderen te verbeteren. Denk na over wat jou écht bepaalt, in jouw ogen en in de ogen van anderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.