Ik begrijp eindelijk wat emotionele intelligentie is

Ik begrijp eindelijk wat emotionele intelligentie is

Laatste update: 22 februari, 2024

Misschien zou het pretentieus zijn voor iemand om te zeggen ‘ik denk dat ik eindelijk begrijp wat emotionele intelligentie is’. Misschien omdat emotionele intelligentie of het op positieve en effectieve wijze omgaan met onze gevoelens en emoties een lange weg is die nooit eindigt.

Hoewel het waar is dat sommige mensen beter in staat zijn om met problemen en emoties om te gaan, hoeft niemand zich erbij neer te leggen dat emotionele intelligentie niet te bereiken is.

Emotionele intelligentie kan worden aangeleerd

Misschien had die persoon die zo positief lijkt, die weet hoe hij zijn problemen op een voorbeeldige manier moet oplossen, geen andere keus dan dit zichzelf aan te leren. Het leven heeft hem voor hete vuren geplaatst, waarbij hij geen andere keuze had dan deze te confronteren. Problemen die hij moest begrijpen…

Groei

Ieder van ons heeft dit echter in zich, vaak zonder het te weten. We moeten simpelweg aan de slag. We moeten lezen over emotionele intelligentie, anderen observeren en leren van degenen die hun emotionele intelligentie al hebben ontwikkeld. Dus wees maar gerust, emotionele intelligentie kan worden aangeleerd. Je moet het alleen echt willen.

Zodra dit gebeurt, zodra we weten dat we langzaam maar zeker beseffen wat emotionele intelligentie inhoudt, beginnen we dingen anders te bekijken. We worden minder vaak boos, we huilen niet om onzinnige dingen. Het voelt alsof we de trap naar de hemel zijn opgelopen, net als de titel van een prachtig lied dat ieder van ons wel kent.

https://youtu.be/9Q7Vr3yQYWQ

Hoe bereik je emotionele intelligentie: vier gouden regels

Net zoals het jaren en heel veel moeite kost om een fit lichaam te ontwikkelen of een diploma te behalen, kost het tijd om emotionele intelligentie te ontwikkelen. Hoe kunnen we het leren?

  • Omring jezelf met emotioneel intelligentie mensen. Alles in dit leven verspreidt zich. Als we onszelf omringen met emotioneel intelligente mensen, zullen we zelf ook emotioneel intelligenter worden. Probeer het maar eens!
  • Leer van ouderen. Oudere mensen zijn een bron van wijsheid. Ze hebben veel meegemaakt en weten wat het leven inhoudt. Het is dan ook geen verrassing dat in veel culturen en beschavingen de ouderen door de jongeren nog altijd om raad worden gevraagd.
  • Leer op je eigen tempo. Natuurlijk zou je graag in één klap over alle emotionele intelligentie beschikken, maar iedereen leert op zijn eigen tempo. Vergelijk jezelf dan ook niet met anderen.
  • Denk na over beperkende situaties in jouw leven en wat je in dit soort gevallen zou doen. Wat zou je doen als je geen werk had? Hoe zou je handelen als je inzag dat je geen andere keuze had dan op straat te slapen en dan ook nog eens in een enigszins onveilige buurt? Denk zoveel na als je wilt. Zo kun je de angst wegnemen die bij veel alledaagse dingen komt kijken. Dingen die je eerder niet kon confronteren omdat je niet eerder op emotioneel intelligente wijze over ze hebt nagedacht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.