Omgaan met problemen die we niet op kunnen lossen

Omgaan met problemen die we niet op kunnen lossen

Laatste update: 30 december, 2017

Een probleem is een situatie die een oplossing vereist. En we weten dat er voor alle problemen een oplossing is, we moeten hem alleen nog vinden. Dit is misschien niet makkelijk, maar we weten dat hij er is en dat het belangrijk kan zijn om niet de hoop te verliezen als we ernaar zoeken.

En wat als er geen oplossing is?

Als we een probleem tegenkomen dat we niet op kunnen lossen, dan is het volgens de definitie geen probleem. We hebben het waarschijnlijk over een waarheid. Dat wil zeggen: het leven. Het leven verrast ons vaak met onverwachte situaties, het soort dat geen oplossing vereist, omdat het alleen maar kan worden opgelost met acceptatie van het leven zoals het is. We moeten leren om te leven met deze situaties.

Hoeveel oplossingen bestaan er?

Als we een probleem onder ogen moeten zien waarvoor we een oplossing moeten zoeken, moeten we creatief zijn, omdat er miljoenen mogelijke oplossingen zijn, zo veel als we maar kunnen bedenken en combineren.

Het zoeken naar de juiste oplossingen vraagt om openheid, ontvankelijkheid en creativiteit bij het zoeken naar een oplossing waar we eerder niet aan hebben gedacht. Hoewel we misschien niet de perfecte oplossing vinden, zijn er andere mogelijkheden die het probleem voldoende oplossen.

Twee mensen die elkaar negeren en niet goed omgaan met problemen

Er zijn problemen waar we in vast kunnen komen te zitten en het wordt dan onze schaduw… Een schaduw die we niet weg kunnen duwen of kapot kunnen maken, een schaduw als regen tijdens een winderige dag.

Omgaan met problemen: hoe kunnen we de beste oplossing vinden?

Als een probleem ons zo veel zorgen baart dat we er geobsedeerd door raken, zijn we niet in staat om verder te kijken en de beste oplossing te vinden. Het is alsof er een sluier over onze ogen hangt die voorkomt dat we verder kunnen kijken en het belemmert ook onze manier van denken.

Daarom is het noodzakelijk om afstand te nemen van het probleem en naar het probleem te kijken vanuit een ander oogpunt, op een andere manier dan we gewend zijn.

Om dit te doen, moeten we onze manier van creatief denken versterken en open en ontvankelijk zijn voor nieuwe perspectieven op de situatie. Zo komen er nieuwe mogelijkheden en nieuwe grenzen – en nieuwe oplossingen – naar boven.

Om het de ruimte te geven, is het nodig om onze geest open te stellen, het probleem te revitaliseren vanuit het standpunt dat het een oplossing heeft en kalm en emotioneel in balans te blijven als je het probleem confronteert.

Verschillende manieren om afstand te nemen

  1. Gebruik visualisatietechnieken. Stel je voor dat het probleem niet in je hoofd zit, maar voor je staat. Op deze manier voel je minder druk, maar alleen de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen en de veiligheid dat er een oplossing is. Op deze manier kunnen we het op een andere manier voorstellen, in een andere vorm, en kunnen we zoeken naar andere, creatieve oplossingen.
  2. Een andere manier om het probleem mentaal op te lossen, is door te schrijven op de “stream-of-consciousness” (in het Nederlands ‘stroom van bewustzijn’)-manier, waarbij je schrijft wat er in je opkomt, zonder onderbrekingen, zonder erover na te denken. Het voorstellen en opschrijven van oplossingen kan ons helpen om nieuwe dingen te zien. Het opschrijven van deze dingen geeft ons de mogelijkheid om terug te gaan en ze te lezen. We kunnen op een andere manier nadenken over onze mogelijkheden, ze naast elkaar leggen en vergelijken, ze evalueren en de mogelijke oplossing voorstellen en er zo achter komen wat de beste oplossing is.
  3. Om onze creativiteit te vergroten, is het goed om geïnformeerd te blijven en om naar advies en ervaring van anderen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt te luisteren. Dit advies en deze ervaring kunnen ons helpen een nieuwe richting op te gaan.
  4. Ga op reis, doorbreek de stilte en geef jezelf wat lichamelijke ruimte. Soms helpt het nemen van lichamelijke afstand bij het nemen van emotionele afstand van het probleem. Even eruit, uit je dagelijkse routine, helpt als je hebt besloten dat je geestelijk wat afstand van het probleem moet nemen. Als je deze instelling niet hebt, maakt het niet uit hoe veel kilometers je verwijderd bent van het probleem. Je zal het altijd bij je dragen. Als je echter de instelling hebt om het probleem van een andere kant te bekijken en er even van weg te gaan, helpt het ons bij het nemen van echte afstand. Het geeft ons ook wat afstand van stressvolle situaties die voorkomen dat we de oplossing vinden. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.