Je ziel genezen door kunst

Je ziel genezen door kunst

Laatste update: 01 november, 2017

Kunst heeft me veel geholpen. Ik heb zo veel door kunst geleerd en ik heb zo veel ervaren alleen in het gezelschap hiervan. Ik heb mijn ziel genezen door kunst. Door kunst heb ik mezelf verbonden gevoeld met de wereld, met de kunstenaar, met de mensheid. Het is alsof we verbonden zijn door een onzichtbare draad, ook al zijn we gescheiden door duizenden kilometers of tientallen jaren.

“Hou van de kunst zelf en dan zal al het andere je toegeworpen worden.”

-Oscar Wilde-

Door kunst heb ik leren begrijpen dat gevoelens universeel zijn en dat we allemaal liefde, verdriet, plezier en schaamte ervaren. En we kunnen al deze emoties voelen door een kunstwerk.

Kunst is mijn troost en toevluchtsoord geweest tijdens de vele momenten dat ik dacht dat mensen vol zaten met imperfecties en dat niets of niemand meer iets waard was. Het was toen ik naar een museum ging om naar de kunst te kijken en het was tijdens zo’n moment dat de schoonheid en de connectie die ik ervoer mijn pijn verzachtte.

Ik zou eigenlijk graag ook artistieke talenten willen hebben – mezelf kunnen uitdrukken door een schilderij, een beeldhouwwerk of een gedicht, omdat ik denk dat het een geweldige en unieke sensatie is. Maar ik weet in ieder geval dat ik de mogelijkheid heb ontwikkeld om ervan te genieten en ervan te houden, ook als ik mijn eigen “kunst” creëer waardoor ik mezelf kan uitdrukken.

Een verlichtende studie

Voel jij je ook zo? Een groep onderzoekers hebben het effect bestudeerd dat kunst heeft op mensen. Het onderzoek werd gedaan met bijna 51.000 mensen en gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health. Volgens het resultaat maken schilderen, schrijven, naar een concert gaan of een instrument bespelen ons gelukkiger en gezonder.

Een van de meeste interessante resultaten van het onderzoek liet zien dat hoewel mannen gelukkiger zijn als ze over kunst nadenken of het consumeren, voor vrouwen het tegenovergestelde waar is. Creativiteit is bevredigender voor hen dan het bewonderen of consumeren van kunst.

We leven in een maatschappij waar depressie en angst heel vaak voorkomen. Wat als we naar de dokter zouden gaan voor onze Prozac of onze antidepressiva en deze ons een aantal suggesties of aanbevelingen om onze behandeling te begeleiden zou geven, zoals: “Ik zal de dosis verlagen en trouwens, ik raad aan om de laatste exposities in de stad te bezichtigen. Ik heb die en die gezien en ze zijn echt goed”of “Ik adviseer een boek over poëzie…” of “Neem een cursus buikdansen, er is onlangs een nieuwe studio in de buurt geopend…”

Wat denk jij?

Abstracte Kunst

Wat zijn de voordelen van het creëren of consumeren van kunst?

  • Brengt frustratie en onderdrukte emoties naar boven.
  • Dansen bijvoorbeeld is vooral goed voor mensen met een eetstoornis, omdat het hen in staat stelt om constant in de spiegel te kijken en alle bewegingen van het lichaam te controleren en daarom helpt het hen persoonlijke acceptatie te bereiken.
  • Muziek kan een aantal kwalen kalmeren vanwege de ontspannende en rustgevende eigenschappen.
  • Schilderen en beeldhouwen helpen bij het verlichten van stress en angst.
  • Theater wordt speciaal aanbevolen voor mensen met een slecht gevoel van eigenwaarde, omdat het het zelfvertrouwen vergroot.
  • Fotografie is geschikt voor mensen met een van de bovengenoemde problemen, maar voor diegenen die vooral passief zijn.

Het belangrijkste is dat de persoon zich comfortabel voelt bij de activiteiten die ze doen en niet onhandig of geforceerd. Kunst helpt ons onze creatieve kant te leren kennen en te benutten, ons potentieel en zelfkennis te ontwikkelen en onze expressie en communicatie te vergemakkelijken.

Inspireer jezelf om kunst te ontdekken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.