Carpe diem: ‘The dead poets society’

Carpe diem: ‘The dead poets society’

Laatste update: 07 januari, 2017

Wie kan jou ervan verzekeren dat er morgen weer een dag zal zijn? Aangezien we in een gigantisch universum leven, vol chaos en entropie, blijkt het een zeer grote fout te zijn om de dag van morgen maar voor lief te nemen.

Deze situatie maakt de zin in de titel van dit artikel nog belangrijker, ‘carpe diem’, een belangrijke les die de geweldige film The Dead Poets Society op ons overbrengt.

Wat betekent carpe diem?

Laten we eerst even kijken naar wat carpe diem precies betekent… Zoals ons ook verteld wordt in de bovengenoemde film, betekent carpe diem ‘pluk de dag’ in het Latijn. Dat wil zeggen, beleef elk moment alsof het je laatste moment is, omdat het dit ook daadwerkelijk zou kunnen zijn.

“Ik ging naar het bos omdat ik bewust wilde leven, om alleen maar hoofd te bieden aan de essentiële feiten van het leven en om te zien of ik niet zelf kon leren wat ik eigenlijk onderwees, en zodat ik er niet op het moment dat ik dood zou gaan achter zou komen dat ik niet geleefd had.

-Henry David Thoreau-

Door Veld Lopen

Thoreau deelt zelf, wanneer hij in de film geciteerd wordt, een belangrijk geheim over hoe het leven zou moeten zijn. Haal er alles uit wat erin zit. Houd niets achter. Op een dag zal namelijk je laatste moment komen en je zou niet willen dat je dan terugkijkt en ziet dat je van alles had kunnen doen dat je eigenlijk door je vingers hebt laten glippen.

The Dead Poets Society

The Dead Poets Society is een film die geregisseerd is door Peter Weir en in gaat op de vraag van geluk in het leven. Gedurende de film helpt een observerende leraar, gespeeld door Robin Williams, die verliefd is op het onderwijzen van jonge geesten een groep jongeren om een stap vooruit te zetten in hun leven en zichzelf niet een van de velen te laten worden. Hij moedigt ze aan om van hun bestaan iets bijzonders te maken.

Een van de voornaamste boodschappen van deze film is dat je helemaal geen beroemdheid, politicus of rijke man hoeft te zijn om een bijzonder leven te kunnen leiden. Je moet gewoon weten hoe je kunt genieten van het moment, hoe je gelukkig en trouw aan jezelf kunt zijn en van elke seconde kunt genieten alsof het je laatste zou zijn.

Dead Poets Society

Er alles uithalen wat erin zit

De uitdrukking carpe diem zou dus eigenlijk een verplichte les moeten zijn die kinderen leren op school. Het onderwijzen van kinderen hoeft niet alleen te blijven bij het overbrengen van wiskundige, taalkundige en wetenschappelijke kennis. We zouden veel verder moeten gaan dan dat. Het zou geweldig zijn als we onze kleintjes zouden laten zien hoe ze alles uit het leven kunnen halen wat erin zit.

Als we erin zouden slagen om een heel netwerk van vrije denkers te creëren, mensen die in het leven op zoek zijn naar meer dan alleen een baan, een huis, een auto etc., dan zouden we op een dag misschien een wereld vol families hebben die hun kinderen leren hoe belangrijk het is om respect te hebben voor hun buren, voor het milieu om hen heen, voor de liefde die we voelen voor alles dat ons lief is, voor solidariteit, vriendschap en gelijkheid.

Bloem

Een maatschappij die carpe diem in de praktijk brengt, is een gezonde en vriendelijke maatschappij. Geniet van het leven, haal alles wat je kunt halen uit mooie en aangename dingen, druk je gevoelens uit zonder bang te zijn voor wat anderen zullen zeggen, wees altijd jezelf, vraag de mensen die van jou houden om hulp…

Het verstrijken van de tijd

Het verstrijken van de tijd gaat snel, is volhardend en hardnekkig. We kunnen er niet tegen vechten. De tijd vertrekt om nooit meer terug te komen. We kunnen er echter wel onze bondgenoot van maken. In dit geval is carpe diem de perfecte uitdrukking om in het verstrijken van de tijd een ware vriend te vinden.

Laat het niet gebeuren dat op een dag dat gevreesde moment komt waarop je denkt dat je deze wereld moet verlaten zonder ooit iets belonend of moois met je leven te hebben gedaan. Maak gebruik van elk moment, ervaar elk moment met passie en energie en maak jezelf de geweldige uitdrukking carpe diem helemaal eigen. Je hebt het zelf in handen en ook jij, eigenlijk alleen jij, kan een fantastische wereld van geluk maken van je eigen leven.

“Pluk de rozen zolang als het kan,
vroeger tijden vervliegen zacht,
waardoor dezelfde bloem die heden lacht,
morgen sterven zal.”

-Robert Herrick-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.