Wat is de betekenis van regelmatig terugkerende nachtmerries?

Wat is de betekenis van regelmatig terugkerende nachtmerries?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 mei, 2018

De meesten van ons hebben wel eens nachtmerries. Het zijn dromen vol angstaanjagende dingen. Ze geven je een gevoel van schrik en angst. Meestal ontwaak je dan plots met je hart in je keel. Je blijft het gevoel van angst ook ervaren nadat je wakker geworden bent. Bovendien voel je je verward en verdrietig. Maar wat betekenen die regelmatig terugkerende nachtmerries?

Er zijn vele redenen waarom een persoon nachtmerries kan hebben. Ze kunnen een gevolg zijn van het gebruik van bepaalde middelen, uitputting, slechte voeding of emotionele problemen. Wat de oorzaak ook is, het resultaat is dat jij een slechte nachtrust hebt.

De dingen zijn ingewikkelder als die slechte dromen regelmatig terugkerende nachtmerries worden. Soms treedt dezelfde droom steeds opnieuw op. Op andere momenten kan de inhoud veranderen. Maar de algemene structuur blijft in wezen gelijk. Dit zijn zijn situaties waarin het belangrijk is dat je aandacht schenkt aan wat in je dromen gebeurt.

Gewone nachtmerries en regelmatig terugkerende nachtmerries

Gewone nachtmerries zijn slechte dromen die alleen nu en dan opduiken. De algemene regel is dat als je om de drie maanden een nachtmerrie hebt, dit nog behoort tot wat we wellicht “normaal” kunnen noemen. In deze gevallen zal elke nachtmerrie over een ander onderwerp gaan.

Regelmatig terugkerende nachtmerries

Dit zijn enkele voorbeelden van oorzaken van gewone nachtmerries:

 • Een tijdelijk maar hoog stressniveau.
 • Gebruik van alcohol.
 • Gebruik van psychoactieve stoffen.
 • Bepaalde soort medicatie waarvan de bijwerkingen verbonden zijn met de slaap.
 • Regelmatig niet kunnen slapen wat leidt tot oververmoeidheid.
 • Te laat ‘s avonds eten of te veel eten vóór je gaat slapen.

Om dit type nachtmerrie onder controle te houden, moet je de oorspronkelijke oorzaak aanpakken. Het is belangrijk dat je dit doet. Want doe je dat niet, dan kunnen je nachtmerries je slaap beginnen te beïnvloeden. Je kan dus best vroeg genoeg eten en minstens twee uren vóór je gaat slapen het gebruik van alcohol of andere middelen vermijden.

Aan de andere kant zijn er de regelmatig terugkerende nachtmerries. Die treden op wanneer iemand de confrontatie niet aangaat met  sommige conflicten die hij in het echte leven heeft. Het kan een symptoom van een posttraumatische stressstoornis zijn. Of iemand kan het moeilijk hebben om iets te aanvaarden. Dan verdwijnt dit in het onderbewustzijn. Uiteindelijk komt het dan tot uiting in de vorm van nachtmerries.

Waarover gaan nachtmerries meestal?

Sommige regelmatig terugkerende nachtmerries gaan over heel normale dingen. Want ze hebben te maken met typisch menselijke conflicten. Toch kunnen ze voor verschillende individuen een andere betekenis hebben.

Regelmatig terugkerende nachtmerries

Regelmatig terugkerende nachtmerries gaan meestal over de volgende dingen:

 • Achtervolging of achternagezeten worden. Dit vertegenwoordigt het probleem dat je hebt om een deel van jezelf te aanvaarden. Onbewust zie je dit deel als duister en verschrikkelijk.
 • De vrees in de steek of achtergelaten te worden of geen steun krijgen.
 • Enorme snelheid. Het gevoel dat je geen controle hebt.
 • De nachtmerrie die verbonden is met mislukken, te laat komen of niet voorbereid zijn. Dit betekent dat je een gebrek aan vertrouwen in jezelf hebt en in de situaties waarin je zit of binnenkort in zal zitten.
 • Regelmatig terugkerende nachtmerries waarin je het gevoel hebt dat je vastzit. Je hebt geen echte doelstellingen en je hebt het moeilijk om je emoties uit te drukken.
 • Vaak dromen mensen dat ze naakt tussen de menigte staan zonder dat andere mensen hen opmerken. Dit heeft te maken met de onzekerheid die je omtrent sommige aspecten van je leven ervaart. Je voelt je overweldigd en onbekwaam.
 • In deze dromen verlies je je tanden, een arm, een been, enzovoort. Je hebt dan te maken met een deel van je leven dat je genegeerd hebt of waaraan je onvoldoende aandacht geschonken hebt.
 • Vastzitten. Dit is verbonden met aspecten van het leven die je onderdrukt of geblokt hebt.
 • Enorme golven of stormachtig water. Deze soort regelmatig terugkerende nachtmerries wijst op een overvloed aan emoties die je niet kan uitdrukken of die je niet kan erkennen.
 • Een veeleisende baby of een babydier. Dit gaat over een bepaald aspect van je kindertijd. Of het kan te maken hebben met een kwetsbaar deel van je persoonlijkheid dat aandacht nodig heeft.

De positieve kant van nachtmerries

Regelmatig terugkerende nachtmerries zijn dus onaangenaam en soms verschrikkelijk. Toch moet je ze eigenlijk als iets positiefs en waardevols zien. Want het is de manier waarop je onderbewuste jou een boodschap stuurt over een kwestie waar je niet op gelet hebt. Je onderbewuste zegt eigenlijk dat het tijd is om het aan te pakken.

Regelmatig terugkerende nachtmerries

In het ideale geval zullen regelmatig terugkerende nachtmerries je helpen om een soort oplossing te vinden voor je innerlijke conflict. En als je inderdaad een oplossing vindt, dan zal je meestal een vergelijkbare droom hebben, maar met een goed einde.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Douglas Girard


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.