Het omgaan met stress: zeven handige tips

Het omgaan met stress: zeven handige tips
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 28 februari, 2023

Stress is een van de grootste problemen in onze moderne wereld, vooral in de meer ontwikkelde delen. Het is niet makkelijk om kalm te blijven in een wereld die op volle toeren draait. Noch is het makkelijk om te dealen met het lawaai en de vijandigheid van de grote steden van tegenwoordig. Vanwege dit alles is omgaan met stress geen eenvoudige taak.

Op zowel korte als lange termijn kan stress ons lichaam en onze geest schade toebrengen. Veel lichamelijke ziekten komen voort uit te veel stress. Tegelijkertijd blokkeert stress onze geest, waardoor we niet helder kunnen denken en het onze relaties beïnvloedt.

Wees echter niet bang. Omgaan met stress is mogelijk door enkele eenvoudige methoden te gebruiken. Alles komt neer op het inlassen van een onderbreking en het toepassen van enkele van de trucs die we hier zullen uitleggen.

“Neem rust; het veld dat rust heeft gehad geeft een overvloedige oogst. ”

-Ovid-

Een grote kloof tussen twee mensen die op wolkenkrabbers staan

1. Omgaan met stress: identificeer het moment waarop de stress begon

Stress herkennen is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Vaak merken we pas dat we gestrest zijn als het al een hoog niveau heeft bereikt.

Stress manifesteert zich op zowel fysieke als emotionele manieren. Het kan snel aan intensiteit toenemen of zich achter de schermen op de vlakte houden.

De fysieke tekenen van stress zijn spierspanning, vooral in de kaak, nek of schouders. Ook kan stress spanning in het gezicht veroorzaken, waardoor je lippen vaak een dunne lijn vormen.

Emotioneel gezien is er sprake van een gevoel van irritatie, vermengd met angst. Deze emoties vertellen ons dat het tijd is om een ​​einde te maken aan onze stress.

2. Gebruik ademhalingstechnieken

Ademhalen is iets wat we sowieso al doen, en dus is het een hulpmiddel dat we altijd bij de hand hebben als het aankomt op omgaan met stress. Het is een uitstekende manier om wat rust in je leven te brengen. Het is bewezen dat een langzame, ritmische ademhaling de nervus vagus activeert. Deze zenuw helpt je te ontspannen waardoor je stress kunt bestrijden.

Soms hoef je alleen maar een comfortabele houding te vinden en diep adem te halen. Probeer je te concentreren op je longen die zich vullen met lucht. Adem dan langzaam uit. Na twee of drie minuten zal je stress verminderen.

3. Leid je aandacht af

Stress wordt geassocieerd met vecht- of vluchtreacties. Daarom richten we al onze aandacht op het ding dat aanleiding gaf tot de spanning.

Hoe meer je echter fixeert op deze bronnen van rusteloosheid, hoe gestrester je je zult voelen.

Daarom is het zo belangrijk dat je probeert je aandacht af te leiden. Kijk naar iets om je heen. Probeer het mentaal te beschrijven, met zoveel mogelijk details.

Herhaal vervolgens dezelfde oefening met twee andere objecten. Dit zal je helpen je stress te controleren, je impulsen te reguleren en je onmiddellijke emotionele kijk uit te breiden.

Surrealistische scene van een deur die naar de wolken leidt

4. Kijk naar een ontspannen beeld

Beelden brengen sensaties over op hun waarnemers. Daarom is het goed om altijd een foto of ander beeld van iets ontspannends bij de hand te hebben. Goed zijn afbeeldingen van landschappen, vooral als we ons bevinden op eenzame plaatsen of plaatsen waar het vaak koud is, en van hele groene omgevingen of omgevingen met veel water.

Wanneer je je gestrest voelt, kan het bekijken van deze beelden je helpen te ontspannen. Het is ook een manier om je geest te richten op iets aangenaams, waardoor rusteloosheid wordt verminderd.

5. Herinterpreteer de ervaring

Soms wordt stress erger als we erop focussen. Je voelt te veel angst en wilt er zo snel mogelijk vanaf. Omdat dit niet altijd makkelijk is, maken we ons alleen maar meer zorgen in plaats van te kalmeren.

Het is dus belangrijk om onze stress te identificeren en te accepteren en vervolgens methoden te gebruiken om deze te controleren.

Probeer alle manieren te herkennen waarop je stress zich voordoet. Wat voel je in je lichaam? Hoe zit je of sta je? Hoe snel klopt je hart? Wat voor soort gedachten komen er in je op?

Deze vragen helpen je te herinterpreteren wat je voelt. Het gevoel van spanning kan zo geleidelijk verdwijnen.

Stemvorken in een tarweveld

6. Neem een anti-stress houding aan

Er zijn stresshoudingen en anti-stresshoudingen. Onder de eerste soort houdingen verstaan we bijvoorbeeld: op een verwrongen manier in de kleermakerszit zitten, stuiptrekkingen in je been die op een gestaag tempo plaatsvinden, het hebben van een gebogen rug en gespannen gezichtsspieren.

Sta je daarentegen rechtop en beweeg je je gezicht, dan zul je veel beter kunnen omgaan met stress. Het is een positie die vertrouwen en zekerheid brengt. Volgens een onderzoek van Health Psychology remt deze positie ook de productie van cortisol.

7. Doe een eenvoudige oefening met je handen

Het is bewezen dat we door met beide handen krachtige vuisten te maken en de handen vervolgens weer te openen, stress kunnen verminderen. Het is een agressief gebaar en om die reden helpt het om spanning vrij te laten.

Al deze kleine trucs zijn zeer effectief voor het omgaan met stress. Het is niet zo gek dat we stress ervaren in onze moderne wereld, vooral niet als we in grote steden wonen. Het belangrijkste is om je niet door stress te laten overmeesteren en in plaats daarvan deze hulpmiddelen te gebruiken om het te controleren.

Gebalde vuisten als techniek voor het omgaan met stress

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.