Vijf manieren om makkelijk te ontspannen

Vijf manieren om makkelijk te ontspannen

Laatste update: 03 juni, 2017

Er zijn altijd allerlei problemen die onze aandacht en zorg nodig hebben, maar we moeten niet door zorgen worden overrompeld. We moeten ons er ook van bewust zijn dat onze geest tijden van rust nodig heeft. Rust en ontspanning stellen ons in staat om creatiever te zijn, beter gehumeurd te raken, betere relaties op te bouwen, ziekte te voorkomen en gezelligere momenten met familie en vrienden door te brengen. Dat wil zeggen, ontspanning geeft ons een betere levenskwaliteit.

Daarom is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele van de opties die ons kunnen helpen om te ontspannen als we een stressvol moment ervaren.

1. Bewustzijn

Het is heel gebruikelijk om je gestrest te voelen over zaken die dit eigenlijk helemaal niet waard zijn. Dit komt meestal door onze behoefte om dingen meteen op te kunnen lossen. We hopen meestal dat er iets zal gebeuren, dat er iets in ons voordeel zal werken of dat iets veel sneller zal gaan. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de gedachten waar we ons druk over maken en te identificeren of het werkelijk iets is dat dat soort aandacht verdient.

2. Ademhaling

Onze ademhaling is een van de vitale lichamelijke functies die ons in leven houden en we doen het over het algemeen zonder er veel aandacht aan te besteden. Maar als we een staat van sterke emoties, stress, wanhoop of iets anders bereiken en we willen ontspannen, kunnen we een paar ademhalingsoefeningen doen. Om te ontspannen kunnen we ons gedurende een paar minuten bewust worden van onze inademing en uitademing.

3. Rustgevende gedachten

Rustgevende gedachten dienen om met behulp van woorden het perspectief te veranderen dat we op dat moment hebben. Eenvoudige zinnen zoals ‘adem in’, ‘blijf rustig’, ‘zet jezelf niet onder druk’, kunnen hiervoor zeer geschikt zijn. We moeten onthouden dat de geest een perfecte machine is, die in staat is om ons iets te laten voelen, afhankelijk van wat we nodig hebben en wat we willen.

4. Doe een soort activiteit

Door onze aandacht op een of andere activiteit te richten, kan het zo zijn dat we tijdelijk een aantal dingen vergeten waar we ons druk over maken. Als we daarna onze aandacht weer op ons probleem richten, hebben we over het algemeen een ander perspectief op de zaak. Elke activiteit kan helpen: hardlopen, koken, tekenen, handwerken, lezen, film kijken enzovoort.

5. Slapen

Vaak hebben we het gevoel dat we geen opties hebben of dat we ons alsmaar richten op hetzelfde onderwerp. Dit zorgt ervoor dat onze gedachten niet in staat zijn om de ideeën goed te assimileren en we gestrest raken. Slaap is daarom een goede ontspanningsstrategie, omdat we op deze manier onze geest kunnen laten rusten. Zelfs mensen die werken of dagelijks inspannende activiteiten doen, kunnen door een paar minuten te slapen al een significante verandering in hun dagelijkse activiteit bemerken.

Ontspannen blijven is van vitaal belang om voor onze lichamelijke en emotionele gezondheid te zorgen. Gelukkig kunnen we dit zelfs op zeer eenvoudige manieren bereiken. Het is raadzaam deze technieken te gebruiken, zelfs als we ze niet nodig hebben, want op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we altijd gezond zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.