Kun je je persoonlijkheid veranderen?

Kun je je persoonlijkheid veranderen?

Laatste update: 26 augustus, 2017

We hebben de neiging om te denken dat we op een bepaalde manier in elkaar zitten, dat dit niet veranderd is sinds we op de wereld kwamen en dat dit ook onmogelijk te veranderen is. We beschikken echter over de vaardigheid om bepaalde veranderingen in onze persoonlijkheid aan te brengen en onszelf in betere mensen te transformeren om zo langdurige relaties op te bouwen. Het is alleen een kwestie van jezelf ervoor inzetten.

Het is ons taalgebruik dat bijdraagt aan dat idee van onveranderlijkheid. Het werkwoord ‘zijn’ fungeert als een veroordeling. Omdat ‘zijn’ een essentie impliceert die altijd op een andere manier kan worden gedefinieerd, gegoten in een nieuwe vorm met nieuwe randen.

Persoonlijkheid wordt na verloop van tijd gesmeed

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is je persoonlijkheid geen statische of immobiele entiteit. In plaats daarvan kan het worden gevormd aan de hand van externe prikkels en alles dat er om je heen gebeurt. Vanaf het moment dat je geboren bent, begin je met het ontwikkelen van gewoonten, ervaringen en zelfs trauma’s die je karakter smeden.

De waarheid is dat je houding meestal hetzelfde blijft of in ieder geval gelijkwaardig blijft terwijl de jaren voorbijgaan. En je gaat denken dat je persoonlijkheid in steen gegoten is en, net als een tatoeage, voor altijd hetzelfde blijft.

Persoonlijkheid Veranderen

Maar het goede nieuws is dat je de mogelijkheid hebt om de eigenschappen die je niet erg leuk vindt te veranderen, en de relatie die je hebt met jezelf en anderen te verbeteren. Hoewel het eenvoudiger is om stukjes van je persoonlijkheid te verplaatsen als je een kind of tiener bent, kun je ook positieve resultaten zien tijdens de volwassenheid.

Hoewel je misschien denkt dat het ‘op jouw leeftijd’ onmogelijk is om te veranderen, raden wij je aan om hier nog een keer over na te denken voordat je in deze overtuiging begint te geloven. Misschien zijn de veranderingen niet zo overweldigend of tastbaar, maar toch zullen er dingen veranderen. Daar kan je zeker van zijn. Deze kleine interventies in je persoonlijkheid kunnen je helpen om gelukkiger te leven en een betere persoon te worden.

Kleine veranderingen in je persoonlijkheid brengen geluk

Het is niet nodig om te lijden aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis om naar de therapeut te gaan en je houding naar je omgeving toe aan te passen. Veranderingen zijn positief en noodzakelijk. We kunnen niet altijd op dezelfde plek geworteld blijven. Onthoud de zin ‘wees als een vloeiende rivier’ en pas deze toe op je dagelijks leven.

Of ben je nog altijd precies dezelfde persoon als je twee, vijf of tien jaar geleden was? En we hebben het hier niet over je lengte, gewicht of ervaringen. Ook verwijzen we niet naar de studies die je hebt afgerond of de prestaties die je hebt behaald. Wat je in je jeugd leuk vond, zijn niet dezelfde dingen als de dingen die je vandaag de dag leuk vindt, en omgekeerd. Waarom blijven we dan vasthouden aan de gedachte dat onze persoonlijkheid ook niet verandert?

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd: ‘kan ik mijn persoonlijkheid veranderen?’, dan komt dit misschien doordat de manier waarop je je gedraagt je relatie met anderen of met jezelf verwoest. De eerste stap om jezelf te verbeteren heb je al genomen… Gefeliciteerd! Nu begin je aan de fase waarin je het waarschijnlijk niet leuk vindt om om hulp te vragen of advies te krijgen van anderen, toch zal dit je zeker helpen om je doel te bereiken.

Persoonlijkheid Veranderen

De meeste mensen die zich in dezelfde situatie bevinden willen een specifieke eigenschap van hun persoonlijkheid veranderen. We bedoelen niet dat je iemand moet worden die compleet verschilt van de persoon die je op dit moment bent. We hebben het over het verbeteren van bepaalde aspecten die niet helemaal positief zijn.

De mensen van wie je houdt zouden kunnen hebben opgemerkt dat je een beetje egoïstisch bent. Of dat je makkelijk wordt afgeleid, dat je geen juiste beslissingen neemt of dat je altijd te laat bent. Je hebt al iets om aan te werken!

Zet de eerste stap om je persoonlijkheid te veranderen

Alle dingen die je aan je persoonlijkheid wilt veranderen kosten tijd en moeite. Het is geen ‘fluitje van een cent’ zoals het populaire gezegde luidt. Je hoeft ook niet van de ene op de andere dag een ander persoon te zijn. Het gaat om het bewandelen van een moeilijk pad, met veel obstakels om te overwinnen en situaties die je op de proef stellen.

Wees geduldig, steun op de mensen die van je houden, geef niet op en vertrouw vooral op je vaardigheden. Dit is fundamenteel bij een onderneming die zeer ingewikkeld kan zijn. Het zal leiden tot tranen, boosheid en teleurstellingen. Maar je bent al begonnen met een pad naar transformatie, overwinning en transcendentie.

“Langs de oevers van pijn en plezier stroomt de rivier van het leven. Alleen als de geest weigert te stromen met het leven en stagneert op de kusten, wordt het een probleem. Doorstroming betekent acceptatie, laat komen wat komt en laat los wat er weg kan.”

-Sri Nisargadatta Maharj-