Ontkoppelen in de tijd van de nieuwe technologieën

Met alle positieve dingen die nieuwe technologieën hebben gebracht, vooral het vermogen om mensen met elkaar te verbinden, hebben ze ook bepaalde negatieve aspecten. Misbruik ervan kan schadelijk zijn, daarom is het noodzakelijk om te weten wanneer en hoe je je ervan los kunt maken.
Ontkoppelen in de tijd van de nieuwe technologieën

Laatste update: 29 januari, 2020

Kunnen we echt onze verbinding met de technologie verbreken, terwijl we in de buurt van onze telefoons of computers zijn? Zijn we in staat om onze apparaten in de vliegtuigmodus te zetten en een pauze in te lassen in de tijd van de nieuwe technologieën? Is het gezond om 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar te zijn voor iedereen die ons nodig heeft?

Zoals met bijna alles dat ons tegenwoordig omringt, zijn nieuwe technologieën altijd bezig met innoveren en bieden ze ons een wereld aan mogelijkheden. Veel mensen zijn echter veel te geobsedeerd met het verbonden zijn met de wereld online, tot het punt waarop ze de realiteit vergeten. Wat gebeurt er als we de grens overschrijden?

Vandaag de dag wordt het altijd één klik verwijderd zijn van beschikbaarheid (via e-mail, sociale netwerken of telefoongesprekken) beschouwd als een onderscheidend kenmerk van een zorgzame, hardwerkende, gulle persoon of zelfs een ideale partner.

Hoewel het belangrijk is om er voor andere mensen te zijn, ben jij zelf de belangrijkste persoon in je leven. Daarom moet je niet vergeten wat voor jou belangrijk is.

Ons leven online

De levens die sommige mensen online laten zien zijn anders dan de levens die ze echt leven. Het is belangrijk om te beseffen dat de online wereld als een theater is, een kunstmatige omgeving. Het af en toe loskoppelen van je online aanwezigheid stelt je in staat om onderscheid te maken tussen het ene leven en het andere.

Bij het versturen van een WhatsApp-berichtje verwachten we allemaal dat de ontvanger meteen antwoord geeft. Dit is op de een of andere manier een norm geworden. Het is echter niet altijd gezond. Weten wat je partner of vrienden elke minuut van de dag doen kan schadelijk zijn. Verwachten dat je vrienden je berichten onmiddellijk beantwoorden is erg ongezond. Had je hier al wel eens over nagedacht?

We hebben allemaal het recht om alleen te zijn. Hoe extravert je ook bent, mensen hebben hun privacy nodig. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan offline te gaan. We verdienen het om de verbinding te verbreken, onze ogen te sluiten, diep in te ademen, en ons te concentreren op onze mentale toestand.

Een vrouw kijkt naar haar mobiele telefoon

Wat gebeurt er als we online zijn?

Sommige mensen denken dat het essentieel is om altijd online beschikbaar te zijn. Toch betekent dat niet dat ze gelijk hebben. Het is gek dat er zó veel nieuwe technologieën zijn ontwikkeld, dat er nu ook deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg zijn die zeggen dat het schadelijk kan zijn voor onze gezondheid om de hele dag door op onze smartphone zitten.

Het echte leven van mensen kan heel anders zijn dan het leven dat ze op sociale media laten zien. Iemand die veel foto’s post is niet per se gelukkig, en degenen die direct reageren zijn niet beter dan degenen die er langer over doen.

Een gezonde manier om nieuwe technologieën te benaderen is om ze te gebruiken voor persoonlijk gewin en niet andersom. Word geen slaaf van je telefoon. Vergeet niet dat je vrij bent om te beslissen wanneer en hoe je nieuwe technologieën gebruikt.

Je kunt kiezen wat je wilt publiceren en op welk moment, en ook wanneer je je berichten wilt beantwoorden. Bovendien zal iedereen die je waardeert je privéleven waarderen en respecteren.

Het internet en nieuwe technologieën geven ons over het algemeen de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor hoe we gebruik maken van technologieën en welk voorbeeld we geven aan onze kinderen.

Het probleem berust op het feit dat alle mogelijkheden die ons dichter bij anderen brengen, ons ook in de val kunnen lokken en ons tot slaaf kunnen maken van de digitale wereld.

Het is duidelijk geworden dat onze technologie onze menselijkheid heeft overtroffen.

-Albert Einstein-

Twee vriendinnen geven elkaar een knuffel

Nieuwe technologieën, nieuwe manieren om te leven

Vaak staan nieuwe technologieën voor een nieuwe manier van omgaan met de mensen om ons heen en zelfs met het leven. Vanaf nu hebben we geen andere keuze dan ons aan te passen aan deze realiteit.

Als we bijvoorbeeld afstand willen nemen van iemand, kunnen we die persoon blokkeren op onze sociale media platformen, zijn nummer wissen, de gesprekken beperken, enzovoort. Hetzelfde geldt als we iemand willen ontmoeten die nieuw is: we zijn slechts één klik verwijderd van meer te weten komen over die persoon, soms meer dan die persoon zou willen.

Het echte probleem is niet of machines denken, maar of mannen dat doen.

B. F. Skinner

Het is dus onze plicht om te leren hoe ver we willen gaan met de sociale media of technologie in het algemeen. Hoeveel informatie ga je online delen? Hoeveel tijd ga je besteden aan je apparaten? Als je dit eenmaal duidelijk hebt, ben je er klaar voor om op een gezonde manier gebruik te maken van nieuwe technologieën, zonder dat ze je tot slaaf maken.

Tegenwoordig hebben we de mogelijkheid om met één klik te communiceren met de mensen die ver van ons vandaan zijn. Als je dierbaren dicht bij je in de buurt zijn, is er echter niets beter dan tijd met hen door te brengen in het echte leven. Met hen afspreken, face-to-face gesprekken voeren. Laten we het belang van echt contact niet vergeten.

Nieuwe technologieën kunnen een tweesnijdend zwaard zijn. Het is aan jou om te beslissen wanneer je offline gaat en in je realiteit leeft. Durf jij de verbinding te verbreken?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.