Hoe de sociale media ons zelfvertrouwen beïnvloeden

Hoe de sociale media ons zelfvertrouwen beïnvloeden
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag de dag delen we onze levensmomenten dagelijks op het internet. We delen foto’s, video’s en gedachten op de sociale media, hopende dat we zodoende een aantal “likes” kunnen verzamelen. Echter, de vraag is waarom we dit doen.

Willen we de goedkeuring van mensen die we eigenlijk nauwelijks zien, of willen we dat ons leven spannend voelt en overkomt? De waarheid is in ieder geval dat de sociale media op allerlei manieren ons zelfvertrouwen beïnvloeden.

Het is niet alleen afhankelijk van hoeveel reacties we krijgen op onze posts. Ook al zijn we ons er misschien niet van bewust, toch spelen er meerdere factoren mee. Deze moeten we in gedachten houden zodat we problemen met ons zelfvertrouwen ten gevolge van nieuwe technologieën kunnen vermijden.

Hoe het ons zelfvertrouwen beïnvloedt

Veel mensen volgen zogenaamde influencers, merken of tijdschriften op sociale media. Hun posts hebben vaak meer te maken met reclames dan de gebruikelijke, alledaagse posts die mensen delen. Sterker nog, het doel van deze posts is juist vaak om te adverteren voor een specifiek product.

“Social-marketing elimineert de tussenpersoon. Zo krijgen merken de unieke kans om een directe relatie met hun klanten aan te gaan.”

-Bryan Wiener-

Vrouw bezig met haar sociale media

We zien dus continu onrealistische beelden op onze telefoons van wie we zouden moeten zijn of hoe we zouden moeten leven. Deze beelden tonen ons onrealistische schoonheidsidealen en aan levensstijl-gerelateerde stereotypes. Dit kan tot veel ongemak leiden en zelfs ons zelfvertrouwen beïnvloeden.

Wanneer we zien dat onze realiteit niet strookt met wat we zien op de sociale media – ofwel hoe onze realiteit er ” uit zou moeten zien” –, resulteert dit in interne conflicten.

Wanneer we de posts in kwestie zien, stellen we onrealistische en moeilijke doelen voor onszelf. We krijgen onhaalbare dromen. Uiteindelijk zal dit, als we niet krijgen wat we willen, ons zelfvertrouwen beïnvloeden.

De levensstijlen die te zien krijgen op het internet, zijn moeilijk te behalen voor “normale” mensen. Wij hebben bijvoorbeeld zelf niet genoeg geld om net zoveel te reizen als dat zij doen, om te eten in de restaurants waar zij eten of om te wonen in het soort huizen waarin zij wonen.

Dat wil echter niet meteen zeggen dat ons leven van nature slechter is dan dat van hun. Het is simpelweg anders.

De sociale media en ons zelfbeeld

De sociale media beïnvloeden niet alleen de doelen die we voor onszelf stellen. Sterker nog, dat is niet eens waar ze de grootste invloed op uitoefenen. Sociale netwerken beïnvloeden namelijk nog het meeste ons zelfbeeld. Neem als voorbeeld het beeld dat de sociale media schetst van vrouwen. Over het algemeen krijgen we extreem dunne vrouwen te zien.

Over het algemeen is het zelfbeeld dat mensen willen in grote mate gelijk aan wat de influencers, merken en andere grote sociale media gebruikers ons laten zien. Deze posts beïnvloeden ons zelfvertrouwen des te meer naarmate we meer tijd aan sociale media besteden.

Desalniettemin zijn vrouwen niet de enigen die hieronder lijden. Naast al het bovengenoemde, blijkt uit een studie van Aparicio Martínez et al. uit 2007  het volgende: mannen willen er graag uit zien zoals de gespierde figuren die we op sociale media te zien krijgen.

Het verschil tussen beide genders is echter dat mannen zich minder bezig houden met het nastreven van deze schoonheidsstandaard.

Man in bed

Natuurlijk moeten we in gedachten houden dat dit niet iedereen overkomt. Zo kan veel zelfvertrouwen ook dienen als een beschermende barrière tegen alles waar we het zojuist over hebben gehad. Dit kan ons helpen een optimaal, psychologisch welzijn te onderhouden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.