De mensen die er altijd voor je zijn hebben ook aandacht nodig

Sommige mensen zijn als beschermengelen, altijd aan onze zijde om ons zorg en aandacht te geven. Die mensen hebben ook aandacht nodig.
De mensen die er altijd voor je zijn hebben ook aandacht nodig

Laatste update: 20 december, 2021

Sommige mensen zijn als beschermengelen, altijd aan onze zijde om ons zorg en aandacht te geven. Ze maken ons leven gemakkelijker, niet alleen omdat ze prachtige dingen tot stand brengen, maar ook omdat ze ons beschermen tegen pijn.

Ze geven ons zorg en genegenheid, zodat we ons gewaardeerd, veilig en ondersteund voelen wanneer het leven ingewikkeld wordt of wanneer we ons overstuur of teleurgesteld voelen over iets dat belangrijk voor ons is. Verder staan ze altijd voor ons klaar en weten precies wat ze moeten zeggen of doen om ons een beter gevoel te geven.

De mensen die er altijd voor iedereen zijn, hebben de neiging om hun eigen tranen niet te vergieten als ze het kunnen vermijden. Maar hoe zit het als hun dagelijks leven te overweldigend wordt? Ook zij verdienen aandacht zonder dat ze erom hoeven te vragen.

Jongen troost meisje

Waarom we aandacht moeten besteden aan degenen die voor ons zorgen

Beschouw de genegenheid die je ontvangt van mensen die hun aandacht aan je besteden als een soort beloning. Het is uiterst belangrijk dat we dezelfde hoffelijkheid tonen aan deze emotionele gidsen die ons helpen door het leven te gaan.

Dat kunnen onze ouders, grootouders, broers en zussen, vrienden of partners zijn. Of zelfs een collega die altijd zijn best doet om ons te helpen met ons werk, onze dag te maken of ons humeur te verbeteren.

We waarderen het vaak niet dat hun gunstige houding er een is die ze vrijelijk hebben gekozen en die erkenning verdient.

Deze mensen handelen met vriendelijkheid, steun, genegenheid en aandacht, zonder er iets voor terug te vragen, zelfs geen erkenning. We moeten dus op zijn minst aan hun zijde staan en ook voor hen zorgen wanneer ze het nodig hebben.

Stel dat een kat aait

Manieren om aandacht, genegenheid en interesse te tonen

Ook al verwaarlozen we misschien aandacht, genegenheid en belangstelling voor de mensen die van ons houden, er zijn veel manieren om dat te doen.

Hoe? Door kleine acties. Je hoeft geen grote show op te voeren om iemand die je waardeert zich speciaal te laten voelen of om de mensen van wie je houdt te bedanken dat ze er voor je zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Eis niets van ze, zelfs niet dat ze er voor je zijn. Als ze het doen, is dat omdat ze het willen, niet omdat ze het verplicht zijn. Probeer niet direct of indirect te eisen dat ze iets voor je doen.
  • Maak er een gewoonte van om aandacht te schenken aan de details van hun dagelijks leven: oprecht vragen hoe het met ze gaat, aandachtig luisteren en praten over hun ervaringen en gevoelens is de sleutel tot het bewaren van het evenwicht.
  • Begripvol zijn. Misschien willen ze soms niet naar je luisteren of besteden ze niet zoveel aandacht aan je als gewoonlijk. Dit betekent niet dat je niet belangrijk voor ze bent, het betekent alleen dat ze gefocust zijn op andere dingen.
  • Toon genegenheid wanneer de omstandigheden dit vereisen en erken hoe hard ze werken om er altijd voor iedereen te zijn. Ze moeten ook weten dat ze iemand aan hun zijde hebben waarop ze kunnen rekenen.
De mensen die er altijd voor je zijn hebben ook aandacht nodig

Meegaand zijn is heel iets anders dan attent zijn

Het is ook belangrijk om het verschil te kennen tussen iemand die attent is en iemand die overdreven meegaand is. Oplettend zijn en voor iemand zorgen, schendt hun recht op vrijheid en zelfbeschikking niet.

Leven om anderen te plezieren leidt echter vaak tot verlies van identiteit en vrijheid te doen, te zijn en lief te hebben wat we willen. De persoon die probeert te behagen, raakt ook gefrustreerd, omdat hij nooit in staat zal zijn om iedereen te plezieren.

In die zin is het belangrijk om aan ons zelfrespect te werken en onze verlangens, gedachten en acties vast te stellen. In het licht hiervan moeten we bedenken dat voordat we ons zorgen maken over het welzijn van anderen, we er eerst voor moeten zorgen dat aan onze eigen behoeften wordt voldaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.