Hoe beïnvloedt jouw dieet je humeur?

Wist u dat een verandering in je darmflora de kans op een depressie aanzienlijk kan vergroten? Inderdaad, jouw dieet en je geestelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden.
Hoe beïnvloedt jouw dieet je humeur?

Laatste update: 03 oktober, 2021

Voeding heeft een grote invloed op je humeur. Verkeerd eten verhoogt bijvoorbeeld het risico op het ontwikkelen van depressieve stoornissen die veranderingen in je emotionele functioneren kunnen veroorzaken. Om deze reden is het essentieel om op jouw dieet te letten.

Er zijn veel factoren die de ontwikkeling van klinische aandoeningen kunnen beïnvloeden. Giftige sociale relaties of een zittende levensstijl zijn twee duidelijke risicofactoren. Op dezelfde manier kan een slechte nachtrust van invloed zijn op de manier waarop je dingen waarneemt.

Veranderingen in de microbiota beïnvloeden het humeur

Zoals vermeld in een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Chinese Medical Journal, is er een bilaterale relatie aangetoond tussen de darm en de hersenen. Dientengevolge kunnen veranderingen in je spijsvertering of gezondheid zich manifesteren in je cognitieve systeem of in je humeur.

Hoe kan jouw dieet je humeur beïnvloeden

Experts zijn van mening dat intestinale dysbiose de oorzaak kan zijn van veel processen van depressie of angst. Onderzoek (Engelse link) suggereert echter dat de toediening van probiotica het risico op het ontwikkelen van emotionele stoornissen kan verminderen, omdat ze de gezondheid op middellange en lange termijn beschermen.

Om een gezonde en functionele microbiota te bereiken, is het essentieel om regelmatig gefermenteerd voedsel in jouw dieet op te nemen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt, aangezien deze stof dient als energiesubstraat voor de bacteriën die je spijsverteringskanaal koloniseren.

Dieet en melatonineproductie

Via je voeding kun je ook de endogene aanmaak van melatonine beïnvloeden. Dit is een hormoon dat nauw verband houdt met een goede geestelijke gezondheid.

In feite regelt het onder andere je slaap- en waakcyclus. Daarom is ervoor zorgen dat het op de juiste manier wordt gesynthetiseerd, de sleutel tot een goede nachtrust, waardoor emotionele stabiliteit wordt gegarandeerd.

Om een goede aanmaak van melatonine te bereiken, is het essentieel om voedingsmiddelen met een hoog tryptofaangehalte in je dieet op te nemen. Dit aminozuur grijpt in in de fysiologie van tryptofaan en ook serotonine, een neurotransmitter die gekoppeld is aan gevoelens van geluk.

Eiwitten met een hoge biologische waarde hebben een significante concentratie tryptofaan. Ook bepaalde voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals noten. Het is natuurlijk beter om ze rauw of geroosterd te consumeren, vermijd gefrituurde en gezouten noten.

Een andere manier om je humeur te verbeteren is door melatoninesupplementen te nemen. Deze zouden je slaapkwaliteit moeten verbeteren. Op de middellange termijn zorgt dit voor stabiliteit op emotioneel niveau en dus is er een lager risico op het ontwikkelen van angst of depressie.

Sommige voedingsmiddelen in het dieet kunnen je humeur negatief beïnvloeden

Naast voedingsmiddelen die het humeur verbeteren, vinden we andere die het tegenovergestelde effect hebben. Alcohol moet bijvoorbeeld worden vermeden. Dit gif tast de cognitieve functie aan en veroorzaakt veranderingen in de hormonale en inflammatoire balans, waardoor de gezondheid van de hersenen op middellange termijn wordt aangetast.

Daarnaast moetje de aanwezigheid van transvetten en enkelvoudige suikers in je dieet verminderen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen bevatten beide elementen in grote hoeveelheden.

Ze hebben een ontstekingseffect. Dit beïnvloedt de toestand van de microbiota, waardoor de kans op het ontwikkelen van enkele klinische aandoeningen die verband houden met het humeur toeneemt.

dieet in stemming

Dieet beïnvloedt je humeur

Zoals je hebt gezien, kan het correct ontwerpen van je dieet je humeur positief beïnvloeden, waardoor ook het optreden van emotionele stoornissen wordt verminderd. Om deze reden moet je waar mogelijk vers voedsel consumeren en je inname van industriële ultrabewerkte producten en alcoholische dranken verminderen.

Om deze effecten aan te vullen, moet je daarnaast andere gezonde gewoonten aanhouden. Regelmatige lichaamsbeweging is inderdaad uiterst belangrijk. Het verbetert je gevoel van welzijn en ontspanning dankzij de synthese van endorfines. Dit is een reeks neurotransmitters die verband houden met geluk.

Ook is het essentieel om ervoor te zorgen dat je altijd een goede nachtrust krijgt. In feite moet je ernaar streven om elke nacht zeven tot acht uur te slapen met minimale onderbrekingen.

Om de slaap te bevorderen, wil je misschien wat supplementen introduceren, zoals melatonine of magnesium. Deze genereren meestal goede resultaten en zorgen bijvoorbeeld voor een effectief herstel van het lichaam tijdens de nacht. Wellicht ook interessant voor jou

Intuïtief eten, wat is het en wat zijn de voordelen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Intuïtief eten, wat is het en wat zijn de voordelen?

Intuïtief eten kan de angst voor voedsel verminderen en de gezondheid van sommige mensen verbeteren. Lees snel verder voor meer informatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Wang, H. X., & Wang, Y. P. (2016). Gut Microbiota-brain Axis. Chinese medical journal129(19), 2373–2380. https://doi.org/10.4103/0366-6999.190667
  • Ansari, F., Pourjafar, H., Tabrizi, A., & Homayouni, A. (2020). The Effects of Probiotics and Prebiotics on Mental Disorders: A Review on Depression, Anxiety, Alzheimer, and Autism Spectrum Disorders. Current pharmaceutical biotechnology21(7), 555–565. https://doi.org/10.2174/1389201021666200107113812

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.