De risico's van antidepressiva en alcohol

De combinatie van antidepressiva en alcohol kan enkele aanzienlijke effecten op je lichaam hebben. In dit artikel ontdek je hoe deze twee stoffen op elkaar inwerken.
De risico's van antidepressiva en alcohol

Laatste update: 09 oktober, 2019

Bijna iedereen van ons vraagt zich af wat de wisselwerking is tussen alcohol en bepaalde soorten medicatie. Antidepressiva en alcohol vormen hierop geen uitzondering. Wat deze twee betreft, is het belangrijk om te onthouden dat beide bestanddelen psychoactief zijn en grote effecten op je lichaam kunnen hebben.

Het zijn ook twee stoffen die in onze samenleving maar al te vaak samengaan. Het is niet ongewoon om mensen met een klinische depressie te ontmoeten die alcohol drinken of alcoholisten die een depressie hebben.

Dit is ook de reden waarom het de moeite waard is meer te leren over wat er kan gebeuren als je antidepressiva en alcohol combineert. Lees verder en ontdek het.

Wat is alcohol en wat doet het?

Wanneer we het over alcohol hebben, dan praten we in werkelijkheid over ethanol of ethylalcohol. Het is de enige soort die we eigenlijk kunnen drinken. Alcohol is een psychoactieve stof die je in dranken als wijn, bier, likeur of sterke drank kan vinden.

Wat doet het in je lichaam? Het onderdrukt onder andere het centrale zenuwstelsel.  Meer specifiek belemmert het de GABA-A-receptoren voor de neurotransmitter GABA (gamma-aminoboterzuur).

Antidepressiva en alcohol

Dit zijn enkele effecten van te veel alcoholgebruik:

 • Ontremming in combinatie met euforie.
 • Sufheid.
 • Duizeligheid.
 • Tragere reflexen.
 • Langzamere bewegingen.

Alcohol tast dezelfde neurale receptoren aan als veel psychotrope medicatie. Dit is de reden waarom het zoveel soortgelijke effecten kan hebben. Eén veelvoorkomend voorbeeld van medicatie die gelijksoortige effecten heeft als alcohol, is benzodiazepine, een antidepressivum.

Antidepressiva en alcohol

In het algemeen stellen artsen en apothekers voor dat je nooit enige medicatie met alcohol combineert. Ze benadrukken dit zelfs nog meer wanneer het over antidepressiva en alcohol gaat.

We hebben er eerder al op gewezen, sommige antidepressiva volgen dezelfde zenuwbanen als alcohol.  Dat betekent dat de combinatie ervan de individuele effecten kan versterken en een veel sterkere invloed op je lichaam hebben.

Het opvallendste effect is dat het tot een diepe inzinking van je centrale zenuwstelsel leidt. Dat kan namelijk leiden tot een stijging van de depressieve symptomen samen met een toename van ontremming en gewelddadig, ongecontroleerd gedrag. De combinatie kan ook de volgende effecten versterken:

 • Daling van het bewustzijn.
 • Toenemende sufheid.
 • Afname van de coördinatie en de controle over je lichaam.
 • Tragere reflexen.
 • Een beperkt geheugen.

Antidepressiva en alcohol mengen zal ook de psychotrope impact op je hersenen vergroten. De reden is dat sommige antidepressiva zoals MAOI’s (mono-amino oxidase remmers) de omzetting van alcohol in je lever voorkomen. Je lichaam kan de alcohol en andere stoffen niet verwerken. Dat leidt tot een nog intensere invloed op je centrale zenuwstelsel.

Een ander opmerkelijk gevolg van deze combinatie is dat het de bijwerkingen echt kan verergeren. Eén van de vele voorbeelden is een verandering in je slaappatronen.

Antidepressiva om alcoholisme te bestrijden

Antidepressiva om alcoholisme te helpen bestrijden

Alcoholisme is een complexe aandoening waarbij men rekening moet houden met vele factoren. We hebben het eerder al vermeld dat het ook nauw verbonden is met depressie. In feite zullen vele artsen dingen als angstremmende medicatie en antidepressiva voorschrijven om de symptomen van alcoholisme te behandelen.

Er zijn ook studies over hoe antidepressiva mensen kunnen helpen om te stoppen met roken. Dit zijn enkele van de medicijnen die ze gebruiken: trazodone, venlafaxine en fluoxetine (Prozac).

Antidepressiva kunnen ook nuttig zijn als een persoon een ernstige depressieve periode doormaakt terwijl hij zijn alcoholisme probeert te behandelen. Eigenlijk bestaan er vele gevallen van patiënten bij wie depressie en alcoholverslaving onderling verstrengeld zijn. Het is een enorme uitdaging om die patiënten te behandelen.

Zoals je ziet, kan het mengen van antidepressiva en alcohol enkele ernstige gevolgen hebben. Het is belangrijk dat je ze leert kennen. Op die manier kan je alle problemen vermijden die het resultaat zijn van deze stoffen tegelijkertijd te gebruiken. Als je enige vorm van medicatie neemt, moet je altijd de richtlijnen van je arts volgen en vragen stellen. Wellicht ook interessant voor jou

Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Antidepressiva: verschillende soorten, effecten en bijwerkingen

Depressie raakt meer dan driehonderdvijftig miljoen mensen ter wereld. Het gebruik van antidepressiva is dan ook enorm gestegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Romero, C., & González, J. B. (2005). Antidepresivos: revisión. Farmacia profesional19(10), 76-80.
 • Bolet Astoviza, Miriam, & Socarrás Suárez, María Matilde. (2003). El alcoholismo, consecuencias y prevención. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas22(1).
 • Marusić, Srdan, Thaller, Vlatko, & Javornik, Nenad. (2004). Psicofarmacoterapia en el tratamiento de los trastornos relacionados con el alcohol. The European journal of psychiatry (edición en español)18(4), 249-258.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.