Schrap deze vier gewoonten die jouw slaap aantasten

Schrap deze vier gewoonten die jouw slaap aantasten

Laatste update: 23 oktober, 2019

Voel jij je uitgeput en ongemotiveerd? Stress, verantwoordelijkheden, deadlines en onverwachte gebeurtenissen nemen veel tijd in beslag. Ze kunnen tot uitputting leiden. Vooral als je niet goed slaapt. Het is cruciaal dat je de gewoonten herkent die jouw slaap aantasten. Dit is nodig voor meer energie, om je verplichtingen te vervullen en te genieten van je vrije tijd.

In het algemeen is een uitgeruste geest meer gefocust. De kans is dan ook groter dat de geest in evenwicht is. Om dit mogelijk te maken moet je proberen om los te koppelen wanneer je gaat slapen.

Dit kan echter heel ingewikkeld zijn. De reden hiervoor is dat zodra je de ogen sluit, duizenden gedachten door je geest beginnen te rennen. Ze maken het je moeilijker om in slaap te raken.

Een onderzoek van de Marche Polytechnic University in Italië belicht de gevaren van een slaaptekort. De resultaten toonden aan dat op regelmatige basis minder slapen dan de aanbevolen minimum hoeveelheid een blijvend effect op de hersenen kan hebben.

Bovendien tonen ze ook aan dat chronisch slaaptekort ervoor kan zorgen dat de hersenen op zichzelf gaan teren. Het gevolg is dat het individu dat lijdt aan slaaptekort, een groter risico loopt om neurologische stoornissen te ontwikkelen.

Gewoonten die jouw slaap aantasten

Om deze problemen te helpen voorkomen moet je je bewust zijn van deze vier gewoonten die jouw slaap aantasten. Wanneer je jezelf bevrijdt van deze slechte gewoonten, dan zal je in staat zijn om opnieuw van een herstellende slaap te genieten.

1. Een zittend leven leiden

Een zittende levensstijl is één gewoonte die de slaap op een negatieve manier beïnvloedt. Wanneer er een gebrek is aan lichamelijke activiteit, dan verbruikt het lichaam namelijk geen energie. Dat verstoort vaak de slaappatronen.

Bovendien kan bewegen helpen om je slaapcycli in evenwicht te houden. Dit komt omdat bewegen het vrijmaken stimuleert van stoffen zoals serotonine en melatonine.

Een zittend leven leiden

Daarom bevelen deskundigen aan dat je elke dag minstens één uur beweegt. Als je echter intensieve oefeningen doet, dan moet je ze minimaal 3 tot 4 uren doen vóór je gaat slapen. Op dit manier zal je lichaam de tijd hebben om te ontspannen en zich aan te passen.

2. Elektronische toestellen gebruiken

Tegenwoordig brengen de meesten van ons een ruim deel van de dag door terwijl we elektronische toestellen gebruiken. We controleren onder andere berichten, surfen op het web en kijken op de sociale media.

Dit is een overdreven vorm van verbonden zijn die het moeilijk maakt om van het moment te genieten. En er is niet alleen dit effect. Talrijke onderzoeken stellen immers ook dat het blauwe licht van de schermen de hoeveelheid slaap verstoort. Daarom adviseren ze dat je geen elektronische apparaten gebruikt vóór je gaat slapen.

In plaats van je mobiele telefoon te gebruiken kan je één of twee uren vóór het slapengaan een boek nemen. Lezen vóór je gaat slapen, kan een positief effect op de slaap hebben.

“Wanneer we niet in staat zijn om rust binnenin onszelf te vinden, dan is het zinloos om het ergens anders te zoeken.”

-François de La Rochefoucauld-

3. Heel hoge stressniveaus kunnen jouw slaap aantasten

Iedereen heeft een zekere mate van opgebouwde stress. Dat is het resultaat van verantwoordelijkheden op het werk, familieproblemen, financiële kwesties of zelfs van iets alledaags als een file in het verkeer. Het probleem is dat het stress het moeilijk maakt om te ontspannen en los te koppelen.

Volgens psychologen zijn normale stressniveaus gezond. Spanning zorgt er immers voor dat je systeem noradrenaline vrijmaakt. Dat is een neurotransmitter die je gemoedstoestand en je geheugen verbetert.

Als je echter te gestrest bent, dan kan dit tot hoge cortisolniveaus leiden. Dit kan dan op zijn beurt de hersenen aantasten. Eén van de eerste dingen die stress vaak beïnvloedt, is de slaap. Als je denkt dat jouw stressniveaus jouw slaap verhinderen, probeer dus om ze zoveel mogelijk te laten dalen. Ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen hierbij helpen.

Hoge stressniveaus kunnen jouw slaap aantasten

4. Het te druk hebben

De laatste gewoonte die jouw slaap aantasten kan, is overdreven multitasking. Zonder het te beseffen kan je verslaafd raken aan druk bezig zijn. Je kan het je misschien wel voorstellen. Dit heeft gevolgen voor je slaap. Als je altijd worstelt om je persoonlijk en je beroepsmatig leven aan de gang te houden, dan zal dit vroeg of laat jouw slaaproutine aantasten.

Om dit aan te pakken moet je zorgvuldig de dingen bekijken die je elke dag doet. Welke zijn noodzakelijk en welke zijn overbodig? Als je denkt dat je meer uren slaap nodig hebt, concentreer je dan alleen op de taken die absoluut jouw aandacht vereisen.

Je zal niet in staat zijn om op een goede manier te rusten of te ontspannen als je overmatig uitgeput bent. Daarom moet je jouw werkbelasting verminderen als je van je vrije tijd wil genieten. We bevelen aan om, indien mogelijk, enkele van jouw verantwoordelijkheden te delegeren aan andere mensen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.