5 gewoontes van mensen die depressie verbergen

juni 27, 2019
Niet alle mensen die er depressief uitzien, lijken verdrietig of geïsoleerd. Soms kan veel lachen of te vriendelijk zijn, bijvoorbeeld een teken zijn dat iemand zijn depressie verbergt.

Verborgen depressie is een aandoening waarbij degene die eraan lijdt geen typische symptomen van een depressie vertoont, maar andere patronen en eigenschappen waaronder ze de depressie verbergen. De eerste die deze situatie over het hoofd ziet, is degene die eraan lijdt. Dat doen ze om hun pijn naar de achtergrond te duwen.

Dit proces van proberen hun symptomen van depressie te verbergen of te verfraaien is onbewust of bijna onbewust. Het is niet zo dat de persoon opzettelijk wil doen alsof hij of zij niets voelt.

Verbergen is een manier om zich te verdedigen tegen de pijn, waarmee ze zich misschien niet in staat voelen om te gaan. Het verbergen van je problemen voor jezelf en anderen is helemaal niet positief. Integendeel, soms maakt dit de problemen alleen maar erger.

Vijf tekenen dat mensen hun depressie verbergen

1. Ze zijn obsessief sociaal

Mensen met een verborgen depressie willen niet alleen zijn omdat ze het niet leuk vinden om tijd in eenzaamheid door te brengen. Als ze geen mensen om zich heen hebben, komen hun acute gevoelens van verdriet makkelijker naar boven.

Dit is de reden waarom ze de neiging hebben om obsessief sociaal te zijn. Ze zijn altijd op zoek naar manieren om ontmoetingen en andere sociale evenementen te organiseren. Als ze hier dan niet in slagen, dan bellen ze gewoon hun familie, vriend of collega’s op. Eigenlijk willen ze niet alleen zijn omdat de eenzaamheid hen dwingt om na te denken.

Koffie drinken met vrienden om depressie te verbergen

2. Ze overdrijven hoe goed het met ze gaat

Dit overdreven gedrag is meestal een poging om te compenseren voor het feit dat ze zich vreselijk voelen. Mensen met een verborgen depressie hebben de neiging om op te scheppen over hun veronderstelde welzijn.

Als je hen vraagt hoe het met hen gaat, zullen ze niet zeggen dat het gewoon goed gaat, maar in plaats daarvan gaat het “geweldig” of “fantastisch.”

Zoals we hebben opgemerkt, is dit een onbewuste vorm van compensatie. Niet alleen dat, het is zelfs bijna een poging om zichzelf, net als anderen, ervan te overtuigen van hoe “geweldig” ze zich voelen. Het is een rookgordijn om hun ongemak af te weren en hun depressie op afstand te houden.

3. Ze praten vaak over het verleden

Bij een verborgen depressie, net zoals bij elke andere vorm van depressie, speelt het verleden een hoofdrol. Daarom praten mensen met een verborgen depressie vaak met anderen over het verleden. Hoewel ze deze kwesties misschien schertsend aanhalen, doen ze het vaak.

Niet in staat zijn om het verleden in het verleden te laten, is een teken dat ze onopgeloste problemen hebben. Dat verleden kan positief of negatief zijn geweest, het maakt niet uit. Het probleem is dat ze telkens opnieuw beleven wat ze al ervaren hebben als ze er over praten. Ze zijn sterk gehecht aan hun verleden en hebben het niet kunnen loslaten.

4. Eetstoornissen

Deze stoornissen zijn altijd indicatoren van een soort van emotioneel ongemak, vooral als de veranderingen in de eetlust niet van voorbijgaande aard zijn, maar permanent, en zelfs duidelijker worden naarmate de tijd verstrijkt. Deze gewoontes kunnen zijn:

  • minder eten dan normaal
  • meer eten dan normaal
  • anarchistisch eten

Soms stoppen mensen met een verborgen depressie niet met eten en eten ze ook niet meer dan normaal, maar tonen ze in plaats daarvan hun afschuw voor bepaalde voedingsmiddelen of hebben ze vaak spijsverteringsproblemen.

Sommige mensen met een verborgen depressie raken ook geobsedeerd door het eten van iets in het bijzonder of het eten op een bepaalde manier.

Eenzame vrouw zit aan tafel te eten

5. Ze kunnen niet goed slapen

Net als bij het eten lijden mensen die een depressie verbergen aan slaapstoornissen die zich op verschillende manieren kunnen manifesteren. Meestal slapen ze niet, of juist te weinig of te veel. Af en toe is er ook ander gedrag zichtbaar, zoals:

  • ’s nachts wakker zijn en overdag slapen
  • moeite hebben met slapen in een bed in een horizontale positie
  • het hebben van onderbroken dromen

Al deze indicatoren moeten zorgvuldig worden geëvalueerd. Depressie is meer dan een toestand van verdriet of verkapte ontkenning. Het is dus een aandoening die door goed opgeleide deskundigen moet worden beoordeeld.

  • Lidice, J., Valdés, Y., Quevedo, C., & Torres, V. (2007). Depresión oculta en sujetos que laboran en condiciones complejas. Rev Cubana Med Milit, 36(2), 1-6.