Benzodiazepines: wat zijn de effecten?

maart 7, 2019

Het is 22:30 uur en ik heb net een dosis Alprazolam genomen. Ik heb geen hoge dosis genomen, maar ik ben niet gewend aan dit geneesmiddel en het effect is intenser. Alprazolam is een benzodiazepine die wordt voorgeschreven om paniek en angststoornissen te behandelen. Benzodiazepines hebben veel effecten op lichaam en geest.

Het is vrij normaal dat ik dit medicijn heb genomen, gezien het feit dat de moderne maatschappij te veel en te vaak medicijnen neemt. Ik wil echter wel graag de dingen vastleggen die ik ervaar na inname. Ik neem nota van elke bijwerking als ik het gevoel heb dat het op zijn hoogtepunt is.

De effecten van benzodiazepines zijn gevarieerd en afhankelijk per persoon. Deze medicijnen verminderen de normale stimulatie van de hersenen. Ik heb besloten om dit medicijn te gebruiken, omdat mijn geest de laatste tijd een beetje te hectisch is.

Ik legde de pil onder mijn tong en liet hem langzaam oplossen. Daarna dronk ik water omdat het een bittere nasmaak achterliet.

De mentale en emotionele effecten van benzodiazepines

Het is 22:50 uur. De effecten zijn nu merkbaar. Ik ben rustiger dan ik eerst was. Het is een soort van rust dat beetje bij beetje meer begint te lijken op slaperigheid. Op dit moment zou ik kunnen gaan liggen en in slaap vallen.

Ik zou ook kunnen gaan wandelen, maar ik weet dat ik bepaalde reflexen zal missen. Het zou onmogelijk zijn om onder deze omstandigheden auto te rijden. Ik zou ook niet op deze manier kunnen werken, omdat het erg vreemd zou zijn. Het voelt alsof ik naar een film kijk. Ik kijk naar alles wat er om me heen gebeurt, maar ik heb het gevoel dat het niets met mij te maken heeft.

Lawaai stoort me. Ik moest het volume van mijn tv lager zetten en mijn familie vragen om zachter te praten. Over het algemeen ben ik gevoeliger geworden voor externe prikkels. Hoewel ik me meer ontspannen voel, ben ik nu overgevoelig voor alles om me heen, zoals harde geluiden en felle lichten.

Mijn mentale processen verlopen langzamer. Ik zou bepaalde alledaagse taken niet normaal kunnen uitvoeren. Ik zou ook niet in staat zijn om een gesprek te voeren dat een gematigd concentratieniveau vereist. Desondanks ben ik in staat om andere banale taken uit te voeren.

Man met pil in de hand, en een glas water

De effecten van benzodiazepines op het gedrag

Ik sta op om langzaam naar de badkamer te gaan. Ook was ik mijn handen langzaam. Dan observeer ik elke beweging zorgvuldig. Ik keer terug naar de woonkamer en ga op de bank zitten. Mijn bewegingen zijn traag.

Ik heb een beetje honger. Als mensen tegen me praten, moet ik een extra inspanning leveren om aandacht aan het gesprek te besteden. Ik druk in een normaal tempo op de toetsen van mijn computer, maar ik maak veel meer fouten.

Over het algemeen is mijn coördinatie aangetast en ben ik niet in staat om taken uit te voeren die lichamelijke of mentale inspanning vereisen. Zoals ik al eerder zei, zou ik niet in staat zijn om te rijden. Ik zou ook niet in staat zijn om iets te ingewikkelds te bestuderen of te lezen.

Hoe werken benzodiazepines?

Volgens een aantal studies is wat ik ervaar een vermindering van transmissies van zenuwimpulsen, die op hun beurt de overprikkeling verminderen in mijn hersenen. Dit middel heeft een depressief effect op mijn zenuwstelsel. Het veroorzaakt slaperigheid en vermindert mijn kans om ’s nachts wakker te worden.

Sommige studies suggereren dat de benzodiazepine die ik net ingenomen heb het effect van de GABA neurotransmitter (gamma-aminoboterzuur) versterkt. Dit remt mijn neuronen om de transmissiesnelheid te vertragen en maakt me rustiger.

Cecilio Álamo González, hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Alcalá, bevestigde dat dit een geneesmiddel is dat goed verdragen wordt en veilig is als het slechts twee tot vier weken als hypnoticum wordt gebruikt.

Hij suggereert ook dat het kan worden genomen gedurende twee tot drie maanden als angstremmend middel. Als het langer dan dat gebruikt wordt, kan het bepaalde gezondheidsproblemen veroorzaken.

Man staart uit het raam

Conclusies

Ik maak me nog steeds zorgen. Mijn mentale activiteit is afgenomen. Als de effecten van de drug echter afnemen, zal ik nog steeds mijn demonen onder ogen moet zien. Ik denk nog steeds aan de dingen waar ik moeite mee heb. Omdat ik slaperig ben, reageer ik niet zo intens, maar mijn problemen zijn niet verdwenen.

Het oplossen van bepaalde interne conflicten met een medicijn is een middelmatige oplossing. Benzodiazepines kunnen helpen een persoon te kalmeren en angst te verminderen. Maar totdat we onze interne mentale conflicten oplossen, zullen we niet kunnen genieten van de interne rust die we zoeken.