Vijf van de slechtste adviezen die je je kinderen ooit kunt geven

Helaas is de stem van ervaring niet altijd accuraat. Hier bespreken we enkele tips die ouders vaak aan hun kinderen geven. In veel gevallen helpt dit advies echter niet veel.
Vijf van de slechtste adviezen die je je kinderen ooit kunt geven

Laatste update: 16 oktober, 2021

Als ouder zoek en wil je het beste voor je kinderen. Je wilt dat ze gelukkig en succesvol zijn en hun doelen bereiken. Wat zouden echter de slechtste adviezen kunnen zijn die je je kinderen zou kunnen geven met betrekking tot het bereiken van doelen en het verkrijgen van ‘succes’?

We zullen ontdekken wat dit zou kunnen zijn van Emma Seppälä, professor aan de Yale School of Management en directeur van het leiderschapsprogramma voor vrouwen op dezelfde school.

Emma ontdekte toen ze onderzoek deed voor het schrijven van een boek dat veel van de algemeen aanvaarde schema’s of uitgangspunten over wat er nodig is om succesvol te zijn averechts kunnen werken. In feite kunnen ze precies het tegenovergestelde hebben van het gewenste effect.

Dit zijn specifieke theorieën en ideeën die op korte termijn goede resultaten kunnen opleveren, maar op lange termijn slecht zijn.

De slechtste adviezen die je je kinderen ooit kunt geven

De bedoeling van dit artikel is niet om bepaalde opmerkingen die je tegen je kinderen maakt te beoordelen of te bekritiseren. In feite is het erop gericht je aan te moedigen om na te denken. Hiertoe hebben we gekeken naar enkele van de slechtste adviezen die ouders hun kinderen geven als het gaat om ‘succes’, volgens de Ph.D. student, Emma Seppälä.

Vader praat met zijn zoon

1. Focus op de toekomst

Een van de slechtste adviezen die je je kinderen kunt geven, is misschien wel dit: ‘focus op de toekomst’. Dat komt omdat achter deze strategie het concept van succes ligt als een doel, als een te bereiken mijlpaal, en niet als een pad dat moet worden gevolgd.

Door dit te doen, zet je je kinderen onder druk om het heden alleen te zien als een manier om te proberen in de toekomst op een bepaalde plek te zijn. Misschien is het beter om ze te vertellen dat ze in het heden moeten leven en eraan moeten werken om daar gelukkig te zijn.

2. Stress is onvermijdelijk, stop niet met proberen

Op dit punt zou het goed zijn om na te denken over het verschil tussen eustress en distress. Eustress is het soort stress dat je positief beïnvloedt, terwijl distress een negatief effect heeft.

Om een aantal obstakels te overwinnen, is een zekere mate van spanning zowel onvermijdelijk als noodzakelijk. In feite zijn te lage activeringsniveaus schadelijk voor de prestaties. Aan de andere kant is het ook een kunst om te weten hoe je moet stoppen.

Het beëindigen of uitstellen van een initiatief kan immers het welzijn verbeteren. Het gaat om het bezitten van intelligentie bij het nemen van beslissingen en een goede emotionele zelfregulatie.

Om deze reden is het een goed idee om waarden als inspanning te promoten, maar vergeet niet toe te voegen dat, zonder andere elementen, het enige effect slijtage is.

3. Blijf bezig

Het is oké om bezig te blijven, ambities, motivaties en dromen te hebben. Maar is het echt nodig om altijd bezig te zijn?

Altijd bezig zijn zorgt voor stress en meer druk. Waarom probeer je je kinderen daarom niet te vertellen dat ze het recht hebben om te rusten, om “niets te doen” of zelfs om zich te vervelen?

4. Benut je sterke punten

Over het algemeen geniet je meestal van het soort activiteiten waarmee je facetten kunt ontwikkelen waarin je beter bent. Toch hoeft het niet zo te zijn. Er is trouwens een lange lijst van ouders die erin geslaagd zijn om hun kinderen ervan te weerhouden van een activiteit te genieten door er een les van te maken.

Een activiteit waar ze niet zo goed in zijn, betekent dat ze leren van hun fouten. Bovendien voelen ze dat ze in staat zijn om te evolueren en vooruit te komen. Verder heeft een multidisciplinaire wereld behoefte aan multidisciplinaire mensen, die op verschillende gebieden kunnen presteren.

5. De wereld is een jungle, dus wees voorzichtig met bepaalde mensen

Tot slot, volgens Emma, is een ander slecht advies dat ouders hun kinderen geven het volgende: “de wereld is een jungle, dus wees voorzichtig met bepaalde mensen.”

In plaats daarvan zou je ze kunnen aanmoedigen om hun medeleven met anderen te vergroten. Iedereen verdient tenslotte een kans. Aan de andere kant is het ook oké om kritisch denken en zelfrespect aan te moedigen.

Moeder praat met haar dochter

In plaats van te adviseren… laat ze zien

Het is beter om, in plaats van uw kinderen te adviseren, ze het goede voorbeeld te geven en te leren.

Het is duidelijk dat er geen magische educatieve handleiding is om je te vertellen hoe je je kinderen moet opvoeden. Er zijn ook geen echte goede of foute acties. Je hebt alleen het verlangen nodig om ze op de best mogelijke manier op te voeden, door te leren, fouten te maken en te ervaren.

Misschien is de sleutel om je eigen criteria te vinden. Toch moet het zeker altijd uitgaan van liefde en respect en rekening houden met de specifieke behoeften van jouw kinderen.

Leer ze gelukkig te zijn, niet succesvol

In dit artikel hebben we enkele van de slechtste adviezen gezien die u uw kinderen zou kunnen geven over het behalen van succes. De paradox is echter dat velen van hen positief kunnen worden, zolang ze geen mantra’s of absolute waarden worden.

Misschien gaat het niet zozeer om het opvoeden van kinderen om succesvol te zijn, maar eerder om gelukkig te zijn. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat alle voorbeelden in dit artikel kunnen worden toegepast op onderwijs in het algemeen, niet alleen op het soort dat gericht is op het bereiken van doelen.

Ten slotte is het belangrijk om kinderen aan te moedigen om van het heden te genieten, hun sterke punten te kennen, maar ook om frustratie of berusting te leren accepteren. Laat ze voelen dat ze het recht hebben om te twijfelen, fouten te maken en zich te vervelen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Von Hildebrand, D. (2004). La importancia del respeto en la educación. Educación y educadores, 7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.