Een kind opvoeden om onafhankelijk te zijn

Een kind opvoeden om onafhankelijk te zijn is een uitdaging, aangezien kinderen kwetsbare wezens zijn die koste wat kost moeten worden beschermd. Maar ze hebben ook ruimte nodig om dingen voor zichzelf te doen.
Een kind opvoeden om onafhankelijk te zijn

Laatste update: 12 september, 2021

Een kind opvoeden tot zelfstandigheid is een van de belangrijkste doelen voor ouders. Het is echter geen bijzonder gemakkelijke taak. Natuurlijk willen ouders dat kinderen het uiteindelijk zelf kunnen. Desalniettemin vinden ze het vaak een enorme uitdaging om het te bereiken en maken ze regelmatig fouten.

Met een beetje kennis, intelligentie, inspanning en wilskracht is het echter volledig haalbaar. In dit artikel vind je enkele richtlijnen om je te helpen. Ten eerste zullen we het verschil identificeren tussen een afhankelijk en een onafhankelijk kind.

Een kind aan het eten.

Onafhankelijke versus afhankelijke kinderen

Kinderen die geen onafhankelijkheid hebben geleerd, hebben meestal enkele gemeenschappelijke kenmerken. De meestvoorkomende is de behoefte aan goedkeuring van anderen om zich goed te voelen over zichzelf. In feite is hun gevoel van eigenwaarde niet stabiel genoeg omdat ze afhankelijk zijn van de mening van anderen.

Bovendien hebben deze kinderen anderen nodig om hen te vertellen:

  • Welke doelen te stellen.
  • Hoe gelukkig te zijn.
  • Hoe ze zich moeten gedragen.

Om deze reden voelen ze zich vaak emotioneel gefrustreerd. Sterker nog, ze vertrouwen anderen meer dan zichzelf.

De belangrijkste manier waarop ouders hun kinderen opvoeden om te afhankelijk te zijn, is door overmatig gebruik te maken van negatieve emoties. Ze kunnen het kind bijvoorbeeld vertellen dat hun wensen niet belangrijk zijn. Of ze vertellen hen dat ze niet zo goed of belangrijk zijn als andere kinderen.

Onafhankelijke kinderen

Aan de andere kant hebben onafhankelijke kinderen meestal de nodige tools om vooruit te komen en vooruit te komen in hun dagelijks leven.

Een van de aspecten die hen onderscheidt afhankelijke kinderen is het feit dat ze competent zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Daardoor zijn ze in staat om risico’s te nemen en te leren van hun fouten wanneer ze iets verkeerd doen of falen.

Naarmate ze ouder worden, zijn deze kinderen degenen met een hogere intrinsieke motivatie. Met andere woorden, ze beslissen wat ze willen bereiken en waarom. Op deze manier kunnen ze hun doelen gemakkelijker bereiken. Bovendien zijn ze op de lange termijn meestal gelukkiger.

Het lijkt duidelijk dat het opvoeden van een onafhankelijk kind altijd een loffelijk streven is. Hoe doe je dat echter? Lees verder.

Richtlijnen voor het opvoeden van een onafhankelijk kind

Een kind opvoeden om onafhankelijk te zijn is een kunst. Het vereist ook veel geduld en inspanning. Desalniettemin, zoals je hebt gezien, brengt het veel beloningen met zich mee. Als je wilt dat jouw kind gelukkig opgroeit, zichzelf vertrouwt en een goed gevoel van eigenwaarde heeft, probeer dan de volgende richtlijnen te implementeren:

Moedig inspanning aan

Een van de belangrijkste eigenschappen van onafhankelijke mensen is dat ze kunnen vechten om te krijgen wat ze willen. Over het algemeen is het niet eenvoudig om onze doelen te bereiken. Om deze reden moet je jouw kinderen doorzettingsvermogen bijbrengen, zodat ze niet opgeven.

Je kunt dit op vele manieren doen, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Herinner hen aan het belang van inspanning. Moedig ze aan om te zoeken naar versterkende taken. Stel voor dat ze een baan aannemen voor zakgeld als een manier om hen kennis te laten maken met de wereld van het werk.

Dit geeft hen ook een zekere mate van financiële onafhankelijkheid. Herinner hen eraan dat mislukking vaak voorafgaat aan succes en dat nederlagen een goede gelegenheid voor reflectie zijn. Moedig hen zelfs aan om alles te doen wat hen helpt bij hun ontwikkeling.

Geef onvoorwaardelijke liefde

Het is absoluut noodzakelijk dat je kinderen zich te allen tijde door jou gesteund voelen. Dit betekent niet dat je ze niet kunt straffen, uitschelden of boos op ze worden. Maar als je dat doet, moeten ze altijd weten dat je van ze houdt. Bovendien dat je er altijd voor hen bent, onvoorwaardelijk.

Waarschijnlijk het moeilijkste aspect van het opvoeden van een onafhankelijk kind is het vinden van een balans tussen het geven van onvoorwaardelijke liefde en het aanmoedigen om te blijven streven. Niettemin, als je succesvol bent, zal je kind uiteindelijk onafhankelijkheid bereiken.

Een kind en zijn moeder

Beheers hun angsten

Ten slotte moet je bij het opvoeden van een kind om onafhankelijk te zijn, hem of haar helpen emotionele onafhankelijkheid te bereiken. Angst is het enige gevoel dat ons afhankelijk maakt. Om deze reden moet je je kind helpen zijn of haar angsten te beheersen. Laat ze zien hoe ze met onzekerheid kunnen omgaan en met succes risico’s kunnen nemen.

Deze richtlijnen zullen je helpen je kind op te voeden om zich te ontwikkelen tot een gelukkige en functionele volwassene. Als je echter nog steeds twijfelt over hoe je dit moet aanpakken, zijn er veel bronnen beschikbaar. Elk van hen kan een goed startpunt zijn. Wellicht ook interessant voor jou

3 sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
3 sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen

Wat zijn de sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen? Hoe kunnen ze momenten produceren waarin nieuwe ideeën ontstaan?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.