Ontdek de basisregels om op het werk succesvol te zijn

Ontdek de basisregels om op het werk succesvol te zijn

Laatste update: 15 oktober, 2018

Iedereen wil op het werk succesvol zijn. Wat is succes eigenlijk? Voor sommige mensen is het jezelf wijden aan iets waarin je gepassioneerd bent. Voor anderen betekent het realistische doelen halen en tijdens dit proces groeien. Ongeacht welke definitie voor jou geldt, zijn er toch enkele fundamentele stelregels die aan de basis liggen van succesvol zijn op het werk.

Volg deze principes. Het is een stap in de richting van een vervullend beroepsleven. Je doelstelling is succesvol zijn. Toch is het belangrijk dat je andere gebieden van je leven niet verwaarloost. Je familie, vrienden en persoonlijke groei zijn ook essentieel.

Als één van de de gebieden in je leven zwak is, dan verlies je het evenwicht. Dat langverwachte geluk waarnaar we streven, zal dan altijd net buiten ons bereik liggen. In dit artikel zullen we ons richten op hoe je op het werk succesvol kan zijn. Je moet je echter bewust zijn dat je baan niet je hele leven is.

Doe iets waarvan je geniet

Ben je het zat om iets te doen dat je niet leuk vindt? Breng je jouw dagen klagend door over hoe laag je loon is, hoe onbelangrijk je werk lijkt of hoe het niet de moeite waard is? Als je werk jou niet motiveert en je niet geniet van wat je doet, waarom doe je het dan?

“Vraag jezelf niet af waarom de bron geen water geeft. Vraag jezelf daarentegen af waarom jij water probeert te halen op een plek die duidelijk geen water heeft.”

-Anoniem-

Doe iets waarvan je geniet

Doe je iets dat je niet leuk vindt of waarin jouw passie niet ligt, dan zal het moeilijk zijn om enig beroepsmatig succes te behalen. Je moet elke ochtend opstaan met de bedoeling en de hoop op het werk te groeien en uitgedaagd te worden. Absoluut niet alsof je op weg bent om gemarteld te worden.

Veel mensen beginnen hun dag op die manier. Ze klagen omdat ze moeten gaan werken. Er is een reden waarom ze hun situatie nog niet veranderd hebben. Ze klampen zich vast aan hun vaste salaris. Of ze zijn bang dat ze niet in staat zullen zijn te doen wat ze echt willen.

Deze angsten en onzekerheid kan je niet verzoenen met succes. Wanneer je iets doet waarvan je geniet, dan groei je immers op een natuurlijke manier in volharding, verlangen, motivatie en verantwoordelijkheid. Dit zijn allemaal essentiële elementen om op het werk succesvol te zijn. Doe moeite, verander, ga op zoek, leer – maar pas je nooit aan.

Train en informeer jezelf. Verwerf zelfvertrouwen

Als je jouw droomjob wil, dan moet je er actief naar op zoek gaan. Wil je succesvol zijn in je inspanningen, dan moet je getraind zijn in de juiste vaardigheden en geïnformeerd. Het zal jou niet alleen tips geven over wat je graag en niet graag doet. Je zal ook het vertrouwen krijgen dat je nodig hebt om ondanks je onzekerheid verder te doen.

Je houdt nooit op met leren. Wat de technologie betreft, is de wereld heel snel in beweging. Je hebt veel informatie binnen handbereik. Bovendien zijn zoveel gegevens gratis of goedkoop. Er bestaan ook vele interessante cursussen die aansluiten bij jouw specifieke plan. Je hoeft alleen maar je tijd goed te organiseren.

Problemen zijn uitdagingen

Wil je op het werk succesvol zijn, dan is het belangrijk dat je problemen als uitdagingen bekijkt. Je bent op zoek naar die job die je zo graag wil. Je loopt soms tegen gesloten deuren. Dat is echter geen excuus om de handdoek in de ring te gooien.

Zet door, wees voorbereid en leer uit elke fout die je maakt. Bekijk alle mogelijkheden. Fouten zijn lessen die jou de ervaring verschaffen die cursussen en trainingen jou niet kunnen geven.

“Het is goed om succes te vieren maar het is belangrijker de lessen van mislukkingen te meten.”

-Bill Gates-

Problemen zijn uitdagingen

Een optimistische manier van denken kan helpen. Als je voor gesloten deuren staat, blijf dan verder zoeken. Stel je een project voor en krijg je geen goede feedback, werk er dan aan verder. Stop niet. Succes vereist volharding en werk. Niemand is ooit succesvol geworden zonder enkele tegenslagen en vele nee’s.

Verzet je niet tegen verandering

Verandering geeft ons meestal een ongemakkelijk gevoel. Dat komt omdat het ons dwingt uit onze comfortzone te komen. Het is een proces van aanpassing aan nieuwe omstandigheden. In vele gevallen betekent het dat je alles wat je tot dat moment deed, moet veranderen.

Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop de technologie ingevoerd werd in de zakenwereld. Mensen moesten zich aanpassen. Ze volgden training en deden inspanningen om met de nieuwe technologie vertrouwd te raken. Waarschijnlijk was het heel moeilijk. Toch hebben ze het gedaan. Dit is wat vaak gebeurt als we geen andere keuze hebben. Verandering betekent in wezen vernieuwing.

Het belang van teamwerk

Wanneer je aan teamwerk denkt, dan stel je je meestal een groep mensen voor die allemaal voor dezelfde persoon werken. Eigenlijk zijn er twee soorten teamwerk.

  • Teamwerk als baas: De baas maakt deel uit van de groep samen met zijn werknemers. Hoewel hij het team leidt, is ook hij een deel van de groep mensen die samen richting een gemeenschappelijk doel werken.
  • Teamwerk als collega’s: Alle collega’s hebben een gemeenschappelijk doel. Elke persoon heeft verschillende soorten kennis te bieden en heeft verschillende verantwoordelijkheden.
Het belang van teamwerk

Het belangrijke aspect van beide vormen van teamwerk is dat iedereen zich inzet voor dezelfde doelstelling. Goede communicatie, stress op de juiste manier hanteren en de individuele en groepsverantwoordelijkheden doorbreken zijn enkele fundamentele elementen van groepswerk.

Deze elementen zullen succes mogelijk maken. De baas moet dus betrokken worden bij zijn werknemers. Hij vormt een fundamenteel stuk van het proces. De werknemers moet ook als collega’s handelen. Ze moeten elkaar motiveren, met elkaar communiceren en elkaar ondersteunen. Zo zullen ze hun werk op een succesvolle manier uitvoeren.

Wil je op het werk succesvol zijn, zorg dan voor jezelf

De vorige tips waren gericht op de baan zelf of op de relaties tussen collega’s. Je mag echter één fundamenteel aspect niet vergeten: jezelf.

Als je op het werk succesvol wil zijn, dan moet je voor jezelf zorgen. Dat betekent trainen, een goede voeding, een goede nachtrust, genieten van je vrije tijd, rusten…we hebben het al vermeld. Het is heel belangrijk dat je ook tijd besteedt aan de andere belangrijke gebieden in je leven. Je familie, je vrienden en je hobby’s zijn ook van belang.

“Ik denk dat succesvol betekent dat je een evenwichtig aantal succesverhalen hebt in verschillende gebieden van je leven. Je kunt jezelf niet als succesvol in zaken beschouwen als je gezinsleven een ruïne is.”

-Zig Ziglar-

Zorg voor jezelf en wees succesvol

Doe dit en je zal op het werk succesvol zijn. Elke ochtend bij het opstaan moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden. Waarom en met welk doel? Als je ze nu nog niet kunt beantwoorden, dan is dat oké. Blijf verder zoeken en blijf proberen. Onthoud ook dit wijze citaat van Confucius: “Kies een baan waarvan je houdt, en je zal nooit meer een dag hoeven te werken in je leven.” 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.