3 tijddieven en hoe je aan ze kunt ontsnappen

3 tijddieven en hoe je aan ze kunt ontsnappen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Tijd is één van de meest waardevolle bronnen die we hebben en één van de mooiste geschenken die we aan anderen kunnen geven. We kunnen echter niet meer tijd creëren of verloren tijd terugkrijgen. Juist om deze redenen moeten we leren om tijd te waarderen en hoe deze moet gewaardeerd worden. Een belangrijke manier om onze tijd het meest te waarderen is door de tijddieven te vermijden. 

Activiteiten die veel van onze dag consumeren maar ons niets nuttigs opleveren zijn enorme tijddieven. Deze dieven waren in het verleden relatief zeldzaam, maar ze zijn tegenwoordig steeds overvloediger geworden. Ons probleem is dat onze geest niet in staat is om constant met deze dieven te vechten. Daarom is het heel gemakkelijk voor ons om ten prooi te vallen aan hun klauwen.

Als je een volwaardig leven wilt leiden, is het essentieel om deze tijddieven te identificeren om ze te bestrijden of op zijn minst te beperken. Vervolgens onthullen we de identiteit van de meest voorkomende dieven en leggen we uit waarom ze zo gevaarlijk zijn. Ben je er klaar voor?

Tijddieven

Zijn tijddieven echt zo gevaarlijk?

De meerderheid van de mensen beschouwt de volgende activiteiten als volkomen normaal. Misschien denk je, zelfs terwijl je ze leest, dat we overdrijven door de activiteit te classificeren als een tijddief. Het is juist vanwege hun geheimzinnigheid en normaliteit dat ze gevaarlijk zijn. Deze activiteiten nemen een groot deel van ons leven in. We zijn ons er misschien nauwelijks van bewust dat deze activiteiten niets positiefs bijdragen aan ons leven en onze levensdoelen.

Laten we nu eens kijken wie de grote tijddieven zijn.

1. Uren doorbrengen op de sociale media

Wie heeft niet het gevoel gehad dat hij het idee van tijd verloor tijdens het surfen door Facebook en Twitter? Verslaving aan sociale netwerken wordt een heel reëel probleem in de samenleving. Elke dag besteden we meer uren per dag met onze ogen gekluisterd aan het telefoonscherm in plaats van aan de wereld om ons heen.

Het grootste probleem is dat de uren die we besteden aan het surfen op de sociale media onze energie stelen van andere aspecten van ons leven. Volgens sommige studies kan het besteden van zoveel tijd van onze dag op deze sites een directe impact hebben op verschillende delen van de hersenen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de nucleus tegmentalis ventralis, één van de delen in de hersenen die verantwoordelijk is voor motivatie en gemoedstoestand.

Sociale media bieden een overdaad aan informatie en stimulatie, waardoor we minder gevoelig zijn voor andere positieve stimuli. Het idee is dat hoe meer tijd we doorbrengen met surfen op Facebook, Instagram of Twitter, hoe moeilijker het is je gemotiveerd te voelen door activiteiten of gebeurtenissen in het echte leven.

2. Tv-series kijken

Heb je Netflix ooit geopend met de bedoeling om slechts één aflevering te bekijken? Maar een paar uur later is die aflevering veranderd in meerdere afleveringen? Dit is het gevaarlijke idee van één van de meest voorkomende tijddieven in ons tijdperk: tv-series.

Het is erg moeilijk voor ons om onszelf te beheersen om niet meer dan één aflevering tegelijk te bekijken wanneer de afleveringen bedoeld zijn om ons te boeien zodat we de volgende ook willen bekijken. Het is moeilijk voor onze hersenen om het bombardement van prikkels die ons vandaag omringen te beheersen. Daarom neemt onze energie af wanneer we meer dan één of twee afleveringen tegelijk bekijken.

3. Overmatig piekeren

De laatste tijddief waar we vandaag naar gaan kijken, is niet gerelateerd aan technologie, maar aan onze eigen geest. Het is echter één van de gevaarlijkste. Wanneer we constant aan onze problemen denken, verhogen we onze angst en beginnen we ons slecht te voelen over onszelf. Ondertussen worden de taken die we geacht worden te doen opgegeven.

Overmatig piekeren kan ons dwingen tot uitstelgedrag. We noemen dit fenomeen “paralysis by analysis” (letterlijk: analyseverlamming). Het begint wanneer we geconfronteerd worden met een probleem waarvan we niet weten hoe we het moeten aanpakken. We besteden zoveel tijd aan het nadenken over mogelijke oplossingen dat we uiteindelijk niets doen.

Om deze reden is het dagelijkse urenlang piekeren over onze problemen nooit een effectieve strategie om die problemen op te lossen. De volgende keer dat je ontdekt dat je in deze val loopt, probeer dan iets aan het probleem te doen, zelfs als je nog steeds niet alle antwoorden kent.

Bezorgde vrouw

Hoe kunnen we deze tijddieven verslaan?

Zoals je kunt zien, lijken de negatieve effecten van de tijddieven erg op elkaar. Ze veroorzaken allemaal een verlies van motivatie, wilskracht en tijd. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig.

Het is mogelijk om deze gevolgen te bestrijden. Het beste dat je kan doen, is simpelweg de hoeveelheid tijd beperken die je aan deze activiteiten besteedt. Je kunt een timer gebruiken die je vertelt wanneer je een tijdrovende activiteit moet stoppen. Deze dieven zouden nooit je hele dag mogen consumeren. Het gebruik van een timer zal je helpen om ze onder controle te houden.

Bekijk een tv-serie of geniet op een gecontroleerde en doordachte manier van de sociale media. Het probleem begint wanneer deze activiteiten ertoe leiden dat we te laat zijn op vergaderingen, onze persoonlijke gesprekken afsluiten en onze productiviteit verlagen. We moeten ook niet vergeten dat angst een belangrijke tijddief is.

Als je dus geconfronteerd wordt met een probleem dat je grote angst bezorgt, stel dan de zorg uit in plaats van je te laten meeslepen met die gedachte totdat je daadwerkelijk iets kunt doen om het probleem op te lossen. Op deze manier ben je zorgeloos en kun je je dagelijkse taken uitvoeren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.