Eten en emoties: een interessante combinatie

Je emoties worden beïnvloed door het voedsel dat je eet. Lees hier meer over de verbinding.
Eten en emoties: een interessante combinatie

Laatste update: 10 september, 2022

Heb je ooit de uitdrukking gehoord dat je bent wat je eet? Eigenlijk is niets zekerder, maar het wordt ook onderschat. Je hebt vast al duizenden keren gelezen dat je gezond moet eten. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld om junkfood en suiker te vermijden. Je krijgt dagelijks duizenden producten aangeboden die een ideaal dieet promoten. Maar wat hebben emoties en eten met elkaar te maken?

Toch ben je je zelden bewust van wat je eet of waarom je het eet. Je denkt er alleen aan als je je gewicht onder controle wilt houden of als je ziek bent. Voor de meesten van ons is eten inderdaad meer een kwestie van smaak dan van analyse. Daarom denk je gewoon niet dat wat je voelt kan worden beïnvloed door wat je eet.

Wat zegt wat we eten over je emoties?

Je voelt je geneigd tot het eten van sommige voedingsmiddelen en wijst andere af, maar je weet niet waarom. Je verandert ook je eetgewoonten. Soms heb je bijvoorbeeld trek in ijs. Bij andere gelegenheden vind je het idee van iets zoets nogal onaangenaam. Welke mechanismen werken in deze gevallen?

Experts geven aan dat er in principe een directe relatie is tussen de hoeveelheid energie die je als noodzakelijk ervaart en je neiging om bepaalde producten te consumeren.

Je smaak voor koffie, zwarte thee of vlees wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met je perceptie dat je een gebrek aan energie hebt. Aan de andere kant hangt je voorliefde voor suiker of alcohol samen met het gevoel dat je te veel energie hebt. Je probeert de angst die dit bij je oproept te compenseren.

De consumptie van deze voedingsmiddelen, die je blijkbaar helpen om je energie te reguleren, veroorzaakt een verandering van de pH in je bloed. Hierdoor wordt het zuurder. Dat is wanneer spijsverteringsproblemen op het fysieke vlak verschijnen en, op het emotionele vlak, geïrriteerdheid, depressie, angst en angsten toenemen.

Er is ook ontdekt dat je op zoek bent naar zoete smaken wanneer je gevoelens van verlatenheid of gebrek aan genegenheid ervaart. Het is inderdaad niet ongewoon om te proberen een existentiële leegte te vullen met chocolade.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de consumptie van zogenaamd ‘ junkfood’. Dat zijn producten die worden gekenmerkt door een hoge smaak, maar weinig voedingsstoffen. De conclusies geven aan dat, als je geneigd bent tot dit soort dieet, je onbewust probeert in een staat van onverschilligheid te blijven.

Je wilt niet nadenken. Je wilt niet voelen. Eigenlijk wil je door het leven gaan zonder even stil te staan bij het landschap. Het fungeert als een soort barrière om iets te vermijden dat je intern dwars zit.

Iemand die op het punt staat junkfood te eten

Eet om jezelf emotioneel in balans te houden

Voedsel is een grote hulp bij het bereiken van een balans tussen een gezond lichaam en een gezonde geest. Daar spraken de oude Grieken al veel over. Volgens deskundigen zijn van alles wat we eten granen de voedingsmiddelen die het beste bijdragen aan het reguleren van emoties.

Deze zijn rijk aan vitamine B, wat direct invloed heeft op het zenuwstelsel. Het is vastgesteld dat de frequente consumptie van granen angst vermindert en een goede levenshouding bevordert.

Sommige voedingsmiddelen verhogen, wanneer we ze te veel consumeren, de productie van adrenaline. Dit leidt tot een gebrek aan concentratie en vermijdingsgedrag. In deze groep bevinden zich stimulerende middelen zoals koffie, thee, alcohol, geraffineerde suikers, witte bloem, volle melk en sommige vruchten met krachtige smaken zoals ananas, banaan, avocado, mango, papaja en kokosnoot.

Andere voedingsmiddelen veroorzaken, wanneer we ze in grote hoeveelheden eten, een gebrek aan energie en moeite om actie te ondernemen. Dit zijn verzadigde vetten, zoute en droge kazen, eieren, worstjes en zout.

De voedingsmiddelen die we regelmatig moeten eten om de emoties in evenwicht te brengen en een goede gezondheid te behouden, zijn natuurlijke producten. Denk aan noten, verse groenten, plantaardige eiwitten, volkoren granen en pasta, evenals vis en schaaldieren.

Verder moet je ook proberen rustig te eten en, met een beetje geluk, in goed gezelschap. Dat verhoogt de voedingskracht van elk voedingsmiddel.

Afbeeldingen met dank aan Juan Ramón Rodríguez Sosa.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.