Een gebrek aan vitamine B12 kan cognitieve achteruitgang veroorzaken

Lage vitamine B12-spiegels kunnen de gezondheid van je hersenen beïnvloeden. Hierdoor loop je een groter risico op niet alleen angst en depressie, maar ook op cognitief falen. Daarom kun je symptomen ervaren zoals geheugenverlies en verlies van verbale vloeiendheid.
Een gebrek aan vitamine B12 kan cognitieve achteruitgang veroorzaken

Laatste update: 23 november, 2021

Als het gaat om de gezondheid van de hersenen, kan een gebrek aan vitamine B12 echt een verschil maken. We weten al lang dat de aanwezigheid ervan de gezonde werking van het zenuwstelsel bevordert. Het is ook belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. De afgelopen jaren hebben wetenschappers echter ontdekt dat een vitamine B12-tekort ook cognitieve stoornissen kan veroorzaken.

Tegenwoordig vragen psychiaters hun patiënten gewoonlijk om bloedonderzoek te ondergaan om hun cobalaminegehalte, ook wel bekend als vitamine B12, vast te stellen. Het tekort komt voort uit een specifiek soort bloedarmoede. Het veroorzaakt echter ook het ontstaan van psychische stoornissen zoals angst en depressie.

Bovendien weten artsen en neurologen dat, naarmate we ouder worden, de niveaus van deze vitamine aanzienlijk afnemen, wat de negatieve effecten veroorzaakt. Daarnaast lopen mensen die een strikt veganistisch dieet volgen ook risico op een vitamine B12-tekort.

De effecten van een laag gehalte van deze vitamine kunnen zich vertalen in een breed scala aan cognitieve problemen. Dit kunnen onder andere geheugenproblemen, concentratieproblemen en verbale vloeiendheid en stemmingswisselingen zijn.

Vitamine B12 heeft zelfs een aanzienlijke invloed op de neurologische gezondheid. De niveaus hebben de neiging om geleidelijk af te nemen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Het verlies wordt echter duidelijker vanaf de leeftijd van zestig jaar.

Vitamine B12

Vitamine B12 en hersengezondheid

Vitamine B12 is aanwezig in een groot aantal dierlijke producten, zoals vlees, eieren, zuivel, honing en vette vis. Bovendien is het de essentiële component voor het gezond functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Dit komt omdat het de gezondheid van neuronen bevordert. Bovenal synthetiseert het methionine.

  • Methionine is een aminozuur dat methylering bevordert. Dit is een reeks biochemische reacties die essentieel zijn voor de productie van myeline, DNA-synthese en RNA. Methylering is ook belangrijk voor het goed functioneren van neurotransmitters.
  • Zonder een adequaat niveau van methionine kunnen de meest elementaire neurologische functies niet worden uitgevoerd.
  • Dr. Dina Silva voerde een onderzoek uit aan de Universiteit van Lissabon. Hij wees erop dat een gebrek aan vitamine B12 en een verhoging van het homocysteïnegehalte een directe relatie hebben met het ontstaan van cognitieve achteruitgang bij ouderen.
  • Ook kunnen cognitieve storingen ook optreden bij de jongere bevolking als ze geen adequaat dieet volgen.

Lichamelijke en cognitieve symptomen veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12

Een van de meest voor de hand liggende symptomen van een tekort is een tintelend gevoel in de ledematen. Patiënten voelen een onverklaarbaar “spelden en naalden”-effect in hun handen of voeten als gevolg van bepaalde storingen in het zenuwstelsel.

  • Tachycardie is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit komt omdat een lager vitamine B12-gehalte gelijk staat aan minder bloedcellen in het lichaam. Dit betekent dat het hart harder moet pompen vanwege een gebrek aan cellulaire zuurstof.
  • Mensen kunnen ook spierpijn en gevoelloosheid van de ledematen ervaren.
  • Ze hebben ook problemen met denken en het nemen van beslissingen. Inderdaad, een van de meest opvallende effecten van het ontbreken van deze vitamine is het onvermogen van een persoon om snel en effectief na te denken, beslissingen te nemen en te denken. Dit komt door een gebrek aan connectiviteit tussen neuronen.
  • Ze kunnen ook last hebben van geheugenverlies. Dit kan geleidelijk beginnen met eenvoudige vergeetachtigheid.
  • Hun verbale vloeiendheid kan worden verminderd. Met andere woorden, een verlies van het vermogen om dat specifieke woord te vinden dat op het puntje van hun tong ligt.
  • Ook komen ruimtelijke oriëntatieproblemen vaak voor door een vitamine B12-tekort.
Een man die er depressief uitziet

Voldoende niveaus handhaven

Het lichaam maakt geen vitamine B12 aan. Hetzelfde gebeurt met vitamine D. Het lichaam kan het niet aanmaken, maar het kan het wel opslaan. Daarom is het belangrijk om een evenwichtige en gevarieerde voeding te behouden.

Veganisten en vegetariërs moeten altijd een voedingsdeskundige raadplegen om erachter te komen hoe ze de vitamines kunnen vervangen die ontbreken in een dieet zonder dierlijke producten.

Aan de andere kant, voor degenen die een normaal dieet volgen, waarbij dierlijke producten niet worden uitgesloten, zijn dit de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine B12:

  • Runderlever.
  • Rundvlees.
  • mosselen.
  • Verse gepasteuriseerde melk.
  • Makreel.
  • Zalm.
  • Mosselen.
  • Eigeel.
  • Brie.

Iedereen zou zijn vitamine B12-spiegel regelmatig moeten controleren. Bovendien mogen vitamine B12-tabletten nooit worden ingenomen zonder eerst vast te stellen of ze echt nodig zijn. In feite moet een arts altijd beslissen of ze nodig zijn en. zo ja, in welke dosering.

Vitamine B12 is uiterst belangrijk voor het behoud van een goede algemene gezondheid. Meer in het bijzonder is het essentieel voor zowel neurologisch als cognitief welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carmel R, Green R, Rosenblatt DS, & Watkins D (2003). Update on cobalamin, folate, and homocysteine. Hematology / the Education Program of the American Society of Hematology. American Society of Hematology. Education Program, 62-81 PMID: 14633777
  • Silva, D., Albers, U., Santana, I., Vicente, M., Martins, IP, Verdelho, A.,… De-Mendonça, A. (2013). ¿Los pacientes con MCI con deficiencia de vitamina B12 tienen deficiencias cognitivas distintivas? BMC Research Notes , 6 (1). https://doi.org/10.1186/1756-0500-6-357
  • Wong, C. W. (2017). Vitamin B12 Deficiency in the Elderly. In Nutrition and Functional Foods for Healthy Aging (pp. 159–166). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805376-8.00016-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.