Waarom mensen een vegetarische levensstijl kiezen

Wat zijn de overtuigingen en principes die mensen motiveren om vegetariër te worden? We bekijken hun levensstijl in dit artikel.
Waarom mensen een vegetarische levensstijl kiezen
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

De vegetarische levensstijl wordt steeds populairder. De laatste jaren is het aantal mensen dat voor vegetarisme kiest sterk toegenomen. We kennen de term wel, maar weet je wat het eigenlijk betekent? Lees verder om erachter te komen.

Volgens de International Vegetarian Union (IVU) bestaat vegetarisme uit het volgen van een dieet op basis van voedingsmiddelen die zijn afgeleid van groenten, met verschillende modaliteiten, afhankelijk van het feit of het dieet zuivelproducten, eieren en honing omvat of uitsluit.

Wat zijn dan precies de overtuigingen en principes die de beslissing om deze veranderingen in dieet door te voeren motiveren? De IVU stelt dat vegetarisme niet alleen een dieet is, maar ook een levensstijl. Laten we eerst eens kijken we naar het ontstaan ervan.

Een salade in een schaaltje

Hoe is het vegetarisme begonnen?

De begrippen vegetarisme en vegetarisch verschenen voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk in 1887 met de eerste vegetarische vereniging ter wereld, de Vegetarian Society. Tot die tijd werd de term “plantaardig dieet” gebruikt om te verwijzen naar het eten van uitsluitend plantaardig voedsel.

Later ontstonden er verenigingen in andere landen, zoals Duitsland en Nederland, op basis van dezelfde principes als de Vegetarian Society. Als gevolg van de groeiende populariteit werd in 1908 de International Vegetarian Union opgericht, een organisatie zonder winstoogmerk die zich richtte op het bevorderen van het vegetarisme.

Op dit moment groeit deze ideologie nog steeds, omdat steeds meer mensen besluiten om vegetarisch te leven. Een onderzoek van de Vegetarian Resource Group (VRG) in 2006 stelt dat naar schatting 6,7% van de wereldbevolking vegetarisch is.

Modaliteiten van het vegetarisme

Volgens de International Vegetarian Union (IVU) zijn er verschillende modaliteiten die deel uitmaken van het vegetarisme, afhankelijk van het soort dieet dat men kiest.

  • Ovo-vegetarisme wil zeggen dat mensen eieren eten bij hun vegetarisch dieet.
  • Lacto-vegetarisme is als ze ook zuivelproducten consumeren als onderdeel van hun dieet.
  • Ovo-lacto vegetarisme staat voor mensen die zowel eieren als zuivelproducten consumeren.
  • Veganisme wil zeggen dat mensen alle voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren (zoals honing, melk, kaas en eieren) uitsluiten.

Motiverende principes

We zullen je nu wijzen op enkele van de motiverende principes van de mensen die besluiten om zich aan te sluiten bij de vegetarische levensstijl.

  • Gezondheid. Zij zijn van mening dat een gezond en organisch dieet gebaseerd is op groenten. Ze sluiten vlees uit in hun menu, omdat ze het niet als essentieel voedsel beschouwen.
  • Ecologische redenen. Sommige vegetariërs zeggen dat extensieve en intensieve veeteeltmethoden enkele van de belangrijkste oorzaken zijn van de achteruitgang van onze planeet. Ze wijzen op gegevens, zoals een studie van de FAO (Food and Agriculture Organization), waarin staat dat de veeteeltsector meer broeikasgassen genereert dan de transportsector. Het zou dus een van de belangrijkste factoren in de wereldwijde klimaatverandering zijn.
  • Religie. Sommige religies bevorderen de vegetarische levensstijl. Een voorbeeld hiervan is de Hindoeïstische religie, die stelt dat koeien heilige dieren zijn en verering verdienen. Daarom zeggen ze dat dit vlees niet voor menselijke consumptie mag worden gebruikt.
  • Ethiek. Andere vegetariërs kiezen ervoor om dat te zijn om ethische redenen. Ze verdedigen de rechten van dieren, omdat ze het doden van dieren voor voedsel onethisch vinden. Ze wijzen vooral op het misbruik en de uitbuiting ervan met als enig doel het produceren van producten voor menselijke consumptie (zoals voedsel, voorwerpen en kleding.). Daarnaast verdedigen zij het recht van dieren op een waardig leven en een waardige dood.
Een groep mensen zit aan tafel te eten en te praten

Welke andere factoren spelen mee in de vegetarische levensstijl?

Tot slot, als we rekening houden met de hierboven genoemde motiverende principes, kunnen we zien dat een vegetarisch dieet niet kan worden beschouwd als iets dat alleen op voeding is gebaseerd.

Het is ook duidelijk een houding en een levensstijl. Het is mogelijk – en ook waarschijnlijk – dat een vegetariër ook andere manieren van het gebruik van dieren voor de productie van consumptiegoederen zal afwijzen.

Ook is het mogelijk dat mensen die een vegetarische levensstijl volgen, niet voor bepaalde activiteiten of voor het bezoeken van bepaalde plaatsen zijn. Bijvoorbeeld een restaurant waar het menu uitsluitend carnivoor is, een stierengevecht, of een ander feest of evenement waar dieren worden gebruikt voor vermaak, zoals circussen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. Eur J Clin Nutr. 2007;61:1400-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.