Je hersenen en eten: gezond eten is niet zo eenvoudig als het lijkt

Gezond eten is niet makkelijk. In feite bemiddelen je hersenen in het soort voedsel dat je kiest om te consumeren, afhankelijk van hoe je je voelt.
Je hersenen en eten: gezond eten is niet zo eenvoudig als het lijkt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hersenen en eten hebben een directe relatie. Vaak geef je deze link echter niet de aandacht die het verdient. Dit ondanks het feit dat je in een tijd leeft waarin je bestookt wordt met termen als ‘echt eten’ of ‘bewust eten‘.

Bovendien word je aangespoord om op je dieet te letten om aan bepaalde schoonheidsnormen te voldoen. Of om te kiezen voor zogenaamde superfoods om maximaal voor je gezondheid te zorgen.

Er is echter iets belangrijks waar je rekening mee moet houden. In feite zou je meer aandacht moeten gaan besteden aan hoe voedsel je laat voelen in plaats van hoe het je uiterlijk beïnvloedt. Omdat de waarheid is dat je hersenen het soort voedsel dat je kiest moduleren op basis van hoe je je voelt. Toch werkt dit niet altijd in je voordeel.

In plaats van geobsedeerd te zijn door het volgen van bepaalde diëten of het kiezen van producten die erg gezond lijken, zou je het advies moeten geven om het anders te doen. Het reguleren en beheersen van je emoties is trouwens net zo belangrijk als het kiezen van wat je elke dag op je bord krijgt.

Voeding heeft invloed op je emoties. Op hun beurt hebben je emoties invloed op het voedsel dat je kiest om te eten. Goed eten hangt af van veel factoren waar je niet altijd rekening mee houdt.

Vrouw eet een donut

Hersenen en eten, hoe verhouden ze zich?

Als er iets is waar de hersenen dol op zijn, dan is het wel vet, suiker en zout. Voor onze verre voorouders was het echter moeilijk om toegang te krijgen tot deze uiterst nuttige bronnen om te overleven.

Om deze reden lijkt het erop dat we op de een of andere manier zijn geprogrammeerd om er zoveel mogelijk van te consumeren wanneer ze binnen ons bereik zijn. In feite activeert hun consumptie onze beloningscircuits. Daarom zouden we kunnen zeggen dat het extreem krachtige versterkers zijn.

Je zult waarschijnlijk merken dat wanneer je door moeilijke tijden gaat en ups en downs in je humeur ervaart, je vaak probeert je beloningscircuit op deze manier te activeren.

Inderdaad, junkfood, rijk aan vetten, zout en suikers, bevredigt je hersenen en geeft je direct plezier. Dat genot is echter kort en ook verslavend. Bovendien leidt het beetje bij beetje tot eetstijlen die schadelijk zijn voor je lichamelijke en psychische gezondheid.

Emotioneel eten en het “smokkel”-brein

Het zou geweldig zijn om het soort brein te hebben dat je altijd zou motiveren om de gezondste voedingsoptie te kiezen. Desalniettemin is de manier waarop je eet gebaseerd op je opleiding, je cultuur en je biologie. Bovendien, als je jezelf zou afvragen welke factor het meest medieert in hoe je eet, zou het antwoord simpel zijn: je emoties.

Bovendien helpen je hersenen je niet bepaald bij het volhouden van een correct voedingspatroon. De Universiteit van Amsterdam heeft hiernaar onderzoek gedaan (Engelse link).

De studie concludeerde dat mensen die emotioneel eten er langer over doen om zich verzadigd te voelen. Het lijkt erop dat er een probleem optreedt bij de stimulatie van de GLP-1-receptor die gepaard gaat met verzadiging.

Angstig zijn of je slecht voelen over je problemen heeft een directe invloed op hoe je eet. Hersenen en voedsel zijn nauw met elkaar verbonden. Emoties moduleren je gedrag. Ze hebben ook invloed op hoe je eet.

Je bent het resultaat van je goede (of slechte) gewoonten

Je brein is het verfijnde resultaat van evolutie. Bovendien is het dieet een onbetwistbare factor geweest bij de selectie en vooruitgang van de mens. In feite was de verandering van primitief jagen en verzamelen naar het veel rijkere, voedzame paleolithische dieet een evolutionaire mijlpaal.

Je hersenen en voeding worden beide beïnvloed door je levensstijl en je gewoonten. Langs deze lijnen voerde Dr. Bob Weinhold, een expert in epigenetica, een onderzoek uit (Engelse link) dat stelde dat veel van de hedendaagse ziekten grotendeels afhangen van de externe factoren die ons omringen.

Maatschappij, opleiding, werk, stress, cultuur… Al deze factoren hebben invloed op hoe je eet. Deze elementen hebben trouwens meer invloed op je gezondheid dan op je genen.

Je hersenen worden gevormd door wat je ziet, voelt en wat de maatschappij je overbrengt. Tegenwoordig kost goed eten tijd en dit is een element dat tegenwoordig bij iedereen ontbreekt. Dat komt omdat het leven van vandaag gebaseerd is op haasten, piekeren en druk. Daarom word je uitgenodigd om je emoties te voeden, niet je lichaam.

Piekerende man

Hersenen en eten: emoties beïnvloeden eten (en vice versa)

Je emoties sporen je aan om bepaalde producten te verkiezen boven andere. In werkelijkheid zijn er niet echt “goede” en “slechte” voedingsmiddelen. Het probleem doet zich voor in de hoeveelheid die je zou kunnen consumeren en in de moeilijkheid om een gevarieerd en gebalanceerd dieet te behouden.

Hersenen en eten voeden elkaar op twee manieren. Je weet bijvoorbeeld dat hoe je je voelt van invloed is op welke producten je op een bepaald moment en in een bepaalde situatie eet. Daarom betekent wat je aan je lichaam geeft ook hoe je je voelt.

De Universiteit van Foggia (Italië) deed onderzoek (Engelse link) waaruit bleek dat het mediterrane dieet een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Aan de andere kant kan het (uitsluitend) baseren van een dieet op een hoog gehalte aan verzadigd vet en calorierijk voedsel leiden tot depressie.

Probeer ten slotte altijd te onthouden dat, verder dan rages en dieetgoeroes, je emoties belangrijk zijn. Uiteindelijk vereist een gezond voedingspatroon dat je weet hoe je om kunt gaan met stress, angst, zelfrespect en al die aspecten die van invloed zijn op je psychologisch evenwicht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • van Bloemendaal L, Veltman DJ, ten Kulve JS, Drent ML, Barkhof F, Diamant M, IJzerman RG. Emotional eating is associated with increased brain responses to food-cues and reduced sensitivity to GLP-1 receptor activation. Obesity (Silver Spring). 2015 Oct;23(10):2075-82. doi: 10.1002/oby.21200. Epub 2015 Aug 31. PMID: 26331843.
  • Ventriglio, A., Sancassiani, F., Contu, M. P., Latorre, M., Di Slavatore, M., Fornaro, M., & Bhugra, D. (2020). Mediterranean Diet and its Benefits on Health and Mental Health: A Literature Review. Clinical practice and epidemiology in mental health : CP & EMH16(Suppl-1), 156–164. https://doi.org/10.2174/1745017902016010156
  • Weinhold B. (2006). Epigenetics: the science of change. Environmental health perspectives114(3), A160–A167. https://doi.org/10.1289/ehp.114-a160

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.