Je emoties beheersen op de juiste manier

april 29, 2018

Heb je ooit weleens stilgestaan bij hoe je eigenlijk reageert als je je slecht voelt? Of erover nagedacht of het gedrag dat je vertoont jou echt helpt om je beter te voelen? De waarheid is dat we soms niet weten hoe we onze negatieve emoties beheersen effectief kunnen doen. En als we het wel weten, is er vaak nog veel ruimte voor verbetering.

Hier is een voorbeeld: we kennen allemaal die persoon die gaat drinken en feesten om over een ​​pijnlijke relatiebreuk heen te komen. In eerste instantie lukt het hem misschien om zijn aandacht af te leiden van de situatie. Maar zal hij er hiermee op de lange termijn in slagen om iets te repareren? Helpt het hem om andere strategieën te gebruiken?

“De emotioneel intelligente persoon is bekwaam op vier vlakken: het identificeren van emoties, het gebruiken van emoties, het begrijpen van emoties en het reguleren van emoties.”

John Mayer

Je emoties beheersen op verschillende manieren

Emoties beheersen omvat een hele reeks processen. We oefenen invloed uit op onze emoties door deze processen te gebruiken. Deze processen helpen ons om te controleren hoe we onze emoties voelen en uitdrukken. Met andere woorden, we hebben het over hoe we onze emoties regelen. Dit kan adaptief (nuttig en functioneel) of niet-adaptief (disfunctioneel) zijn. Maar hoe weten we welke processen ons helpen en welke niet?

Laten we, voordat we antwoord geven op deze vraag, eens kijken naar de verschillende manieren waarop we het beheersen van onze emoties toepassen. Aan de ene kant: negatieve emoties beheersen kunnen we proberen te doen door actieve strategieën te gebruiken. Enkele voorbeelden zijn een positieve herevaluatie van de situatie, een planning maken voor wat we moeten doen, persoonlijke ontwikkeling nastreven, proberen het probleem op te lossen en uiten wat we voelen.

Meisje dat getroost wordt door een vriendin

Aan de andere kant kunnen we ook passievere strategieën gebruiken. We kunnen onszelf neerleggen bij de situatie, depressief worden of dingen laten gebeuren zonder een oplossing te vinden.

Tot slot hebben we ook nog ontwijkingsstrategieën. Dit is het moment waarop we proberen te ontkennen wat er is gebeurd, ons ervan distantiëren of ons mentaal ontkoppelen. We kunnen zelfs tijdelijke oplossingen proberen die ons helpen met onze angst om te gaan, maar niet met de oorzaak (zoals eten of drinken om ons beter te voelen).

“Laten we niet vergeten dat de kleine emoties de grote kapiteins van het leven zijn en dat we ze gehoorzamen zonder het te beseffen.”

-Vincent van Gogh-

Hoe kun je negatieve emoties niet beheersen?

Emoties beheersen door middel van disfunctionele strategieën zorgt ervoor dat we ons minder emotioneel stabiel voelen. Ze hechten misschien ook te veel belang aan onze negatieve emoties en maken het moeilijk om ervan af te komen. De resultaten van het op onjuiste wijze beheersen van onze emoties lopen sterk uiteen, maar geen enkele daarvan is positief. Bijvoorbeeld: problemen met woedebeheersing, angst of depressie.

Zoals we eerder al aangaven, zijn twee voorbeelden van slechte strategieën het vermijden van onze emoties en passieve strategieën. Als we ons slecht voelen, is het contraproductief om te proberen te ontkennen wat er is gebeurd.

Uitzondering

Er is één uitzondering, en dat is wanneer we nieuws ontvangen dat een intense emotionele impact heeft. In dit soort gevallen kan ontkenning in eerste instantie behulpzaam zijn, omdat het dient als steun voor de emotionele impact. Desalniettemin moeten we, zelfs in dit soort situaties, uiteindelijk deze strategie verlaten en andere strategieën overnemen.

Het heeft ook geen zin om alsmaar op het probleem te blijven broeden. Het is niet goed om ons te concentreren op hoe vreselijk alles is en hoe slecht we onszelf voelen. Zelfbewustzijn is belangrijk omdat het ons de informatie geeft die we nodig hebben om te handelen. Maar het kan gevaarlijk worden als we toegeven aan de verleiding om vast te blijven zitten in zelfmedelijden en niet te handelen.

Hetzelfde gebeurt als we proberen te vergeten wat er is gebeurd door naar alcohol of drugs te grijpen of overmatig te gaan eten. Al deze strategieën verlichten ons ongemak slechts voor korte tijd. Het zijn alleen pleisters die snel afvallen. En wanneer ze dat doen zullen we een nog grotere pleister nodig hebben.

In werkelijkheid helpt geen van deze strategieën ons om onze negatieve emoties effectief te beheersen. Waardoor ze er op de lange termijn voor zorgen dat onze gevoelens alleen maar langer aanwezig blijven en heftiger worden.

“Een emotie veroorzaakt geen pijn. Weerstand bieden aan of een emotie onderdrukken veroorzaakt pijn.”

-Frederick Dodson-

Hoe kunnen we negatieve emoties beheersen?

Als de bovenstaande lijst met strategieën ons niet helpt om onze negatieve emoties te beheersen, wat zijn dan de juiste strategieën? Dit zijn de strategieën die een actieve confrontatie aangaan met wat er met ons is gebeurd. Eén daarvan is om de situatie op een positieve manier te herinterpreteren. Dit is tevens een van de belangrijkste. Zoeken naar een oplossing voor het probleem en het realiseren ervan is nog een belangrijke strategie. Stoppen met nadenken, zonder inactief te worden.

Meisje dat gevangen zit in haar eigen emoties omdat haar emoties beheersen moeilijk voor haar is

Daarnaast is het nuttig om je te wenden tot positieve emoties om je emoties weer in balans te brengen. Het is ook belangrijk om onze emoties te uiten en op zoek te gaan naar sociale ondersteuning. Zolang we maar weten dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen bij onszelf ligt.

De realiteit is dat het uitvoeren van al deze strategieën om je emoties te beheersen iets meer inspanning kan vereisen. Dit zijn tenslotte strategieën waarbij je actie moet ondernemen. Maar ze zijn een noodzakelijk onderdeel om ervoor te zorgen dat onze negatieve emoties niet chronisch worden. Leer hoe je je negatieve emoties effectief kunt beheersen!