Adrenalineverslaving: een leven vol gevaar

Adrenalineverslaving: een leven vol gevaar
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Adrenaline, ook wel bekend als epinefrine, is een cruciaal hormoon voor ons lichaam. Hoewel het helpt bij het verbeteren van onze fysieke prestaties, kan te veel ervan schadelijk zijn. Een ding waar het toe kan leiden is verslavend gedrag, en dit is waar de adrenalineverslaving in beeld komt.

Adrenalinejunkies, zoals mensen met een adrenalineverslaving ook wel genoemd worden, duiken in een leven vol constant avontuur. Ze ervaren euforie, wat hen een intens verlangen geeft om tot het uiterste te gaan. De hoeveelheid adrenaline die door hun aderen stroomt, zorgt ervoor dat ze allerlei soorten risicovolle activiteiten uitvoeren. In veel gevallen zijn deze activiteiten zelfs roekeloos en levensbedreigend.

De functie van adrenaline

Ons lichaam produceert deze chemische stof in de bijnieren wanneer we in situaties van stress, opwinding of nervositeit verkeren. Enkele van zijn functies zijn:

  • stimuleert het hart en versnelt het ademhalingsritme
  • versnelt de hartslag
  • stopt de darmbeweging
  • verwijdt de pupillen om het zicht te verscherpen
  • haalt glucose uit de reserves van het lichaam om spieren in staat te stellen sneller te reageren
  • verhoogt de bloeddruk, zodat primaire bloedvaten verwijden en de secundaire bloedvaten smaller worden

Eén resultaat van deze fysiologische reacties is dat je bloed sneller wordt geoxygeneerd, waardoor zuurstof en voedingsstoffen naar elk deel van je lichaam worden getransporteerd. Een ander resultaat is dat je bleek wordt. De aderen in je gezicht, handen en oren krijgen minder bloed toegevoerd, omdat ze niet zo belangrijk zijn.

Chemische formule adrenaline

De grens tussen euforie en verslaving

Hoe voel jij je na een ritje in een achtbaan? Voordat je begint, ben je waarschijnlijk nerveus. Maar als je uitstapt (als je niet duizelig bent), voel je een heerlijk gevoel van euforie. Hetzelfde gebeurt wanneer je een nacht hebt gedanst of iets hebt gedaan waar je erg enthousiast over was. Hetzelfde gevoel ervaar je ook na het hebben van geweldige seks met je partner.

Zoals we kunnen zien, helpt adrenaline ons om ons op veel verschillende manieren aan onze omgeving aan te passen. Het bereidt ons voor om buitengewone situaties op de best mogelijke manier het hoofd te bieden. Maar aangename gevoelens kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Dit komt doordat de secretie van adrenaline chemische effecten in het lichaam genereert die erg lijken op die van een orgasme.

De productie van adrenaline stimuleert de afgifte van dopamine, een stof die een algemeen gevoel van welzijn opwekt. Daarom leidt de wens om zich altijd zo te voelen ertoe dat sommige mensen risicovolle activiteiten ondernemen en een adrenalineverslaving ontwikkelen. Het hormoon wordt verslavend als iemand het continu en regelmatig moet ervaren.

Adrenalineverslaving: verschillende vormen

De vormen die een adrenalineverslaving aanneemt, variëren nogal. Het enige dat ze gemeen hebben, is dat ze je hersenen constant tot het uiterste drijven. Naast extreme sporten, zoeken mensen naar euforie door zich te wenden tot verboden, illegale of ongeoorloofde activiteiten. Stelen uit de winkel, weglopen zonder te betalen in restaurants, anderen irriteren of schade toebrengen…

Nog iets dat mensen met een adrenalineverslaving doen, is een leven leiden vol gevaar. Ze nemen altijd risico’s in plaats op veilig te spelen. Ze kunnen alles tot het laatste moment uitstellen, zoals het betalen van rekeningen, het leveren van rapporten of het bezoeken van een arts. Het is een rebelse manier van leven die je lichaam alert houdt.

Adrenalinejunkies vinden het heerlijk om deel te nemen aan activiteiten die hun leven in gevaar brengen. Basejumpen, wingsuit vliegen en bungeejumpen zijn extreme sporten die iemands leven in enkele seconden kunnen beëindigen. Sterker nog, basejumpen is de gevaarlijkste activiteit ter wereld, met een sterftecijfer van 1 op 2300. Het klinkt misschien leuk, maar het kan ook een verslaving maskeren.

Man met adrenalineverslaving duikt van hoogte

Symptomen van een adrenalineverslaving

Adrenalinejunkies hebben een extreme drang om bepaalde sensaties te ervaren. Deze sensaties zijn het resultaat van de afscheiding van adrenaline en manifesteren zich in gedrag en emoties zoals:

  • Een onophoudelijke zoektocht naar adrenaline. De behoefte om dat gevoel van plezier en euforie te ervaren is oncontroleerbaar en zorgt ervoor dat ze op dagelijkse basis grenzen opzoeken. Wanneer ze dit gevoel niet hebben, dan stoort het ze.
  • Gedrag dat het leven van anderen in gevaar kan brengen (extreme sporten, extreem hard rijden, anderen verwonden enz.).
  • Een verslechtering van relaties.
  • Negatieve impact op hun werk (vaak afwezig, slechte prestaties, enz.).

Volgens de traditionele psychologie is het zo dat je wanneer je verslaafd bent aan een substantie, een interne leegte probeert te vullen. Zodra je je lichaam injecteert met een ​​dosis extra energie, kalmeer je deze drang. Deze kalmte is echter oppervlakkig en kortstondig. De afhankelijkheid van adrenaline neemt toe en uiteindelijk heeft de verslaafde constant meer nodig.

Als een persoon zijn of haar leven in gevaar brengt om aan zijn behoefte te voldoen om ‘te voelen dat hij leeft,’ dan is het bezoeken van een arts een goed idee. Psychotherapeutische behandeling wordt aangeraden om eventuele verborgen pijn en frustratie beter te begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.