Een emotionele canvas-oefening

Soms raken emoties vermengd en verward en zijn ze moeilijk te begrijpen en veroorzaken ze lijden. Als je je zo voelt, is er een interessante therapeutische strategie die kan helpen.
Een emotionele canvas-oefening
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 22 mei, 2023

Hoe voel je je nu? Ben je rustig? Of word je overweldigd door stress en angst? Misschien zou je niet eens weten hoe je moet uitleggen hoe je je voelt. Hoe verrassend het ook lijkt, de meesten van ons vinden het moeilijk om contact te maken, onze emoties te identificeren en uit te drukken. Ze zijn als strengen gekleurde draden waarvan we niet weten hoe we ze moeten ontwarren.

In feite bewegen we ons, bijna zonder het te beseffen, door ons dagelijks leven met deze draden in de knoop. Het zijn die moeilijke psychofysiologische toestanden die ons verstikken en volledig conditioneren.

Het leven is immers druk, en we hebben veel verplichtingen. Maar telkens als we onze emoties veronachtzamen, verschijnt er vruchtbare grond waarin psychische stoornissen kunnen groeien.

Om deze redenen hebben we eenvoudige hulpmiddelen nodig om onder woorden te brengen wat we voelen. Hiervoor bestaan enkele echt praktische technieken.

Inderdaad, we kunnen allemaal onze eigen hulpmiddelen gebruiken, om te stoppen met handelen op de automatische piloot en het verdringen van wat we voelen onder oneindige lagen van psychologische lagen. In dit artikel geven we een behulpzame strategie die zowel origineel als effectief is.

“Verstorende emoties en giftige relaties zijn geïdentificeerd als risicofactoren die het ontstaan van sommige ziekten in de hand werken.”

Daniel Goleman

Oog met kleuren
Emoties zijn als kleuren die rijkdom en diepte geven aan ons leven.

De kleur van emoties en hun labeling

Emoties vergemakkelijken niet alleen de aanpassing aan altijd complexe omgevingen, maar stimuleren ook de menselijke verbinding en moedigen de motivatie aan om doelen te bereiken en doelen te verwezenlijken. In feite hebben je emoties textuur en kleur, en geven ze betekenis aan je bestaan.

Pas als je gaat begrijpen dat elke emotionele toestand als een kleurrijk doek is, leer je in dit opzicht beter met jezelf om te gaan. Dat komt omdat je niet elke ervaring, situatie en omstandigheid op een monochrome manier verwerkt. Dingen zijn nooit simpelweg goed of slecht. Uit elkaar gaan, omgaan met verdriet, werkloosheid of eenvoudige teleurstelling betekent niet altijd een grijs pad bewandelen.

In werkelijkheid is er een uiterst breed spectrum van tinten (emoties) die je in dezelfde omstandigheden kunt ervaren. Bovendien moet je weten hoe je ze allemaal kunt identificeren en vooral labelen.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Californië (VS) beweert dat emotionele labeling de reactie van de amygdala en andere limbische gebieden die geassocieerd worden met moeilijkere en schrijnende toestanden vermindert.

Met andere woorden, het benoemen van wat ons pijn doet bevordert emotioneel zelfbewustzijn en stemmingsregulatie. Vervolgens onderzoeken we een techniek met hetzelfde doel.

Onze moeilijke ervaringen kunnen in ons een werkelijk chaotische ‘kleurenamalgaam’ van emoties opsporen. Het is moeilijk om te weten wat we voelen. Het labelen van elke emotie komt echter het zelfbewustzijn ten goede en het vermogen om die toestanden van negatieve valentie beter te beheersen.

Een emotionele canvas-oefening

Deze emotionele canvas-oefening is bedoeld om je te verdiepen in je emoties en gevoelens om ze beter te kunnen identificeren en beheersen. Het is een hulpmiddel gebaseerd op expressieve technieken die aansluiten bij je innerlijk. Gestalttherapie maakt vaak gebruik van dit hulpmiddel.

Het is de bedoeling dat je weglaat wat je in je hebt en een kanaal vindt om contact te maken met wat je welzijn in de weg staat. Bovendien moet je elke emotie die je ervaart benoemen.

Gestalttherapie werd ontwikkeld door Fritz Perls. Het benadrukt het belang van het focussen op het huidige moment om het zelfbewustzijn te vergroten en contact te maken met emotionele pijn. Oefening bevordert ditzelfde mechanisme. Laten we nu de stappen ervan bekijken.

Wat heb je nodig?

Om deze techniek uit te voeren heb je een schetsboek en wat kleurpotloden of olieverf nodig. Gebruik wat je het meest stimulerend vindt.

1. Stap één: accepteer het volledige scala van je emoties

Emoties zijn geen bedreiging voor je, ook al zijn ze ongemakkelijk of pijnlijk. Daarom is de eerste stap in de emotionele canvas-oefening het accepteren, ruimte laten en aanwezigheid geven aan elke sensatie die je van binnen voelt. Kunst is inderdaad het beste kanaal voor expressiviteit en het geven van essentiële aanwezigheid aan elk van je emoties.

Schilder nu het lege vel met de kleuren die het beste passen bij elk van je gewaarwordingen, emoties en gevoelens. Je hoeft niets specifieks te tekenen, laat je gewoon gaan. Het gaat er vooral om een spectrum van geweldige kleuren te creëren en van deze techniek een hulpmiddel te maken waardoor wat je voelt stroomt.

2. Onderzoek wat je gecreëerd hebt

Als je oefening van expressie door middel van kleur klaar is, is het tijd om te observeren wat je gedaan hebt. Zorg er wel voor dat je zonder oordeel aandacht besteedt aan je vel of doek met levendige tinten. Het is immers niet bedoeld als kunstwerk.

In feite is het doel om je interne emotionele chaos weer te geven op een leeg vel papier. Je moet het nauwgezet en reflectief observeren. Deze tweede stap vereist kalmte, sereniteit en observatievaardigheden.

De emotionele canvas-oefening ontrafelt wat je voelt, door een oefening van artistieke expressie.

3. Benoem elke emotie

Welke emotie betekent rood voor jou in je tekening? Wat stelt zwart voor? En wat dacht je van groen? Je moet elke emotie benoemen die je tekening aan je doorgeeft. De emotionele canvas-oefening vereist dat je gebruik maakt van emotionele labeling. In feite cijfer je, door een staat van kalmte en reflectie, alles uit wat er uit je creatie naar voren komt.

Is er verdriet? Is er teleurstelling? Voel je de aanwezigheid van boosheid, woede of angst? Schrijf het gerust allemaal op in een notitieboekje.

4. Je favoriete kleuren: de veranderingen die je nodig hebt

Wat zijn je favoriete kleuren? Laat je meevoeren door hun tonaliteit terwijl je ze ontspannen gebruikt op een ander leeg vel. Schilder of teken wat je wilt, terwijl je visualiseert wat je moet doen om je beter te voelen. Je hebt al contact gemaakt met je moeilijke emoties, nu moet je bedenken wat je ermee moet doen.

Je kunt het gevoel hebben dat je iets moet aanpakken of. als alternatief, gewoon niets doen. Ze kunnen je aansporen om een of andere verandering of strategie uit te voeren die je helpt je beter te voelen. Denk eraan als je favoriete tinten je blik overspoelen.

Schilderpalet
Schilderen is een therapeutische oefening die het mogelijk maakt emoties uit te drukken door middel van kunst.

Slotopmerking

Deze canvas-oefening uit de kunstzinnige therapie of expressieve therapie kan op elk moment nuttig zijn. Het is een manier om de knoop van je emoties los te maken en je ermee te verbinden. Maar hoewel het stress kan verminderen en je bewust laat worden van wat er met je gebeurt, zal het niet altijd uit zichzelf de wortel van het probleem oplossen.

Daarom moet je, als je denkt dat je gespecialiseerde hulp nodig hebt, niet aarzelen om die te vragen. Ondertussen is emotionele verkenning door middel van kleuren een hulpbron die altijd binnen je bereik zal zijn. Het is het proberen meer dan waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lieberman, M. D., Eisenberger, N. I., Crockett, M. J., Tom, S. M., Pfeifer, J. H., & Way, B. M. (2007). Putting feelings into words: affect labeling disrupts amygdala activity in response to affective stimuli. Psychological science18(5), 421–428. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2007.01916.x
  • Torre, J. B., & Lieberman, M. D. (2018). Putting Feelings Into Words: Affect Labeling as Implicit Emotion Regulation. Emotion Review10(2), 116–124. https://doi.org/10.1177/1754073917742706

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.