Trucs om motivatie te vinden

In dit artikel bespreken we een aantal tips om motivatie te vinden. Lees dus vooral verder als het jou soms aan motivatie ontbreekt.
Trucs om motivatie te vinden

Laatste update: 26 februari, 2022

Ben jij een van die mensen die alles laat vallen omdat je denkt dat alle hoop verloren is? Norman Vincent Peale zei dat “het altijd te vroeg is om op te geven.” Soms, als het lijkt alsof alles is mislukt, is er altijd nog een sprankje hoop. Ook al heb je misschien geen motivatie, er zijn nog steeds kansen om van te profiteren, je ziet ze misschien niet.

Als je kijkt naar de verhalen van een aantal zeer succesvolle mensen, zul je zien dat het niet allemaal natuurlijke talenten waren die bij de eerste poging de zoetheid van succes proefden.

Steve Jobs leed onder mislukking en afwijzing. Abraham Lincoln verloor verschillende verkiezingen voordat hij president werd. Henry Ford leek niet veel meer dan een dromer toen hij zich voorstelde dat er voertuigen over de wegen reden. Vera Rubin kon niet studeren aan Harvard omdat ze een vrouw was, en ze werd uiteindelijk een van de meest gerenommeerde astronomen ter wereld.

“Een goede verliezer zijn is leren winnen.”

Carl Sandburg

We zouden nog tientallen andere voorbeelden kunnen noemen van mensen die nooit opgaven. Zelfs als ze geen motivatie hadden, vonden ze de kracht in zichzelf om vooruit te blijven gaan. Daarom willen we je nu een paar trucs vertellen die nuttig kunnen zijn in je persoonlijke en professionele leven.

Trucs om motivatie te vinden

Je bent waarschijnlijk veel mensen tegengekomen die je wilden motiveren. Je dierbaren willen dat je gelukkig bent en ze willen dat je actie onderneemt. Je baas wil dat je je potentieel ontplooit en efficiënter werkt.

De sleutels tot zelfmotivatie, geschreven door levenscoach en filosoof Pablo Maella, is in dit opzicht bijzonder nuttig. Wat gebeurt er als alles verloren lijkt? Kunnen we de kracht vinden om door te gaan?

Zonsondergang

Maella geeft een paar tips die de moeite waard zijn om in gedachten te houden. Als je objectief en positief blijft kijken, zet je jezelf weer op de goede weg. Hiervoor is het belangrijk om…

Accepteer de realiteit

Realistisch zijn is essentieel voor het vinden van motivatie. Als je te veel van andere mensen verwacht, zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Maar door realistisch en objectief te zijn en je aan te passen aan de omstandigheden naargelang de situatie dat vereist, voorkom je dat je motivatie verliest.

Klaag wat minder

Soms zijn we boos op de wereld. We klagen over van alles en nog wat. We voelen ons ellendig en ongelukkig, totdat we uiteindelijk worden meegesleept en onze waarde en onze capaciteiten vergeten. We stoppen met proactief te zijn.

Logischerwijs is dit een grote fout. Het lost niets op. Sterker nog, het maakt het alleen maar erger. In plaats van je te laten meeslepen door ontmoediging, wat als je een realistisch actieplan zou maken en meteen het heft in eigen handen zou nemen?

Heb altijd een positieve instelling

Het is normaal om af en toe ontmoedigd te raken. Maar hoeveel moeite het ook kost, je mag je positieve instelling nooit verliezen. De natuur is hierin een grote leermeester, want na elke storm is er rust. Het is dus het beste om een goed humeur te behouden, ook al is het moeilijk en ingewikkeld. De manier waarop je handelt bij tegenslag, zal een goede indicatie zijn van het uiteindelijke resultaat.

Vermijd het verwarren van positiviteit met naïviteit

Met betrekking tot het bovenstaande punt is het belangrijk om te verduidelijken dat je een positieve houding niet moet verwarren met naïef zijn. Je moet te allen tijde realistisch zijn en je objectiviteit niet verliezen. Daarvoor moeten je doelen haalbaar zijn. Anders zullen je goede humeur en motivatie uiteindelijk verdwijnen.

Vind betekenis in wat je doet

Denk je dat wat je doet geen doel heeft? Wanneer dit het geval is, is het moeilijk om elke ochtend uit bed te komen. Als elke stap die je zet echter een doel heeft, zul je zeker betekenis vinden in wat je doet. Elke taak die je uitvoert, hoe onbeduidend het ook lijkt, heeft een hoger doel, vergeet dat niet.

Stop nooit met proactief te zijn

Als je lui wordt, word je slechts een toeschouwer in je eigen leven. Je moet proactief zijn. Je moet de teugels in handen nemen en de hoofdrolspeler zijn in elke scène. Laat andere mensen je beslissingen niet voor je nemen.

Volharden

Om gemotiveerd, hoopvol, proactief en positief te zijn, moet je doorzetten. Geef niet op bij het eerste teken van tegenspoed. Vind de tools die je vooruit helpen. En als de een faalt, zoek dan een andere.

Als je merkt dat je kracht verliest, kijk dan in jezelf en vind je vermogen om je in te spannen, verantwoordelijk te zijn en consistent te zijn. Laat je door niets of niemand tegenhouden. Volharden in de richting van je doelen.

“Geluk is voor de dapperen.”

Vergilius

Soms lijkt het alsof alles is mislukt. Je wereld wordt een kaartenhuis dat door de wind wordt omver geblazen. Maar zelfs als je motivatie begint te haperen, heb je tientallen tools binnen handbereik om te voorkomen dat je faalt. Het gebruik ervan is een teken van intelligentie, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.