Een positieve houding aannemen om je leven te veranderen

Heb je stilgestaan ​​bij wat jou gelukkig maakt? Welnu, wij vertellen je hoe het veranderen van aspecten van je leven je er dichter bij kan brengen.
Een positieve houding aannemen om je leven te veranderen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 28 februari, 2024

Onze generatie is een van de eerste generaties die geïnteresseerd is in het wetenschappelijk onderzoeken van enkele belangrijke zaken die verband houden met welzijn, zoals wat mensen gelukkig maakt. Enkele van de conclusies die uit deze onderzoeken naar voren zijn gekomen hebben zelfs de manier waarop we de wereld zien veranderd. Hierdoor weten we tegenwoordig bijvoorbeeld hoeveel invloed onze houding heeft op onze gemoedstoestand. Daarom moeten we met z’n allen een positieve houding aannemen om ons leven ten goede te veranderen.

Inmiddels weten we namelijk dat gelukkige mensen vaak niet gelukkig zijn vanwege hun omstandigheden. Ze zijn gelukkig vanwege de manier waarop ze naar het leven en de wereld kijken. Een positieve houding veroorzaakt een kettingreactie van gedachten, gebeurtenissen en resultaten die tot verrassende uitkomsten leiden. Een ​​positieve houding aannemen en goede gedachten ontwikkelen zal er daarom voor zorgen dat we meer genieten van ons dagelijks leven.

De basisprincipes in de psychologie vertellen ons dat ieder van ons verantwoordelijk is voor zijn eigen houding. Daarom geniet onze generatie een groot voordeel. Door de kracht van onze geest te kennen, kunnen we veel gelukkiger zijn dan onze voorouders.

“Houdingen zijn besmettelijk. Zijn die van jou het waard om op te lopen? ”

-Dennis en Wendy Mannering-

Welke houdingen zijn gezond voor onze geest?

Een positieve houding die is afgeleid van een goede geestelijke gezondheid kan helpen om een gevoel van welzijn te bereiken. Bovendien bieden positieve houdingen grote voordelen voor iedereen; van mensen die relatief gezond zijn tot mensen met ernstigere gezondheidsproblemen, of zelfs mensen met aandoeningen zoals angst of depressie.

Een positieve houding aannemen om je leven te veranderen

Hoewel we onze omstandigheden niet altijd kunnen veranderen, kunnen we er wel voor zorgen dat we zo succesvol mogelijk zijn op basis van de kwaliteiten en beperkingen die we hebben. We kunnen niet alles doen, maar we kunnen er wel alles aan doen om het maximale uit onszelf te halen en ons tevreden te voelen. Dit kunnen we echter alleen bereiken als we een positieve houding aannemen.

Je mentale houding is zo belangrijk vanwege de positieve en negatieve effecten die het kan hebben op je welbevinden. Dit bleek uit een tienjarige studie die werd uitgevoerd door professor Hans Eysenck van de Universiteit van Heidelberg en zijn team. De resultaten van deze studie onthulden dat onze negatieve denkgewoonten schadelijker kunnen zijn dan ongezond gedrag op lichamelijk niveau.

Een positieve houding aannemen

  • Versimpel je leven. Een van de beste houdingen die je kunt aannemen, is om de houding zo min mogelijk nodig te hebben. Hoe meer onnodige dingen je nodig hebt om gelukkig te zijn, hoe meer het je zal kosten om positief te leven.
  • Ontwikkel en onderhoud relaties. Om positief in het leven te staan, kan het helpen om een ​​hecht sociaal netwerk te creëren waar je ondersteuning kunt zoeken in tijden van nood en kunt genieten van positieve relaties.
  • Ontwikkel je creativiteit. Dit zorgt ervoor dat neuronen beter in staat zijn om zich aan te passen aan nieuwe ervaringen of nieuwe kennis.
  • Verscherp je intellectuele nieuwsgierigheid. Mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen en een vrij extroverte persoonlijkheid hebben, leven volgens sommige studies langer. Bovendien tonen studies aan dat hun immuunsysteem en cardiovasculaire systeem beter werken.

“Als je iets niet leuk vindt, verander het dan; als je het niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je erover denkt.”

Onze generatie heeft haar houding ten opzichte van het leven veranderd

Zoals we kunnen zien, heeft onze generatie begrepen dat geluk niet afhankelijk is van externe omstandigheden. In plaats daarvan wordt het juist beheerst door onze mentale houding. De manier waarop we de wereld zien bepaalt hoe we het leven ervaren. Het is een verborgen kracht die we allemaal bezitten, en 24 uur per dag aan het werk is, ten goede of ten kwade. Daarom is het erg belangrijk dat we weten hoe we deze geweldige kracht kunnen gebruiken en beheersen.

Positieve houding aannemen om je leven te veranderen

Menselijke wezens lijken erg op elkaar. Toch zorgen de kleine verschillen tussen ons er echter voor dat we heel anders door het leven gaan. Een van de belangrijkste verschillen tussen mensen is hun houding. Ons referentiepunt doet er niet toe: als we een positieve houding aannemen en er constant naar streven ons best te doen, zullen we uiteindelijk onze problemen overwinnen.

Daarom houdt een positieve houding aannemen in dat we ons afvragen hoe we iets kunnen doen. Het helpt echter niet om op te noemen wat er allemaal niet kan worden gedaan. Dus, als het je lukt om deze visie op het leven te ontwikkelen, zul je vanzelf ontdekken hoe snel je je leven ten goede kunt veranderen.

“Onze houding ten opzichte van het leven bepaalt de houding die het leven heeft tegenover ons. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.