7 ingrediënten voor geluk

7 ingrediënten voor geluk
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 juli, 2018

De ingrediënten voor geluk zijn geen onderdeel van een of ander magisch recept. Ze komen voort uit gezond verstand. Wat wij ‘geluk’ noemen is geen constante staat van euforie, maar een in balans gehouden, harmonieuze houding jegens de realiteit. Het biedt je innerlijke vrede en een positieve blik op het leven.

De ingrediënten voor geluk bezit je al

We willen allemaal gelukkig zijn maar weten vaak niet eens hoe we het begrip moeten uitleggen. Sommige mensen denken dat het gaat om het verkrijgen van iets: een relatie, een nieuw hebbeding, een baan, enzovoort. De waarheid is echter dat de ingrediënten voor geluk binnen ieders bereik liggen, want ze bestaan binnenin jezelf.

“Geluk bestaat meer uit de kleine gemakken en gunsten die we elke dag tegen komen dan uit de grote prijzen die we zelden tegenkomen in onze levens.”

-Benjamin Franklin-

Geluk is dus niet iets dat je kunt krijgen of kwijtraken, omdat het in feite een persoonlijke houding is. Om deze aan te kunnen meten is het belangrijk om te weten wat je ermee kunt bereiken. Hier volgen dus de 7 ingrediënten voor geluk — en we hebben er allemaal toegang toe.

1. Jezelf vergeven

We geven onszelf allemaal wel eens de schuld voor onze eigen fouten en mislukkingen. We geven onszelf de schuld van hoe we zijn of niet zijn. Uiteindelijk win je niks met een een schuldgevoel. Het enige dat het doet, is je veranderen in een ongelukkig, onzeker persoon.

7 ingrediënten voor geluk

Daarom is het eerste ingrediënt van geluk het afleren om de schuld aan jezelf te geven. Je moet leren om je eigen beste vriend te zijn. Dat is echter onmogelijk als je jezelf niet kunt vergeven en je fouten niet kunt accepteren. Ze zijn immers heel waardevol! Zij zijn je meest prominente leermeesters waardoor je kunt doorgroeien.

2. Ontdekken en nieuwe dingen beleven

Het is vrij normaal dat wij als mensen de neiging hebben om een leven vol herhaling te leiden. Hierdoor komt het weinig voor dat je met nieuwe dingen geconfronteerd wordt. Je voelt je mede daardoor stabiel en dus spendeer je veel minder emotionele energie.

Het probleem is echter dat als je alle nieuwe dingen uit je leven bant, het niet lang duurt voordat je je verveeld en ongemotiveerd voelt. Daar bovenop kom je wellicht ook nog eens vast te zitten op een vaste plek. Je zou dus altijd wat ruimte voor ontdekking en nieuwe dingen moeten over laten. Dit is een onoverkomelijk ingrediënt van geluk.

3. Fysieke en creatieve activiteiten

Fysieke activiteit is meer dan slechts een handvat om je gezondheid op peil te houden. Het positieve effect van beweging op je brein en daarmee je stemming is een bewezen feit. Geluk is ook een gevoel dat direct in verband staat met neurochemicaliën, ofwel de chemische stofjes die in je hersenen circuleren. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn. Regelmatige lichaamsbeweging kan namelijk heel goed van pas komen om negatieve stemmingen te voorkomen.

Meisje met verf in een veld

Hetzelfde gaat op voor creatieve bezigheden en andere vrijetijdsactiviteiten. Mensen hebben ruimte nodig voor expressie, fantasie en creativiteit. Geluk vinden zal niet makkelijk zijn als je een continu tekort hiervan ervaart.

4. Het leven simpeler maken

Nog een van de voornaamste ingrediënten voor geluk is leren om je leven simpeler te maken. Dit betekent dat je moet begrijpen wat daadwerkelijk belangrijk is in je leven en wat niet. Het betekent dat je weet wat je tijd en moeite waard is en dat je deze twee dingen niet verspilt aan neuroses.

Het simpeler maken van je leven heeft ook te maken met het leren te vinden van effectieve oplossingen. Neem niet te veel hooi op je vork door onnodige problemen jouw verantwoordelijkheid te maken. Veeg je pad schoon en verminder kleine obstakels. Zo kun je je energie conserveren voor de grotere uitdagingen.

5. Leer om je impulsen te beheersen

Spontaniteit is ook een van de ingrediënten voor geluk. Dit wil echter niet zeggen dat je je zomaar door elke ingeving kunt laten meeslepen. Zelfcontrole vergt wat moeite, maar kan je geweldige dingen opleveren als je het kunt aanleren.

Man bij de zee

We hebben tegenwoordig allemaal toegang tot meditatietechnieken. Meditatie is een geweldige manier om je gevoelens te leren verwerken op een manier die niet indringend aanvoelt. Je zult je gelukkiger voelen wanneer je het vermogen om te handelen op basis van logisch redeneren ontwikkelt, in plaats van te handelen naar je impulsen.

6. Vind en onderhoud constructieve vriendschappen

Vriendschap is een van de mooiste banden die je met mensen kunt hebben. Dat komt deels omdat het vrijwel niks kost en spontaan is. Ware vriendschappen stammen uit iets wederzijdse acceptatie. Jij kiest om jezelf te uiten, en jij accepteert hoe de ander zich uit. Er zijn geen verplichtingen en je onderhoudt je vriendschap naarmate de tijd vordert omdat je dat zelf wilt.

Mensen hebben het constant over hoe vriendschap een ware schat is. Dat is ook zo! Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van je zelfvertrouwen, zelfversterking en zelfkennis. Ze leren je om te luisteren en hoe je steun kunt bieden. Ze bieden het beste gezelschap in de zeeën van tijd die we hebben.

7. Wees lief voor jezelf en wees dankbaar

Lief zijn voor jezelf betekent dat je jezelf moet accepteren, je tekortkomingen moet tolereren en jezelf moet vergeven (zoals we eerder al zeiden). Het wilt ook zeggen dat je voor jezelf zorgt, jezelf beschermt, jezelf opvangt in minder goede tijden en je prestaties niet vergeet. Je herinnert jezelf dus constant eraan dat je het recht hebt om gelukkig te zijn.

Hart knuffel

Dankbaarheid is een prachtige deugd omdat het leidt tot enorme voordelen voor degene die het gevoel ervaart. Alleen iemand die de goede dingen in zijn of haar leven waardeert, kan zich dankbaar voelen. Iedereen die dat op zijn beurt waardeert, zal gelukkig zijn. Wanneer je je dankbaar voelt voor je geluk, zal dat gevoel uiteindelijk alleen maar verder groeien.

Je creëert dus zelf de ingrediënten voor geluk. Ze komen niet uit de lucht vallen en je zult ze niet toevallig tegen komen. Dat is de kern van deze mooie waarheid en zal je eraan herinneren dat alleen jij in staat bent je eigen geluk te beheersen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.