Wat kun je voor jezelf doen? Wees proactief

Wat kun je voor jezelf doen? Wees proactief

Laatste update: 31 maart, 2018

Het probleem van velen van ons is dat ze geloven dat ze blij zullen zijn als ze een bepaald niveau in het leven bereiken. Helaas is het een gevaarlijke spiraal om je geluk alleen in de toekomst te zien en er voorwaarden aan te verbinden. Wees proactief in het heden!

Deze wortel die we onszelf voor de neus houden – afhankelijk van hoe we het beheersen – kan een grote motivatie of een constante bron van frustratie zijn. Nu is de vraag: wat kun je voor jezelf doen? Hoe kun je proactief zijn in je eigen leven?

Denk er eens over na hoe het heden de enige tijd is die gegarandeerd is. Het heden is leven. Stel geen voorwaarden meer aan je geluk in de toekomst, en het verbreken van de kettingen die je uit het verleden mee hebt gesleept… Dit is leren leven in het ‘hier en nu’. Dit geeft het heden een kans. Wees proactief in het huidige moment.

Mensen zeggen soms dat ze zichzelf nog niet ‘gevonden’ hebben. Jezelf is echter niet iets dat je vindt, maar iets dat je creëert. Er is slechts een klein deel van het universum dat je gegarandeerd in staat bent om te verbeteren (hoewel je soms niet weet hoe), en dat deel ben jij zelf.

“Ik ging naar het bos omdat ik bewust wilde leven, om alleen de essentiële feiten van het leven naar voren te halen, en te zien of ik niet kon leren wat het kon leren, en er niet, wanneer ik op sterven lag, achter te komen dat ik niet geleefd had. Ik wilde niet leven zonder te leven. Het leven is zo dierbaar. En ik wilde ook niet toegeven, tenzij het noodzakelijk was. Ik wilde voluit leven en alle beenmerg van het leven opzuigen.”

Henry David Thoreau

Wees proactief en begin je eigen geluk te creëren

Als iemand je gelukkig maakt, dan breng je op de een of andere manier ook je eigen vermogen om jezelf gelukkig te maken in het gedrang. Geluk wordt vaak gevonden waar we besluiten om het te zoeken. Als we proactief zijn en geluk zoeken binnen de mogelijkheden die we hebben, is het zeer waarschijnlijk dat we het zullen vinden.

In het leven krijg je zelden kansen; je creëert ze. We zullen er nooit helemaal zeker van zijn dat iets werkt, maar we weten wel dat het niet zal werken als je je in onverschilligheid hult. We hebben alles wat we nu nodig hebben om de volgende stap te zetten. Dus, wees proactief. Ga op zoek naar die kansen.

In plaats van te wachten tot er grote dingen gebeuren – huwelijk, kinderen, het winnen van de loterij – kun je geluk plaatsen op plaatsen die dichterbij zijn, eerder. We hebben het over de ‘kleine dingen’. Het koesteren van een kopje koffie, de geur van een zelfgemaakte maaltijd, het plezier van het delen van iets dat je leuk vindt, het genieten van momenten met vrienden of anderen.

“Geluk bestaat meer uit de kleine gemakken van genoegens die elke dag voorkomen, dan uit grote stukken geluk die gedurende het leven zelden voorkomen.”

-Benjamin Franklin-

Begin jezelf te zijn

Wanneer je probeert om iemand anders te zijn, verspil je de persoon die je bent. Je kunt jezelf zijn. Omarm de persoon in jou. Wees de persoon die je weet dat je bent; werk aan de beste versie van jezelf. De versie die je al zo lang opzij hebt geduwd is voor jou een vreemdeling geworden. Misschien ben je zelfs bang voor die persoon geworden omdat het een vreemde is geworden.

Een van de grootste uitdagingen voor mensen die willen groeien, is het leren accepteren wat niet kan worden veranderd. Soms is het beter om iets te accepteren en je aan te passen dan om bezig te blijven met iets dat geen oplossing heeft.

Hoe hard en droevig het ook klinkt, de wereld stelt grenzen aan ons waar we niet altijd overheen kunnen springen of omheen kunnen bewegen. Het gaat dus niet om het accepteren van een middelmatig leven, maar eerder om het leren houden van en waarderen van dingen als ze niet perfect zijn, zelfs als het om jou zelf gaat.

Wees proactief en lach wanneer het kan

Terwijl velen op een gegeven moment in hun leven besluiten om zich aan hun carrière te wijden, gaan er maar weinigen mee door na de eerste hindernissen die ze tegenkomen. Wees proactief. Probeer de eigenaar te zijn van je eigen keuzes en fouten. Wees niet bang voor bekrachtigingen die je motivatie op peil zullen houden. Motivatie is nog steeds het licht en de energie die je vooruit brengt.

“Als je de moed hebt om jezelf te zijn, betalen anderen de prijs.”

-John Updike-

Wellicht ook interessant voor jou
Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gelukkig zijn is zo simpel, maar simpel zijn zo moeilijk

Soms voelt het alsof we hard naar ons geluk moeten zoeken, maar misschien is dat eigenlijk niet zo. Misschien zit het wel in ons. Gelukkig zijn is ...