Heb alleen spijt van de kansen die je niet hebt genomen

Heb alleen spijt van de kansen die je niet hebt genomen
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 27 december, 2022

Heb nooit spijt van de dingen die je hebt gedaan of de moed die je hebt geïnvesteerd in het werken aan je dromen en doelen.

Spijt hebben van wat je al hebt gedaan omdat het misschien niet zo is gegaan als je had gehoopt, is een absurde verspilling van tijd en energie. Wat als het goed was gegaan? Zou je het dan ook betreuren?

Als het antwoord nee is, dan heb je geen spijt van het springen in het zwembad. Wat je echt betreurt is dat het niet aan je verwachtingen heeft voldaan. Maar zo is het leven.

Mislukking dient om ons te helpen leren, zodat we het opnieuw kunnen proberen met ervaring achter ons.

Jammer dat je in je comfortzone blijft hangen, en droomt over wat er had kunnen gebeuren. Als je weigert het zelfs maar te proberen, heb je je doel sowieso niet bereikt. Je neemt daarmee genoegen met een leven zonder opwinding, alleen omdat je bang bent dat je een beetje gefrustreerd zal raken.

Het is vervelend, maar frustratie en teleurstelling maken deel uit van het leven. Je zal er vroeg of laat mee te maken krijgen, zelfs als je de sprong naar iets nieuws niet maakt. Ze bereiken je op de een of andere manier toch wel, via je familie, relatie, werk of een ander gebied van het leven. Risicovermijding op zich kan zelfs een bron van frustratie worden.

Houd je niet vast aan spijt

Al je beslissingen, daden, acties, dromen, gevechten en woorden maken deel uit van wie je bent. Daardoor ben je waar je nu bent. Niemand mag spijt hebben van wie hij is of hoe hij wil leven.

Succes wordt in deze samenleving overgewaardeerd. We lijken alleen degenen te waarderen die risico’s nemen die zich lonen.

Vrouw met vogel

We richten ons te veel op resultaat, maar niet op vooruitgang, het offer en de inspanning die mensen in hun doelen investeren, wetende dat het soms goed gaat, maar niet altijd.

Maar dat zijn de dingen die er echt toe doen: het hebben van een doel dat je dwingt om te blijven leven en lief te hebben, om je geld, tijd en moeite erin te blijven investeren. Dat is wat mensen motiveert, niet zozeer het resultaat.

Hopelijk vol met hoop als ze zien hoe ze zelf het leven opbouwen dat ze willen leiden. Dat is waardoor mensen’s ochtends opstaan en zich gelukkig voelen.

Heb dus geen spijt van de dingen die je hebt gedaan; heb pas spijt als je iets niet durft te proberen uit angst voor mislukking. Maar bestraf jezelf niet omdat je je laat beïnvloeden door je angst. Erken dat je jezelf laat leiden door een tijdelijke emotie en dat het vervangen kan worden door iets nieuws.

Maak je geen zorgen. Niemand is perfect, en het is normaal om beïnvloed en gemanipuleerd te worden door je emoties. Je hoeft alleen maar van de situatie te leren. Neem de beslissing en kies ervoor om voor eens en voor altijd te vliegen, wat er ook gebeurt!

Wees moedig en leer vliegen, maar leer ook wat je moet doen als je valt

Volwassenheid is wanneer je dromen en verwachtingen hebt, maar tegelijkertijd ook met beide voeten op de grond staat. Als je jezelf goed kent, accepteer je jezelf onvoorwaardelijk en begrijp je je grenzen.

Volwassen mensen begrijpen hun grenzen en hun potentieel, en dat gebruiken ze om een plan te maken dat ze kunnen uitvoeren, omdat ze inzien hoeveel controle ze hebben over de situatie.

Als we controle zeggen, bedoelen we natuurlijk de controle over de dingen die je kunt veranderen, zoals je frustratie, je handelingen en je beslissingen.

Vrouw met bloemen op haar rug die droevig voorover gebogen zit

Volwassen mensen zijn dapper. Ze blijven zich richten op het heden, maar ze stellen zich wel een betere toekomst voor. Ook willen ze het leven ervaren door zich er stevig aan vast te klampen, en ze halen hun neus niet op voor nieuwe kansen.

Ze geloven dat als we hier moeten leven, we ook moeten gaan leven. Als het fout gaat, dan gaan ze ermee om op het moment dat het gebeurt.

Dat betekent niet dat ze zich niet bewust zijn van wat ze doen. Impulsieve mensen kunnen ook doodsbang zijn. Volwassenheid en emotionele intelligentie maken mensen dapper, maar ook verantwoordelijk en verstandig.

De sleutel is om niet bang te zijn voor een mogelijke mislukking. Als je realistisch bent, zie je de mislukking niet als iets dat waarschijnlijk is, maar wel mogelijk.

Het heeft geen zin om te wachten tot je een beetje dapperder bent. Ben je van plan om voor altijd aan de kust te blijven, zonder dat je weet hoe het is om in de oceaan te zwemmen?

Je bent hier om te leven, om risico’s te nemen, om je dromen waar te maken en de magie te zien die erachter schuilgaat. En als je faalt, kun je ervan leren en het weer opnieuw proberen.

Heb geen spijt van iets dat je hebt gedaan; heb spijt van de dingen die je niet hebt gedaan omdat je te bang was. Wellicht ook interessant voor jou

We groeien door het nemen van risico’s
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We groeien door het nemen van risico’s

Het nemen van risico's is iets dat soms nodig is om onze doelen te bereiken en verandert ons langzaam in iemand die dicht bij ons ideaalbeeld komt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.