Zeven technieken van het stoïcisme om stress te overwinnen

Geconfronteerd met een realiteit die wordt gekenmerkt door onzekerheid en verwarring, stelt stoïcisme je in staat om controle te krijgen over wat het belangrijkst is: je geest. Dankzij deze filosofische school kun je inderdaad enkele waardevolle technieken leren om stress te reguleren. Ontdek ze in dit artikel.
Zeven technieken van het stoïcisme om stress te overwinnen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 februari, 2023

Veel zelfhulpboeken volgen het spoor van het stoïcisme en bieden verschillende technieken om stress te overwinnen. In feite is er iets inherent aantrekkelijks aan deze manier van leven die door Zeno de Citio in het leven is geroepen en door Seneca en natuurlijk de keizer Marcus Aurelius wordt aangehangen. Bovendien wordt een deel van de cognitieve gedragspsychologie gevoed door deze filosofische benadering.

Hoewel het waar is dat er meer dan tweeduizend jaar is verstreken sinds Chrysippus van Solos of Epictetus hun werk op dit gebied achterlieten, lijkt het erop dat we het nu het hardst nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, waarschuwen velen dat de trend van het stoïcisme bijna te gek is. Het heeft echter zijn bestaansrecht. Vooral als je bedenkt dat we leven in tijden van grote onzekerheid, verandering en verwarring.

Als je leven beeft, doet je geest dat ook. Je weet niet waar je je aan vast moet houden. Daardoor komen stress en angst naar boven. Meer dan plezier heb je zekerheid nodig. Terwijl het Epicurisme het hedonisme verheerlijkt, hebben we tegenwoordig behoefte aan copingvaardigheden en veerkracht. Stoïcisme kan helpen.

“Het doet ook goed om buiten te wandelen, zodat onze geest wordt opgewekt en verfrist door de open lucht en een frisse bries…” 

Seneca

Man met oplichtende hersenen
Het centrale idee van het stoïcisme is dat, als je erin slaagt je geest te beheersen, je de perceptie die je hebt van je werkelijkheid kunt verbeteren.

Technieken uit het stoïcisme om je te helpen angst en zorgen te beheersen

Het stoïcisme leert dat we allemaal welzijn kunnen bereiken door middel van geestbeheersing. Het beweert dat we dimensies als angst kunnen verzachten door te accepteren dat sommige dingen buiten ons vermogen liggen om te beheersen. Het wordt ook bereikt door een aanpak gericht op contemplatie en een verandering van houding.

Je vraagt je misschien af of je werkelijk iets concreets en objectiefs kunt bereiken door deze oude filosofie af te stoffen. Je vraagt je af of de technieken uit het stoïcisme werkelijk geldig en effectief zijn voor het beheersen van stress, angst en ongeluk. Onderzoekers van het Birkbeck Cognitive and Affective Neuroscience Laboratory (VK) stelden dezelfde vraag (Engelse link).

Ze wilden uitzoeken of deze benadering, die zijn oorsprong vindt in de Hellenistische periode, substantieel voordeel oplevert voor mensen die geneigd zijn tot overmatig piekeren.

Ze ontdekten dat het een hulpmiddel van grote cognitieve waarde is dat de huidige psychologische behandelingen waard is. Dus waarom het niet in praktijk brengen? Waarom zou je de hulpmiddelen van de stoïcijnen niet gebruiken om met je eigen stress om te gaan?

“Je hebt macht over je geest – niet over gebeurtenissen van buitenaf. Besef dit, en je zult kracht vinden.

-Marcus Aurelius-

1. Herformulering: je bent niet wat je denkt

De stoïcijnen beweerden dat matigheid en sereniteit je helpen de controle te behouden in ongunstige situaties. Ze moeten je geest en wat daar gebeurt beheersen.

Het substraat van stress en angst ligt vaak in je obsessie om waarde te geven aan alles wat je denkt. Je vertelt jezelf dingen als “Ik ben onhandig. Alles zal fout gaan. Ik ben waardeloos. Het is hopeloos. Ik ben een mislukkeling” enz.

Het is tijd om te begrijpen dat je niet bent wat je voelt of denkt dat je bent. Je bent gewoon het vat dat deze schadelijke ideeën bevat. Jij bent ook de enige die de macht heeft om deze ongunstige en uitputtende dynamiek te veranderen. Stop dus met waarde te geven aan de verzinsels van je negatieve en wrede interne rechter. Het maakt je tot een gevangene van angst en mislukking.

2. Ga aan de slag: als iets je zorgen baart…zorg

De stoïcijnen beweerden dat we, in plaats van te vervallen in een oneindige doolhof van zorgen, strategieën moeten ontwikkelen om op te lossen wat ons zorgen baart. Als je het toelaat, zal je geest als een zwart gat zijn, dat alle hoop en waarde opslokt en je meesleurt in de duisternis.

Laat je niet meeslepen door de traagheid van die zwaartekracht, of je zult verdwalen. Vermijd het voeden van negativiteit en catastroferen. Zoek originele oplossingen voor wat je zorgen baart.

3. Verdeel en heers

Ben je in staat onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat prioriteit heeft? Weet je onderscheid te maken tussen wat je wel en wat je niet kunt beheersen? De Stoïcijnen definieerden de tweedeling van controle als de belangrijkste strategie voor menselijk welzijn.

Het bestaat uit het scheiden van alles wat je onder controle hebt en dat wat dat niet is, en het accepteren van dat feit.

Ook moet je, om eventuele overweldigende stresslasten te verminderen, weten hoe je prioriteiten moet stellen. Er zijn veel taken, vermeende verplichtingen en zelfs mensen die een overschot in je leven zijn en overbelasting veroorzaken. Het is tijd om die gewichten uit je dagelijkse routine los te laten.

4. Ontleed je geest

Als het gaat om het eten van een appel, een kers of een perzik, ben je je er altijd van bewust dat ze een oneetbaar deel bevatten. Daarom maak je ze open en ontleed je ze om de pitten of de pitten te verwijderen. Metaforisch gezien zou je hetzelfde moeten doen met je gedachten.

In feite zijn veel van de dingen waarover je je zorgen maakt niet nuttig en kunnen zelfs kwetsend zijn, vooral als je ze herhaaldelijk in je gedachten overpeinst. Je moet je gedachten ontleden en er alles uit verwijderen wat niet nuttig is, alles wat je houding, hoop of reden van bestaan niet voedt.

5. Cognitieve afstand

Dit is een van de nuttigste technieken uit het stoïcisme om stress te reguleren. Zoals Epictetus ooit zei: het zijn niet de dingen die ons hinderen, maar onze meningen over die dingen. Inderdaad wordt de manier waarop je interpreteert wat je overkomt bepaald door je gemoedstoestand.

Marcus Aurelius sprak over de noodzaak om oordelen te scheiden van externe gebeurtenissen. Dit idee is nu vertaald in een middel dat gedefinieerd wordt als cognitieve distantie. Het suggereert dat je probeert met minder vooringenomenheid en vanuit een grotere emotionele afstand naar je werkelijkheid te kijken. Pas als je met meer perspectief naar je omgeving kijkt, ontdek je dat niets zo bedreigend is als het misschien lijkt.

“Als je door iets externs benauwd bent, is de pijn niet te wijten aan het ding zelf, maar aan je inschatting ervan; en die heb je de macht om op elk moment te herroepen.”

Marcus Aurelius-

Berg beklimmen

6. Houd vast aan het heden

Er is nog een andere leer die Marco Aurelius opnam in zijn werk, Meditaties. Het verwijst naar het belang van het richten van je geest op het heden om je last van zorgen te verminderen. Als mensen hebben we echter de onbewuste neiging om bijna hardnekkig in de toekomst te wonen.

In zo’n onzekere wereld is het gebruikelijk om je angsten, zorgen en de meest martelende ideeën over wat morgen zal brengen te voeden. Vermijd dit. Neem een meer stoïcijns perspectief aan en richt je op het hier en nu, het enige waar je controle over hebt en waar je een meer serene, zelfverzekerde en veilige houding kunt toepassen.

7. Zoek een hobby en blijf actief

Oefen je lichaam en geest, kom in beweging, verover nieuwe hobby’s en passies, en geef je hersenen wat motivatie. Zo kan iets simpels als een dagelijkse wandeling eindeloze ladingen stress verminderen. Een nieuwe vriendschap, het ontdekken van nieuwe kennis, of het verrijken van praktijken zijn ook cathartische manieren om je beter te voelen.

De stoïcijnen hebben een levensmodel nagelaten dat je in je voordeel kunt gebruiken. Hun levensdoel was het bereiken van een adequaat intern evenwicht, waarbij ze hun energie deugdzaam kanaliseerden. Daartoe beheersten ze hun geest en regelden ze hun emoties, zodat ze alles konden aanvaarden wat het lot hen zou kunnen brengen, of het nu goed of slecht was.

Hun voorouderlijke wijsheid is zowel nuttig als inspirerend in het moderne leven van vandaag. Sterker nog, het toepassen van deze technieken uit het stoïcisme kan leiden tot werkelijk grote veranderingen in je leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brown, M.E.L., MacLellan, A., Laughey, W. et al. Can stoic training develop medical student empathy and resilience? A mixed-methods study. BMC Med Educ 22, 340 (2022). https://doi.org/10.1186/s12909-022-03391-x
  • Maclellan, Alexander and Derakhshan, Nazanin (2021) The effects of Stoic training and Adaptive Cognitive Training on emotional vulnerability in high worriers. Cognitive Therapy and Research 45 , pp. 730-744. ISSN 0147-5916.
  • Murray, Greg & Judd, Fiona & Jackson, Henry & Fraser, Caitlin & Komiti, Angela & Pattison, Pip & Wearing, Alex & Robins, Garry. (2008). Big boys don’t cry: An investigation of stoicism and its mental health outcomes. Personality and Individual Differences. 44. 1369-1381. 10.1016/j.paid.2007.12.005.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.