Vijf citaten over het lijden van Epictetus

Vandaag bespreken we vijf citaten over het lijden van de Griekse filosoof Epictetus. Lees verder om deze waardevolle levenslessen te leren!
Vijf citaten over het lijden van Epictetus

Laatste update: 08 maart, 2019

Epictetus was een Griekse filosoof, maar hij bracht een groot deel van zijn leven door als een Romeinse slaaf. We weten niet precies wanneer hij werd bevrijd, alleen dat hij beroemd werd. Ondanks dat hij een slaaf was, concentreerde hij zich op het nastreven van geluk en welzijn. In dit artikel delen we enkele citaten van Epictetus over het lijden.

Ze hebben hem geholpen en we weten zeker dat ze jou ook kunnen helpen! Epictetus maakte deel uit van het stoïcisme, een filosofische stroming. Als hij dan ook sprak over geluk, noemde hij het eudaimonia, iets wat je bereikt door acties die aansluiten bij je kernwaarden, evenals een diepe mate van betrokkenheid.

Epictetus en zijn citaten over het lijden

1. Hoe je tegen jezelf praat, is belangrijk

“Het is niet wat er met je gebeurt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.”

Het eerste citaat over het lijden noemt twee dingen die de meesten van ons onbewust doen. Het eerste is de negatieve manier waarop we tegen onszelf praten en het tweede is het verhaal dat we uit elke ervaring creëren.

Een voorbeeld: je hebt net een gesprek gehad met een vreemde. Na het gesprek zeg je tegen jezelf: “Ik gedroeg me als een idioot en zei domme dingen. Ik weet me echt niet te gedragen naast andere mensen”. Het was niet het gesprek dat jouw lijden veroorzaakte. Het is je innerlijke stem.

Het is belangrijk om zelfbewust te zijn en aandacht te besteden aan hoe je tegen jezelf praat. Leer te herkennen wanneer je de werkelijkheid vervormt, zodat je meer mededogen met jezelf kunt hebben.

Vrouw lijdt

2. Je kunt niet alles controleren

“Er is maar één manier om gelukkig te zijn en dat is door ons niet langer zorgen te maken over dingen die buiten onze macht liggen.”

Vaak lijden we en voelen we ons slecht over het feit dat we niet alles kunnen controleren. Bijvoorbeeld: je vriend bevindt zich in een gewelddadige relatie, maar ziet dit zelf niet. Jij kunt je hierdoor machteloos voelen en lijden, je houdt tenslotte van deze persoon. Hoe hard je het echter ook probeert, je kunt hem er niet van weerhouden zelf beslissingen te nemen.

Het belangrijkste is om te onthouden dat je sommige dingen nu eenmaal niet kunt controleren. Je kunt je eigen manier van handelen bepalen, maar niet die van anderen. Dit herkennen en accepteren zal je veel leed besparen.

3. Wat mensen over jou zeggen

“Als er kwaad over jou wordt gesproken en het is waar, verbeter jezelf, als het een leugen is, lach er dan om.”

Dit citaat gaat over het belang dat we hechten aan wat anderen over ons zeggen. Je moet redelijk zijn over dit soort dingen. Als iemand slecht over je spreekt en hij heeft gelijk, dan zou je je gedrag moeten aanpassen. Soms kunnen de woorden van een ander je helpen problemen op te lossen die je niet had opgemerkt.

Als die ander daarentegen ongelijk heeft, kun je het best proberen recht te zetten, maar je moet ook weten wanneer je moet stoppen. Trek je niets aan van dingen waarvan je weet dat ze niet waar zijn.

Iemand die zich gekwetst voelt door dit soort dingen, kan opmerkingen over zich heen krijgen als: “Als het niet waar zou zijn, zou het je ook niet storen.” Het is dus belangrijk om de humor ervan in te zien.

4. Meningen en problemen zijn besmettelijk

“De meningen en problemen van andere mensen kunnen besmettelijk zijn. Saboteer jezelf niet door onbewust negatieve, onproductieve houdingen aan te nemen door je omgang met anderen.”

Ook dit is een van onze favoriete citaten over het lijden van Epictetus. Vaak kun je de mensen die je om je heen hebt niet kiezen, denk bijvoorbeeld aan collega’s of klasgenoten. Dit betekent dat je alert moet zijn en moet bepalen of je je laat besmetten met hun houdingen of gedachten.

Als je wordt omringd door negatieve mensen, kun je een heel pessimistisch beeld van de wereld krijgen zonder dit zelf ook maar te beseffen. Door je hiervan bewust te zijn, kun je voorkomen dat deze mensen je besmetten met hun problemen en meningen.

5. Afstand nemen bij tegenslag

“Als je geconfronteerd wordt met tegenslag, vergeet dan niet de vriendelijkheid die je anderen schenkt als zij tegenslag ervaren.”

Deze laatste van de citaten over lijden leert ons een zeer verstandige les. Als we nadenken over de problemen van anderen, zien we vaak een duidelijke oplossing of zien we ze niet als het einde van de wereld.

Laten we even teruggaan naar het voorbeeld van je vriend die in een gewelddadige relatie verkeert. Waarschijnlijk zie je de oplossing meteen: “Waarom maakt hij het niet gewoon uit?”

Maar als jij het zelf bent die het probleem ervaart, dan is de oplossing veel moeilijker te zien. Vaak zorgt dit ervoor dat je maar helemaal niet handelt. Op zulke momenten stelt Epictetus voor dat we even afstand nemen van het probleem en de dingen proberen te bekijken alsof ze een goede vriend of broer of zus overkomen.

Een goede manier om dit te doen, is door jezelf af te vragen: “Als dit gebeurde bij iemand van wie ik hou, wat zou ik dan zeggen dat hij moet doen?” Door dit te visualiseren en het eerste te zeggen dat in je opkomt zul je het antwoord krijgen dat je nodig hebt.

Vrouw loopt blootsvoets op een weg

Deze citaten over het lijden van Epictetus fungeren als lichtpuntjes in het donker en helpen je om de dingen veel duidelijker te zien. Als je stopt met vast te houden aan je leed, zal het uiteindelijk vanzelf verdwijnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.