Je houding tegenover je problemen definieert jou

Soms zetten problemen je klem. Als je ze echter met een pro-actieve houding onder ogen kunt zien, kun je betere oplossingen vinden.
Je houding tegenover je problemen definieert jou

Laatste update: 14 september, 2022

Je houding ten opzichte van je problemen is een duidelijke afspiegeling van je persoonlijkheid. Het maakt niet uit of je middelen, advies en strategieën aangeboden krijgt om je problemen aan te pakken.

Als je karakter bepaald wordt door impulsiviteit, door handelen voordat je nadenkt, of door het soort verzet waarbij je er obsessief op hamert dat niets goed zal komen, zal het uiterst moeilijk zijn om naar een oplossing toe te werken.

De schrijver en journalist Henry-Louis Mencken zei dat elk probleem een gemakkelijke oplossing heeft. Een die aannemelijk is en een andere die duidelijk fout is.

De persoon worden die in staat is een eenvoudige, originele, en heilzame uitweg uit elke uitdaging te zien, vereist vooral dat je verschillende veranderingen in jezelf aanbrengt. Je kunt dit echter niet van de ene dag op de andere bereiken.

Laten we, om het beter te begrijpen, een voorbeeld nemen. Stel dat je last hebt van extreme stress op je werk. Je voelt je ondergewaardeerd en hebt ook last van pesterijen. Desondanks blijf je elke dag op tijd naar je werk gaan. Ook al raden je omgeving, familie en vrienden je aan om weg te gaan en voor een andere baan te kiezen, toch ga je door.

In zo’n situatie is advies nutteloos. Inderdaad, de goede bedoelingen en waardevolle strategieën van anderen zijn voor jou irrelevant. Want, zoals Albert Ellis zei, verandering moet bij jezelf beginnen. Dit vereist dat je oog in oog moet komen te staan met je eigen gedachten, persoonlijkheid, overtuigingen, en chaotische, complexe, en vaak verwaarloosde interne universum.

Brein als een labyrint

Je houding tegenover problemen is alles

Problemen zijn als een labyrint. Je kunt in dit doolhof verdwalen of ze aanvaarden als een uitdaging om jezelf te testen en te leren en een verandering te genereren die je ten goede komt. In deze gevallen is er een bijna magische component: je houding. In de meeste gevallen echter, en bijna zonder het te weten, maak je gebruik van een duidelijk disfunctionele.

Om de invloed van deze psychologische dimensie op je dagelijks leven te begrijpen, moet je begrijpen waaruit houdingen zijn opgebouwd. De Universiteit van Massachusetts (VS) deed een studie (Engelse link) van Dr. Icek Ajten waaruit bleek dat maar weinig gebieden van de menselijke natuur zo complex zijn.

Een houding wordt gevoed door je waarden, door de ervaringen die je hebt opgedaan, en de lessen die je geleerd hebt. Bovendien worden ze gekleurd door je emoties (zoals je diepste angsten) en ook van cognitieve processen, zoals beperkende gedachten, vooroordelen en ideeën.

Daarom kan je houding ofwel de beste impuls zijn om hindernissen te overwinnen, ofwel een anker dat je gevangen laat zitten op een eiland van ongelukkigheid.

Reactieve mensen: een slechte strategie om problemen het hoofd te bieden

Ik ben niet volmaakt… maar ik ben goed genoeg,” zei de psychotherapeut en promotor van de humanistische psychologie, Carl Rogers. Dit is een grote waarheid. Het lijdt immers geen twijfel dat je niet volmaakt bent. Desondanks kun je proberen om je eigen beste vriend te zijn. Desalniettemin gedraag je je vaak als je ergste vijand.

Als je, bijna zonder het te beseffen, een reactieve houding aanneemt tegenover problemen, ben je als een blad in de wind, dat zonder enige controle de ene en de andere kant op waait. In feite ben je beperkt tot het passief opvangen van de klappen die het leven je brengt, zonder erop te anticiperen of coping strategieën toe te passen.

Als je zo iemand bent zul je ook:

  • Laat je overweldigen door je emoties. Je gaat ervan uit dat een probleem een doodlopende weg is, en voelt frustratie, woede en onmacht. Deze emoties dringen uiteindelijk door in alles in je leven en beïnvloeden zo vele vitale gebieden.
  • Heb een onbuigzame geest. Je past tunnelvisie toe op elke moeilijkheid, ziet alleen het probleem, en voelt je niet in staat aandacht te besteden aan eventuele opties om het op te lossen.
Hoofd met een deur

Proactief zijn: de beste houding die je kunt aannemen tegenover problemen

Proactiviteit is de beste houding die je kunt aannemen tegenover problemen. Het is een grote kracht die je in staat stelt meer controle over je leven te hebben, te anticiperen op moeilijkheden, en een creatiever heden en toekomst voor jezelf uit te tekenen, naar je behoeften.

Maar wat betekent het eigenlijk om pro-actief te zijn? Hoe kun je een pro-actieve houding boetseren, vormen, of aansturen? Dit is wat pro-actief zijn inhoudt:

  • Proactiviteit betekent het activeren van een mentaliteit die in staat is kleine dagelijkse problemen op te sporen om ze zo snel mogelijk op te lossen. Het is begrijpen dat wat je vandaag zorgen baart, ergert of stoort, niet tot morgen kan blijven liggen.
  • Een pro-actief perspectief houdt in dat je aanvaardt dat elk probleem een goede leermogelijkheid is. Het betekent moeilijkheden bekijken vanuit een kalme emotionele toestand, zonder af te glijden naar het soort angst dat je belemmert.
  • Proactief zijn impliceert een persoonlijkheid ontwikkelen waarin je jezelf kent en waardeert en je vertrouwt op je mogelijkheden. Het is weten dat je het beste in het leven verdient en een mentaliteit hebben die op het hier en nu gericht is en tegelijk vertrouwen op een betere toekomst.
  • Een pro-actieve houding betekent dat je houding ten opzichte van problemen altijd positief, gedisciplineerd en flexibel is. Je bent niet bang voor veranderingen en je leert van je fouten. Bovendien weet je hoe je plannen kunt maken om mislukkingen in de toekomst te voorkomen.

Hoe kun je je houding veranderen?

Al deze theorie is echter geweldig, maar hoe is ze van toepassing op alledaagse situaties? Hier zijn wat praktische tips:

  • Beperk je problemen. Soms lijken moeilijkheden alles eromheen op te slokken. Probeer daarom het probleem in een enkele zin samen te vatten en werk eraan.
  • Train je tolerantie voor frustratie. Zelfs als je diep ademhaalt, kun je je problemen vaak niet meteen oplossen. Werken aan je tolerantie geeft je het vermogen om kalm te blijven tot je ze kunt oplossen.
  • Leun op anderen. Hoewel persoonlijke ontwikkeling eenrichtingsverkeer is, heeft je sociale omgeving ook een grote invloed op je. Aarzel daarom niet om hulp te zoeken.
  • Verlies niet uit het oog waar je bent. Te veel in de toekomst kijken of terugblikken op het verleden doet je denken aan wat had kunnen zijn (of wat niet meer is) in plaats van aan wat je nu in handen hebt om je te helpen het probleem op te lossen.

Concluderend hebben mensen, zoals Henry Ford zei, de subtiele neiging om enorm veel tijd en energie te besteden aan het vermijden van problemen. Misschien vergeten we dat de sleutel niet ligt in het vermijden ervan, maar in weten hoe ermee om te gaan. Zonder twijfel, als je je houding ten opzichte van je problemen verandert en een meer pro-actieve aanpak toepast, zul je je zoveel beter voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.