Een sterk karakter en veerkracht: wat is het verband?

Veerkrachtige mensen met een sterk karakter vallen op in een menigte. Ze hebben de kracht om tegenspoed te weerstaan, zijn doelgericht en kennen hun grenzen en tonen ook gevoeligheid.
Een sterk karakter en veerkracht: wat is het verband?

Laatste update: 21 november, 2021

Een sterk karakter en veerkracht zijn nauw met elkaar verbonden. Mensen met deze twee kenmerken weten hoe ze om moeten gaan met realiteit en tegenspoed. Ze pesten andere mensen niet. Integendeel, ze hebben een goed hart, gepantserd met harde schilden die hen in staat stellen het beste van zichzelf te geven.

De term “sterk karakter” kan een beetje verwarrend zijn. Als je die woorden hoort, denk je waarschijnlijk aan een veeleisend persoon die zijn wil oplegt aan anderen. De waarheid is echter complexer. De psychologie bestudeert deze eigenschap al een tijdje en biedt er interessante inzichten in.

Rachana Kamtekar, een hoogleraar filosofie aan Cornell University, legt uit dat deugdzaamheid in het leven niet alleen betekent dat je “goed” bent, zoals Aristoteles in de deugdethiek betoogde.

Het betekent bijvoorbeeld weten wat werkelijk goed is in de wereld, en weten welke wegen te nemen en welke te vermijden. Deze gewoonte vereist ook kracht. Je moet een sterk karakter ontwikkelen, dat je helpt om de dagelijkse gang van zaken aan te pakken zonder je essentie te verliezen.

Hoewel persoonlijke ontwikkelingsgoeroes vaak zeggen dat optimisme en hoop de sleutel zijn tot het overwinnen van moeilijkheden, zijn er vele andere belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden.

Als je een sterke persoonlijkheid hebt en om kunt gaan met de ups en downs van het leven, heb je een duidelijk voordeel. Het draait allemaal om een goede houding, emotionele stabiliteit en een duidelijk doel.

Slechte tijden hebben een wetenschappelijke waarde. Dit zijn gelegenheden die een goede leerling niet zou willen missen.

-Ralph Waldo Emerson-

Een afbeelding van een boom met het uiterlijk van een gezicht

Kenmerken van veerkrachtige mensen met een sterk karakter

Het concept van veerkracht is erg populair geworden. We weten nu hoe relevant veerkracht is als het gaat om het omgaan met trauma. We weten ook hoe belangrijk het is om met stress om te gaan. De meeste mensen kennen het idee van individuele veerkracht, maar hoe zit het met veerkracht op maatschappelijk niveau?

Onderzoeken zoals dat van Dr. Carl Folke van de Universiteit van Wisconsin-Madison spreken over samenlevingen die veerkrachtiger zijn en beter bestand tegen veranderingen. Ze passen zich niet alleen aan aan veranderingen aan, maar komen ook met nieuwe manieren van leven en werken.

De sociale middelen die ze kunnen gebruiken, veranderen echter ook. Dat kan ook op persoonlijk vlak gebeuren, en de motiverende kracht die je daarvan krijgt is in de vorm van een sterk karakter.

Een sterk karakter en veerkracht hebben een intieme en directe relatie, hoewel de meeste mensen hier niet aan denken. Jamie D. Aten, een psycholoog die gespecialiseerd is in humanitaire rampen, beschrijft de nuances van deze relatie.

Het is niet alleen optimisme, het is de mogelijkheid om de realiteit onder ogen te zien

Mensen associëren veerkracht vaak met positieve psychologie. Er zijn echter een aantal belangrijke punten om in dit geval te overwegen. Soms kan bijvoorbeeld iemand die zichzelf dwingt om in elke situatie een positieve houding te hebben, niet altijd in contact zijn met de werkelijke eisen van deze situatie. Het is ook mogelijk dat ze hun realiteit niet accepteren.

De overheersende boodschap die de meeste mensen in de media horen, is dat je gelukkig en optimistisch moet zijn. Het lijkt erop dat dat de enige manier is om te bestaan. De meeste mensen zijn intolerant geworden voor verlies, fouten of verdriet.

Mensen met een sterk karakter zien de dingen echter precies zoals ze zijn. Dat gaat hand in hand met veerkracht en zorgt ervoor dat je de obstakels op je pad kunt zien, accepteren en trotseren.

Dapper genoeg zijn om de realiteit onder ogen te zien is wat je authentieke motivatie en kracht geeft.

Een gezicht dat schuilt achter een boom

Hoop en duidelijke doelstellingen

Soms kunnen mensen met een sterk karakter ervoor zorgen dat anderen zich ongemakkelijk voelen. Ze zijn oprecht en vastberaden en zijn niet bang om uit te drukken wat ze niet willen en niet leuk vinden.

Ze drukken ook duidelijk hun behoeften uit. Toch tonen ze nooit respectloos of intimiderend gedrag. Zoals we aan het begin al zeiden, gaat het hebben van een sterk karakter ook hand in hand met gevoeligheid en empathie.

Mensen die veerkrachtig zijn en een sterk karakter hebben, zijn ook hoopvol en hebben duidelijke doelen. Hun hoop uit zich in concrete, haalbare doelen. Hun optimisme vertaalt zich in het nemen van kleine stappen en het overwinnen van problemen met oog voor hun waarden en doel.

Een sterk karakter en veerkracht zorgen ervoor dat je zeker opvalt in een menigte. Als je deze eigenschappen hebt, projecteer je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Hoewel je je overtuigingen of waarden niet oplegt aan andere mensen, val je altijd op. Een onderzoek van Martin Seligman legt ook uit dat het trainen van deze vaardigheden je algemene welzijn zal verbeteren.

Denk er maar eens over na. Waarschijnlijk ken je iemand die veerkrachtig is en een sterk karakter heeft. Die alleenstaande moeder die haar kinderen in haar eentje opvoedt, die vader die niet genoeg uren in de dag heeft om met zijn kinderen door te brengen.

Je hebt misschien een vriendin die zich richt op het waarmaken van haar dromen, maar die tegelijkertijd altijd beschikbaar is en een onmisbaar onderdeel van je leven is. Dit soort mensen inspireren ons.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.