Waarom blijf je in relaties die je pijn doen?

Je bent je er terdege van bewust hoeveel pijn het doet. Maar daar zit je dan, proberend een situatie te keren waarin er echt geen weg meer terug lijkt te zijn. In dit artikel praten we over de mogelijke redenen waarom je in relaties blijft die slecht voor je zijn.
Waarom blijf je in relaties die je pijn doen?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Ze zeggen dat liefde pijn doet, maar soms doet het gewoon te veel pijn. In deze gevallen zegt iedereen om je heen dat je je relatie moet beëindigen omdat het slecht voor je is en je eronder lijdt. Diep van binnen weet je ook dat de relatie niet goed voor je is en al snel aan het ontaarden is. Of, het is gewoon niet meer genoeg voor je. Waarom blijf je in relaties die je pijn doen?

Maar van denken aan het nemen van de beslissing om weg te lopen raak je in paniek. Het overvalt je met angst en catastrofale gedachten zoals: “Ik zal nooit meer liefde vinden,” “ Hoe moet ik nu verder met mijn leven?” en “Wat als ik er spijt van krijg?”

Het klinkt nogal voor de hand liggend dat als een relatie niet goed voor je is, je afstand moet nemen. Toch ligt de zaak in de praktijk wat gecompliceerder. In dit artikel bekijken we de redenen waarom het zo moeilijk is dit soort banden te verbreken. Ook gaan we in waarom je geneigd bent in relaties te blijven die je pijn doen.

Waarom blijf je in relaties die je pijn doen?

Accepteren dat je partner je niet langer gelukkig maakt is een enorme stap om te nemen. Uiteraard maakt het je verdrietig, want het betekent het mogelijke einde van jullie plannen en dromen samen. Het brengt ook vaak onaangename herinneringen aan het verleden terug.

Het is natuurlijk dat je je gefrustreerd voelt. Dat komt omdat de dingen op een andere manier gebeuren dan je zou willen. Je relatie hangt echter aan een zijden draadje en je weet het. Desalniettemin zit je hier, proberend die fijne draad niet te breken. Waarom blijf je dan toch in relaties die je pijn doen?

Huilende vrouw
Emotionele afhankelijkheid is een van de redenen waarom giftige relaties in stand gehouden worden.

1. Omdat je hebt leren geloven dat ware liefde pijn moet doen

Overtuigingen over romantische liefde zijn behoorlijk schadelijk. Je hebt ze leren kennen sinds je klein was. Je zat in de films en zag hoe de prinses leed voor de liefde. In feite kneedde je jezelf op irrationele ideeën en het is op basis daarvan dat je in je volwassenheid relaties opbouwt.

Als je gelooft dat het geen echte liefde is als het geen pijn doet en dat echte liefde zeer intens moet zijn en diepe emotionele wonden moet veroorzaken, zul je uiteindelijk lijden normaliseren. Natuurlijk maken onaangename emoties vaak wel deel uit van een relatie, maar als er geen ruimte is voor aangename, verliest alles zijn betekenis.

2. Omdat je doodsbang bent om alleen te zijn

De angst voor eenzaamheid of om geen partner meer te vinden is een van de meestvoorkomende oorzaken om in relaties te blijven die je pijn doen. Je bent bang dat je niemand meer hebt om bij je te zijn en je te beschermen, zonder te beseffen dat je je, ook al heb je een partner, nog steeds alleen voelt.

Als je relatie al een paar jaar zo doorgaat, sluimeren deze gevoelens meestal meer. Dit omdat je je niet meer herinnert hoe single zijn voelde. De negatieve sociale connotatie in verband met dit feit heeft invloed op je.

In feite geloof je dat niet in een relatie zijn een slechte zaak is. Dat je het koste wat kost moet vermijden. Je associeert gezelschap ten onrechte met welzijn, en eenzaamheid met ongemak. Het is echter niet altijd zo.

“Paradoxaal genoeg is het vermogen om alleen te zijn de voorwaarde voor het vermogen om lief te hebben.”

Erich Fromm

3. Omdat je nooit een gezonde relatie gehad hebt

Als het enige relatiemodel dat je kent er een is dat een hoge dosis lijden produceert en gebouwd is op een disfunctionele dynamiek, zul je uiteindelijk dit type band normaliseren. Je zult denken dat het niet mogelijk is een gezonde en plezierige soort liefde op te bouwen.

Als manipulatie en mishandeling (Spaanse link) in de meeste van je relaties voorgekomen zijn, begin je ze te aanvaarden als deel van je nieuwe relaties. Hetzelfde gebeurt als je gewend bent aan gebrek aan respect of tekenen van desinteresse. Je gaat vermoeden dat relaties nu eenmaal zo in elkaar zitten.

4. Omdat je denkt dat je niet beter verdient

Hand in hand met een verzwakt gevoel van eigenwaarde is de overtuiging dat je geen betere liefde verdient dan die je nu ervaart. Om deze reden neem je uiteindelijk genoegen met een pijnlijke en miserabele werkelijkheid.

Bovendien kunnen je gevoelens van onzekerheid zelfs gevaarlijk worden. Ze kunnen je er namelijk toe brengen agressieve houdingen te tolereren en zelfs te rechtvaardigen.

Vrijwel onbestaande eigenwaarde kan je, samen met schuldgevoelens, ervan weerhouden de beslissing te nemen een relatie te beëindigen. Maar ook al heb je er op het moment misschien geen zin in, je verdient beter.

5. Omdat je de pijn van het uit elkaar gaan koste wat kost wilt vermijden

Heb je ooit tegen jezelf gezegd “Dat is de laatste keer dat ik ooit verliefd zal worden,” nadat je een relatiebreuk had meegemaakt? Inderdaad, de pijn die je voelt als je scheidt van iemand van wie je veel houdt of veel hield is enorm. Als het je overkomt, beloof je jezelf misschien dat je nooit meer hetzelfde zult meemaken. Onnodig te zeggen dat deze absurde gelofte verdwijnt als de smart afneemt.

In feite is het kiezen om in een relatie te blijven uit angst voor de pijn die het rouwproces met zich meebrengt, uiterst gewoon. In dit geval schrikt het idee om door een verlies heen te gaan en jezelf opnieuw te moeten uitvinden je af.

Bezorgde vrouw
Angst voor verlies en eenzaamheid blokkeren in sommige gevallen vaak het verbreken van de relatie.

6. Omdat je je zorgen maakt over wat anderen zullen zeggen

Je bent vaak onderworpen aan sociale eisen, verwachtingen van anderen, en familierichtlijnen. Deze zaken beïnvloeden de keuzes die je elke dag maakt. Van hoe je je kleedt tot wie je als partner kiest, en zelfs of je een relatie al dan niet voortzet.

Soms is je bezorgdheid over de mening van de mensen om je heen zo sterk dat het je ervan weerhoudt een beslissing te nemen die in overeenstemming is met je eigen welzijn. Je denkt misschien “Ik ben nog niet eens een jaar samen met mijn partner, wat zullen mijn ouders wel niet denken als ik uit elkaar ga?” of “Mijn vrienden zullen denken dat er iets mis met me is”.

Het is vrijwel onmogelijk om je helemaal los te maken van wat anderen zullen zeggen. In feite is het het beste om gewoon te aanvaarden dat, wat je ook doet, ze er altijd iets over te zeggen zullen hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barderi, Montse. (2016). “El amor no duele. Todo lo que debes saber sobre el amor verdadero” Barcelona, Ediciones Urano, S.A.U.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.