Bevrijd jezelf en genees je emotionele wonden

Als het gaat om praten over je emotionele wonden, bedoelen we niet alleen de schade die andere mensen je kunnen hebben aangedaan. Lees er meer over in dit artikel.
Bevrijd jezelf en genees je emotionele wonden

Laatste update: 29 november, 2021

Als het gaat om praten over je emotionele wonden, bedoelen we niet alleen de schade die andere mensen je kunnen hebben aangedaan. In feite ben je zelf verantwoordelijk voor veel van deze beperkingen en gevoelens van leegte.

Sommige gedachten doen pijn. Bovendien ondermijnt je levenshouding soms ook je ziel en de manier waarop je met de wereld omgaat.

Het helen en corrigeren van dit soort interne constructies is een manier om emotioneel vrij te zijn. Maar eerst moet je een gezonde oefening van reflectie ondernemen en een duidelijk verlangen hebben om dingen van binnenuit te willen veranderen. Dat is waar je ware emotionele kracht zich bevindt.

Je denkt waarschijnlijk dat je een groot gevoel van vrijheid hebt, maar dat is niet zo. Je wordt beheerst door je vaak beperkende overtuigingen en je emotionele wonden, die je binden… Maar hoe kun je emotioneel herboren worden om echt vrij te zijn?

Sleutels om je emotionele wonden te genezen

Pilote

Allereerst moeten we duidelijk zijn dat niet alle mensen hetzelfde zijn en dat we ook niet allemaal dezelfde emotionele bagage hebben.

Als we het echter hebben over gedachten en emoties die persoonlijke groei en vrijheid beperken, zijn er enkele basispunten die de moeite waard zijn om over na te denken. We bespreken ze hieronder.

1. Wees niet bang voor emotionele pijn

Pijn kan, net als lijden, niet worden verborgen in een geheime hoek van je lichaam. Elke wond bloedt, elke emotionele pijn wordt gehuild, geschreeuwd of gevoeld in al zijn afgrond van eenzaamheid.

Je emoties zijn niet je vijanden en ze definiëren je ook niet. Je kunt bijvoorbeeld op een heel specifiek moment in je leven het lijden van teleurstelling voelen. Toch zal je hele bestaan niet, althans dat zou het niet moeten zijn, gekleurd zijn door dat gevoel.

Pijn wordt geleefd in het hier en nu. Het moet op de gezondst mogelijke manier worden begrepen en beheerd. Anders, als je ervoor kiest om deze emoties te verbergen, zul je voor het leven worden vastgeketend en zal je persoonlijke en emotionele vrijheid slechts een illusie zijn.

2. Je moet jezelf leren begrijpen

Heb je een fout gemaakt? Heb je een deel van je tijd en je leven geïnvesteerd in iemand die het misschien niet verdiende? Als dat zo is, straf jezelf dan niet en bestempel jezelf niet als ‘niet geslaagd’ en nog minder als ‘mislukt’.

Geen enkel leven dat de moeite waard is, is immuun voor fouten. Bovendien is elk aspect dat je als een ‘fout’ beschouwt, eigenlijk een leerproces voor jou. Het is een ervaring waar je nog sterker uit kunt komen.

Wees begripvol voor jezelf en accepteer dat het laatste wat je moet doen is een schuldgevoel creëren of voeden over wat er is gebeurd.

Schuldgevoel trekt je naar beneden, verdrinkt je en vergiftigt je. Het is de vijand van emotionele vrijheid. Houd een open geest en accepteer elke ervaring, goed en slecht, want dat is waar het in het leven om draait.

Probeer elke ochtend wakker te worden met een hernieuwd verlangen. Stel jezelf open voor anderen, wetende dat je het verdient om weer gelukkig te zijn, en blokkeer die stroom van negatieve gedachten die je zo vaak gevangen houden. Zo genees je je emotionele wonden.

PAS

Elke inspanning die je doet, elke stap die je zet om weer gelukkig te zijn, zal een manier zijn om jezelf te bevrijden van je fouten en schuldgevoelens. Voed je dromen en vermijd het koesteren van je teleurstellingen.

3. Je kunt degenen die je pijn hebben gedaan niet veranderen

Als je moet leven met een gezin, ouders of broers en zussen die je op wat voor manier dan ook pijn hebben gedaan, moet je heel duidelijk zijn dat je ze niet kunt veranderen. Je kunt hun manier om dingen te begrijpen of hun persoonlijkheden niet veranderen.

Maar om emotioneel vrij te zijn, moet je hun invloed op jou helen. Jij bent de persoon die ertoe doet en jij bent degene die lijdt.

Je hebt veel van die dingen die je in het verleden zijn aangedaan, geïnternaliseerd. Ze hebben een onzichtbare wond gemaakt, en dat is waar je ketenen van gevangenschap zijn.

Maak jezelf vrij. Weet dat ze je niet langer pijn kunnen doen. Probeer ze te vergeven, maar ga tegelijkertijd verder door grenzen te stellen.

Genees hun woorden, genees de pijn van teleurstelling of minachting en laat je lasten los. Verhef dan je stem en maak duidelijk dat je geen slachtoffer meer zult zijn. Je bent genezen, je bent herboren en je bent emotioneel vrij.

4. Genees je wortels

Wat bedoelen we met het genezen van je wortels? Het is ongetwijfeld een complex aspect dat veel persoonlijke gebieden, ervaringen en psychologische constructies ondersteunt. Het is echter voldoende om simpelweg rekening te houden met de volgende afmetingen:

  • Deactiveer je ego in je dagelijkse routine. Hierdoor krijg je een bredere en vrijere kijk op de dingen.
  • Onderwerp jezelf niet aan je omstandigheden en vecht er niet mee, aangezien dit haat en wrok aanwakkert. Vermijd extremen, want de twee dimensies verankeren je en slepen je naar beneden. Behoud balans, innerlijke rust en geef prioriteit aan je emotionele vrijheid boven alles.
  • Probeer jezelf niet te beschermen onder een niet-objectief soort positivisme. Het gaat er niet om te glimlachen als je verdrietig bent, want als je dat doet, verfraai je de bladeren van je boom zonder er rekening mee te houden dat je wortels ziek zijn.
  • Voel je emoties en beheer ze op de juiste manier. Anders draag je uiteindelijk een masker dat helemaal niet bij jou past. Persoonlijke groei vereist moedig en oprecht zijn tegenover jezelf.
angst voor vrijheid

“Weglopen voor angst is angst; vechten tegen pijn is pijn; proberen dapper te zijn is bang zijn. Als de geest pijn heeft, is de geest pijn.”

Alan Watts

Afbeeldingen met dank aan: Kelly Vivanco


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.