Leren de meningen van anderen te waarderen

Waardeer jij de meningen van anderen? Houd jij rekening met verschillende perspectieven? Het verhaal dat we vandaag presenteren, nodigt je uit om over deze vragen na te denken.
Leren de meningen van anderen te waarderen

Laatste update: 30 september, 2019

Het is niet altijd gemakkelijk om de meningen van anderen te waarderen. Dit komt omdat we, als ze totaal anders zijn dan de onze, meestal onze eigen manier van kijken prioriteit geven. Dit kan ertoe leiden dat we compromisloze mensen worden en weigeren te analyseren hoe anderen de realiteit waarnemen. In plaats van onszelf te verrijken, raken we juist verarmd.

Als we zo handelen, komt dit (zelfs als we zeggen dat dit niet zo is) omdat we altijd graag gelijk willen hebben. Zoals een citaat uit een Spaans artikel over de ‘Relatie tussen twee concepten: informatie, kennis en waarde’ zegt: “je kunt alleen gelijk hebben als je het risico loopt om het fout te hebben.

Om onze ogen te openen voor deze wijdverspreide houding, gaan we daarom vandaag kijken naar een verhaal dat ons zal helpen de meningen van anderen te waarderen. Meningen die ontstaan uit de kennis die voortkomt uit hun eigen individuele achtergronden. Als je het met een open geest leest, zul je er zeker van profiteren.

Het verhaal van de zes blinde wijzen en de olifant

Het verhaal van de zes blinde wijzen en de olifant

Er waren eens zes wijze mannen die in een klein dorp woonden. Ze waren alle zes blind. Op een dag nam er iemand een olifant mee naar het dorp. Geconfronteerd met een dergelijke situatie zochten de zes mannen naar manieren om te weten hoe een olifant zou zijn, omdat ze hem niet konden zien.

“Ik weet het”, zei één van hen. “Laten we hem aanraken.”

“Dat is een goed idee”, zeiden de anderen. “Op die manier zullen we zeker weten hoe een olifant precies is.”

Dus voelde de eerste wijze man één van de grote oren van de olifant. Hij raakte het langzaam aan, heen en weer.

“De olifant is als een grote waaier,” zei de eerste wijze.

De tweede wijze, die de benen van de olifant voelde, riep uit: “Hij is als een boom!

“Jullie hebben het allebei fout”, zei de derde wijze, na het onderzoeken van de staart van de olifant. “De olifant is als een touw!

De vierde man, die de slagtanden van de olifant voelde, brulde plotseling: “De olifant is als een speer!

“Nee, nee!” riep de vijfde wijze, die de zijkant van de olifant had aangeraakt. “Hij is als een hoge muur.

De zesde wijze wachtte zijn beurt af, en zei, terwijl hij de slurf van de olifant met zijn hand vasthield: “Jullie hebben het allemaal fout, de olifant is als een slang.

“Nee, nee, als een touw.”

“Een slang.”

“Zeker een muur”.

“Je hebt het fout.”

“Ik heb het goed.”

“Echt niet.”

De zes mannen maakten urenlang ruzie, zonder het ooit eens te worden over hoe de olifant was.

Om de meningen van anderen te waarderen, moet je luisteren

Iets dat we duidelijk kunnen zien aan de hand van dit verhaal, is dat om de meningen van anderen te waarderen, je moet leren luisteren. De zes wijze mannen in het verhaal luisterden niet naar wat hun vrienden zeiden, ze bevestigden alleen wat ze met hun eigen handen hadden gevoeld. En dat was ook maar een gok.

Uiteindelijk kwam geen van hen in de buurt van hoe een olifant echt is, maar ondanks dat verdedigden ze fel hun eigen mening. Hoewel dit absurd lijkt, gebeurt dit vaak.

Natuurlijk hadden ze allemaal gedeeltelijk gelijk op basis van wat ze zelf hadden waargenomen. Geen van hen kwam echter in de buurt van de realiteit. En het ergste van alles was dat geen van allen de mening van de anderen kon waarderen.

Luisteren naar anderen

Hoe kan dit verhaal ons helpen? De volgende keer dat je een andere mening dan die van jou hoort, stellen we voor dat je probeert de situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Om dat te doen is het essentieel om te luisteren, vragen te stellen als er iets is dat je niet begrijpt en ook om je eigen mening te uiten.

De realiteit op een andere manier waarnemen

Dit betekent niet dat anderen geen ongelijk kunnen hebben. We zullen echter leren beseffen dat elke persoon de werkelijkheid anders ervaart. De mening van iedereen bevat enige waarheid.

Zoals het artikel ‘De zoektocht naar waarheid of werkelijkheid: een benadering gebaseerd op sociologische theorie’ en Plato, met zijn Allegorie van de grot, laten zien dat er verschillende interpretaties van dezelfde realiteit kunnen zijn.

Beïnvloedt door onze ervaringen, waarden en overtuigingen kan onze manier om de realiteit te zien sterk verschillen van die van anderen. Maar betekent dit dat sommige waar zijn en andere niet? Helemaal niet.

Daarom zal het waarderen van de meningen van anderen ons in staat stellen ons leven te verrijken in plaats van het te verarmen door altijd onze eigen manier van hoe we de dingen zien te verdedigen. Net zoals we hebben gezien in het verhaal van de olifant en de zes wijze mannen, is onze mening misschien niet zo correct als we denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vidal, J. (2013). La búsqueda de la realidad o de la verdad: una aproximación a partir de la teoría sociológica. Cinta de moebio, (47), 95-114.
  • Rendón Rojas, M. Á. (2005). Relación entre los conceptos: información, conocimiento y valor. Semejanzas y diferencias. Ciência da Informação34, 52-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.