Luisteren is een kunst

oktober 24, 2019

Ja, luisteren is een kunst. Niet iedereen weet immers hoe het moet. En stil blijven tot de andere persoon stopt met praten, is niet hetzelfde als luisteren. Denken aan wat je wilt gaan zeggen terwijl de ander zijn idee uitlegt, is niet hetzelfde als luisteren.

Luisteren betekent dat je verwerkt wat je hoort, het een betekenis geeft en het echt probeert te begrijpen. Om vanuit het perspectief van een ander te begrijpen wat hij met je probeert te delen. In die zin zegt stilte soms veel meer dan woorden. En daarom is het belangrijk om te leren hoe je er gebruik van kunt maken.

In een hoop gevallen is luisteren niets meer dan dat, gewoon luisteren. Je hoeft achteraf niets te zeggen. Maar er is vertrouwen voor nodig. Je moet de gevoelens begrijpen van de persoon die zijn verhaal vertelt en contact met hem proberen te maken. Het vergt ook investeringen, die voortkomen uit geduld en gericht zijn op anderen.

Het delen van stilte verbindt je met anderen. Het is een manier om hen te vertellen dat ze op je kunnen rekenen, met alles wat dat inhoudt.

Je zult begrijpen dat luisteren een deur opent naar iemands hart, zodra je stopt met naar jezelf te luisteren. Het moment dat je stopt met na te denken over je eigen problemen en je ogen begint te openen voor de pijn van anderen, begin je echt te horen wat ze je vertellen. Minstens op dat moment geef je even meer om hun leven dan je eigen leven.

Je zult willen horen hoe ze zich echt voelen en niet alleen hoe jij denkt dat ze zich voelen. Je zult willen dat ze voelen dat je er voor hen bent. En dat je het niet zult houden bij het zeggen van eenvoudige dingen als: ‘Ik weet het’, ‘Ik ook’, ‘Ik begrijp het’. Omdat deze dingen op zichzelf niet echt helpen. Je zult er gewoon zijn, aan hun zijde, met een luisterend oor.

Luisteren is een kunst, creëer de ideale omgeving om het toe te passen

Deze ideale omgeving is rustig. Je wilt stilte, hoewel, om eerlijk te zijn, het soms ongemakkelijk is. Maar het is noodzakelijk. Stilte geeft ons de ruimte om na te denken over de woorden die we horen en ze te verwerken.

“Verbreek nooit de stilte, tenzij je het kunt verbeteren.”

Ludwig van Beethoven

Twee vriendinnen die naar elkaar luisteren onder het genot van een kop koffie, want luisteren is een kunst

Als je de stilte aankunt, krijg je een ontspannen, onaangetaste omgeving. Door echt te luisteren kun je hints ontvangen over wat de andere persoon nodig heeft. En dit kan alleen als je je oprecht concentreert op zijn verhaal en hoe hij het vertelt.

Stilte is een pauze die de ander uitnodigt om te blijven praten. Stilte helpt je ook om naar jezelf te luisteren. Tot slot, is stilte ook een podium om op te spreken, vooral voor mensen die niet erg spraakzaam zijn en een duwtje nodig hebben voordat ze dapper genoeg zijn om het woord te nemen.

Sluit gewoon je ogen en luister

Sluit gewoon je ogen, doe je lippen op elkaar en open je oren. Ontkoppel je hersenen en verbind je hart. Nu ben je klaar om te luisteren. Alles om je heen heeft zijn eigen geluid en als je praat, kun je het niet horen. Iedereen die tegen je praat, vertelt je iets over wie hij is en wat hij heeft meegemaakt. Je kunt anderen niet echt leren kennen als je alleen naar jezelf luistert.

Gebruik geen woorden meer die bedoeld zijn om het gesprek te beëindigen en de ander de mond te snoeren. Dat is niet luisteren. Soms houdt luisteren in dat je geen reactie of antwoord geeft. Of misschien roept het op tot een eenvoudige reactie, zoals een knuffel of een glimlach als de ander klaar is met praten.

Focus op het creëren van een context waarin je kunt luisteren en niets meer. Concentreer je op je bereidheid om te horen wat de ander je wil vertellen. Op die manier kun je op de juiste manier reageren en zul je beter weten wat je moet zeggen of doen.

Jongen en een meisje die naar elkaar luisteren, want luisteren is een kunst

Luisteren is een kunst, omdat het mensen verbindt met kleurrijke penseelstreken. Luisteren is een kunst, omdat het je de kans geeft iets te leren wat je voorheen nog niet wist. Het geeft je toegang tot nieuwe werelden en nieuwe emoties. Luisteren is een kunst omdat het je een manier geeft om te helpen.