Met iemand aan je zijde kom je verder

Met iemand aan je zijde kom je verder

Laatste update: 11 april, 2017

Als je alleen bent, ben je dood

Alleen zijn is niet hetzelfde als je alleen voelen, noch is het hetzelfde als alleen willen zijn. Dat wil zeggen, gewenste eenzaamheid kan soms goed en zelfs nodig zijn. Je alleen voelen houdt in dat je omringd wordt door mensen, maar alsnog niets meer dan een leegte aantreft. Alleen zijn is als het willen oversteken van een rivier, maar hiertoe niet in staat zijn omdat er niemand is om je te helpen met het slepen van boomstammen om een brug te maken.

Vriendinnen

Niemand zal de weg makkelijker voor je maken en het zal ontzettend moeilijk zijn als je van jezelf verwacht dat je dit alleen doet: als je wilt oversteken, dan zal het je misschien wel lukken, maar door jezelf te omringen met de juiste mensen die je vrijwillig een helpende hand zullen geven, zorg je ervoor dat je je kracht en vindingrijkheid ten opzichte van het obstakel verdubbelt.

Ik denk dat dit de achtergrond is van de les die de Maasai deelde met Chicote: niet omdat eenzaamheid slecht is, maar omdat gezelschap soms onmisbaar is op onze reis. Om een praktisch voorbeeld te geven: stel je eens voor dat je een bedrijf wilt starten. Het is niet erg waarschijnlijk dat je over genoeg middelen beschikt om het alleen te doen en het zal dan ook veel makkelijker zijn als er een team is, met diverse vaardigheden, om je te helpen en met wie jij je geluk en succes kunt delen.

Het einde bereiken is niet zo belangrijk als de reis afleggen met anderen

Als je erin geslaagd bent om de boomstam over de rivier te slepen en de andere kant te bereiken, zul je begrijpen hoe waardevol het is om iemand aan je zijde te hebben en wat een verdienste het is om te weten wanneer het beter is om alleen te zijn. Je zult tevens weten hoe geweldig het is dat je het geluk hebt dat er iemand aan je zijde staat, iemand die jou nooit zal laten vallen of verdrinken, iemand die je op de been houdt en die je even op adem laat komen.

Vaak zeggen we tegen onszelf dat het beter is om alleen te zijn dan om te verkeren in slecht gezelschap, maar we vergeten hierbij dat we zelf kunnen kiezen wie er wel en niet aan onze zijde staan. Er zijn momenten en situaties voor beide, voor gewenste eenzaamheid en voor het delen van onze dromen en verwachtingen met de mensen die werkelijk aan onze zijde staan.

Bungelende Benen

Misschien interessant om te weten in dit opzicht is dat Albert Einstein ooit eens heeft gezegd dat hij zich alleen voelde. Hij was erin geslaagd zijn doelen te bereiken en de bekendste wetenschapper van de twintigste eeuw te worden, maar op emotioneel vlak nam de eenzaamheid hem over. Dit laat zien dat het hebben van hechte relaties een onmisbaar ingrediënt is om je compleet te voelen.

Een duw heeft meer effect als iemand je deze geeft

Wanneer een baby zijn eerste stapjes begint te zetten, zijn de ouders zich ervan bewust dat hij dit zelf moet doen, hoewel het altijd goed is om hem een handje te geven en het gevoel te geven dat er iemand naast hem staat. Hetzelfde gebeurt wanneer we volwassen worden. Je bent zelfstandig en kunt vol zelfvertrouwen vooruit bewegen, maar het is nooit slecht om iemand naast je te hebben die bereid is om je vooruit te duwen als jij dit nodig hebt.

De aanwezigheid van sommige mensen in je leven kan soms net de motivatie zijn die je nodig hebt om verder te gaan dan waar jij dacht dat je grenzen lagen. Deze mensen kunnen ervoor zorgen dat je gelooft in wat je verdient, dat je vecht voor je dromen en verwachtingen en dat je niet zult opgeven op momenten dat je oog in oog staat met twijfels en angst.

Iemand aan je zijde hebben terwijl je je levensweg aflegt, maakt jou ongetwijfeld een geluksvogel, want jij hebt speciale mensen gevonden die belangrijk zijn voor jou en wiens uitdagingen jij deelt. Bovendien zullen zij, als zij het werkelijk waard zijn, naast je staan tot het einde en zullen ze je altijd proberen te helpen bij het bereiken van datgene wat jij voor ogen hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.